Σκληρό «µπρα ντε φερ» για την πρώτη κατοικία µε τη λέσχη των Βρυξελλών
Η κατάθεση της ρύθµισης στη Βουλή µήνυµα προς χαµηλόβαθµους και µεσαίους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους θεσµούς πως η Ελλάδα, έχοντας βγει από το µνηµόνιο, µπορεί να επιλέγει µόνη της τον δρόµο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
για την προστασία της πρώτης κατοικίας «θύµα» µιας γενικότερης χαλάρωσης στην ΕΕ λόγω της επικείµενης αλλαγής της ηγεσίας της ή µια διάθεση µιας οµάδας σκληρών τεχνοκρατών να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε θέση να κάνει ό,τι θέλει χωρίς τη σύµφωνη γνώµη τους; Κατά το Μαξίµου ισχύουν µάλλον και τα δύο.
Όµως για την κυβέρνηση η κατάθεση της ρύθµισης για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή είναι ένα µήνυµα προς χαµηλόβαθµους και µεσαίους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους θεσµούς πως η Ελλάδα, έχοντας βγει από το µνηµόνιο, µπορεί να επιλέγει µόνη της τον δρόµο µε τον οποίο θα ασκεί την οικονοµική της πολιτική, εφόσον παραµένει προσηλωµένη και σταθερή ως προς τους στόχους. Εξ αυτού του λόγου το Μέγαρο Μαξίµου δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στο θέµα της ψήφισης ρύθµισης για τις 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι ο χρόνος της κατάθεσης του σχετικού νοµοσχεδίου είναι άµεσα εξαρτώµενος από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων.
∆ηλαδή εάν το EuroWorking Group επιδείξει διάθεση συνεννόησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε στις 5 Απριλίου να εγκριθεί και η εκταµίευση του 1 δισ. από τη διακράτηση των οµολόγων, τότε η ρύθµιση θα κατατεθεί αµέσως µετά, και πριν από το Πάσχα. Εάν όµως οι ευρωπαϊκοί θεσµοί µπλοκάρουν τη δόση και επιλέξουν την τακτική των προσκοµµάτων, τότε πιθανότατα οι 120 δόσεις θα φτάσουν στη Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου. Για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο να έχει επέλθει συµφωνία για το θέµα των κόκκινων δανείων µε τις τράπεζες, ακόµη και µε την Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτή να «σκοντάφτει» σε µια «τεχνητή», όπως πιστεύει, καθυστέρηση που προκαλούν οι Βρυξέλλες στην προώθησή της στη Βουλή.
Έντονος προβληματισμός
Η ελληνική πλευρά άρχισε να προβληµατίζεται έντονα για τη στάση των εκπροσώπων των θεσµών και πρώτιστα της Κοµισιόν και της ΕΚΤ στο τελευταίοEurogroup, όταν διαπίστωσε πως οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης δεν είχαν ιδέα για την πρόταση που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια, και αυτό διότι οι θεσµοί έκριναν σκόπιµο να µην τους έχουν ενηµερώσει.
Ως εκ τούτου η κατάθεση της ρύθµισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι και µια κίνηση που αποσκοπεί στο να προκληθεί θόρυβος στην ΕΕ για το θέµα και να αναγκαστούν όλες οι πλευρές να πάρουν θέση. «Μέχρι στιγµής όλη η διαβούλευση γίνεται αθόρυβα και ουδείς γνωρίζει γιατί το θέµα µε τα κόκκινα δάνεια δεν προχωρά. Τώρα όσοι εµπλέκονται θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους» αναφέρουν αρµόδιες πηγές, στις οποίες µάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη και η πρώτη αντίδραση κάποιων αξιωµατούχων που προειδοποίησαν για «κυρώσεις».
Το Μέγαρο Μαξίµου, κατά τις πληροφορίες, είναι έτοιµο να υποστεί τις συνέπειες της πρωτοβουλίας του να καταθέσει τη ρύθµιση χωρίς τη συµφωνία των τεχνοκρατών, ακόµη και να φτάσει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταθέσει διάβηµα γι’ αυτήν την περίεργη συµπεριφορά. Να µιλήσει, για παράδειγµα, ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Κοµισιόν για τη «δυστοκία» των Βρυξελλών. Οµως κακά τα ψέµατα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των θεσµών ούτως ή άλλως θέλουν να µπλοκάρουν την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά οµόλογα. Πρόκειται για χρήµατα που οφείλονται στην Ελλάδα και διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση, επικαλούµενη τα παραδείγµατα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, τονίζει πως οι µεταµνηµονιακές συνταγές που η ίδια προτείνει δοκιµάστηκαν και σε άλλες χώρες που είχαν µπει σε προγράµµατα χωρίς να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τις οικονοµίες τους. Στο Μαξίµου ειδικά βλέπουν πίσω από τη δυσθυµία του Ντέκλαν Κοστέλο και άλλων τεχνοκρατών µια προσπάθεια επίδειξης ισχύος σε µια χώρα που µόλις έχει βγει από µια οκταετή περίοδο µνηµονίων. «Μας ζήτησαν η αύξηση του κατώτατου µισθού να είναι στο 2%, την ανεβάσαµε στο 11%, µας προβάλλουν ενστάσεις για τις 120 δόσεις, αλλά εµείς θα τις φέρουµε, και τώρα βάζουν εµπόδια στη συµφωνία για την πρώτη κατοικία» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που «βλέπουν» στη σκληρή στάση κάποιων τεχνοκρατών τη διάθεσή τους να βρεθούν στην επιφάνεια την «επόµενη µέρα» των ευρωεκλογών.
Τάσεις αυτονόμησης
Είναι γεγονός πως οι επικείµενες ευρωεκλογές και οι αλλαγές στην ηγεσία της Ευρώπης έχουν οδηγήσει τους ανώτερους υπαλλήλους των κέντρων των Βρυξελλών σε µια διάθεση αυτονόµησης έναντι των πολιτικών τους προϊσταµένων. Ελάχιστοι ακούν πια τον Μοσκοβισί, θεωρώντας ότι έχει σβήσει το ευρωπαϊκό του άστρο, και ακόµη λιγότεροι δίνουν σηµασία στις ευαισθησίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σε λίγους µήνες θα είναι παρελθόν τουλάχιστον για την Κοµισιόν.
έσα σε αυτό το κλίµα οι τεχνοκράτες πιστεύουν ότι θα πρέπει να δείξουν τα δόντια τους στην ελληνική κυβέρνηση, µολονότι η χώρα βγήκε από το µνηµόνιο, ή ακόµη και να ρίξουν γέφυρες προς άλλες πολιτικές δυνάµεις, θεωρώντας ότι µπορεί να διαδραµατίσουν ρόλο το επόµενο διάστηµα. Οπως και να ’χει, η µεγάλη εικόνα στην πρωτοβουλία του Μαξίµου να καταθέσει τη ρύθµιση για την πρώτη κατοικία βρίσκεται πίσω από την επιθυµία του Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι η χώρα έχει βγει από τα µνηµόνια και µπορεί να λαµβάνει αποφάσεις χωρίς να περιµένει το νεύµα των Βρυξελλών. Και όσο πλησιάζει ο χρόνος των ευρωεκλογών τόσο πιο πολλά κοµµάτια αυτής της εικόνας θα αποκαλύπτονται.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr