Αυγέρη: Δεν αμφισβητούν τον Κασσελάκη αλλά την διαδικασία εκλογής του - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Αυτό που αμφισβητείται εδώ και 25 ημέρες δεν είναι η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αμφισβητείται η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σε συνέντευξή της.
Παράλληλα, τόνισε στον ραδιοσταθμό Talk Radio πως «αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου και όσα είπε στην επιστολή του, στην οποία σχολίασε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί μια προσωπική πολιτική που αφορά τα… πρωινάδικα και όχι εκπομπές και δελτία ειδήσεων.
Απάντηση: «Απαίτηση των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και του ίδιου του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο κ. Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές. Αυτό είναι το δίκαιο και σωστό όταν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική ορθότητα.
Δεν θέλω να σχολιάσω όσα δήλωσε ο κ. Κούλογλου 25 ημέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Δυστυχώς ο Στ. Κασσελάκης, 25 ημέρες μετά την εκλογή του, δεν αξιολογείται ούτε για την πολιτική του πρόταση, ούτε για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά κυρίως με έναν εμμονικό τρόπο για αυτό που είναι προσωπικά ο ίδιος.
Θα ήθελα, ωστόσο, να δώσω μια συνολική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει, το οποίο φαίνεται πλέον ότι είναι συντεταγμένο -με την ένταση που συμβαίνει- ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχει μια αρνητική εικόνα προς όσους κατά χιλιάδες συμμετείχαν στην εκλογή του νέου προέδρου, αλλά και προς την κοινωνία.
Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που ήρθε να συμμετέχει στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του».
Ερώτηση: Σχετικά με τον Στέφανο Τζουμάκα, μήπως βιάστηκε ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει για διαγραφή; Γιατί το καταστατικό λέει για παραπομπή στην αρμόδια επιτροπή
Απάντηση: «Η πορεία των πραγμάτων ως τώρα έχει αποδείξει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται βάσει καταστατικών προβλέψεων. Σε τελική ανάλυση τί από όλα όσα προβλέπονται από το καταστατικό δεν έγινε; Και η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε, πλειοψηφικά εγκρίθηκε η εισήγηση του προέδρου, ορίστηκε από την Π.Γ. η διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11/11, και η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος. Όλα αυτά έγιναν παρά τους όσους αμφισβητούσαν ότι θα γίνουν όσα προβλέπονται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα για τον κ. Τζουμάκα, όμως, είναι σαφές ότι ο ίδιος φαίνεται να θέτει εαυτόν εκτός κόμματος και παραπέμπεται στα αρμόδια όργανα. Αυτός ο οποίος προσβάλλεται από όσα έχουν ειπωθεί, και κυρίως από όσα τελευταία είπε ο κ. Τζουμάκας, είναι ο ίδιος ο κόσμος μας. Διότι ο κ. Τζουμάκας κατηγόρησε ένα ολόκληρο κόμμα ως διαπλεκόμενο, και ο Στ. Κασσελάκης είναι ο θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας αυτού του κόμματος. Μήπως ο κ. Τζουμάκας είναι διαπλεκόμενος όπως δήλωσε; Αν είναι έτσι, θέτει τον εαυτό του ο ίδιος εκτός».
Ερώτηση: Στις σημερινές, πρωινές δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης ήταν πολύ σκληρός, έλεγε ότι δεν κάνει ο νέος πρόεδρος και είπε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας άμεσα. Πώς το σχολιάζετε;
Απάντηση: «Θα ήθελα να δω πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, με βάση και τις καταστατικές προβλέψεις. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας, όμως, δεν είναι κάτι που διαπιστώνεται από τις φράσεις του Νίκου Φίλη τώρα. Είναι κάτι που έχει προκύψει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Γι' αυτό επιμένω πως δεν πρόκειται για ζήτημα αμφισβήτησης ηγεσίας, αλλά για αμφισβήτηση της απόφασης των χιλιάδων μελών μας να έχουμε στην ηγεσία τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».
Ερώτηση: Όταν μιλάτε για ιδιοκτήτες προφανώς αναφέρεστε στον κ. Φίλη, τον κ. Σκουρλέτη, τον κ. Τσακαλώτο…
Απάντηση: «Βγάλτε εσείς ό,τι συμπεράσματα θέλετε. Ο κόσμος έχει καταλάβει. Και δεν έχει καταλάβει τώρα. Είχε καταλάβει από πριν. Αυτή ήταν η αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Όσοι δεν κατάλαβαν γιατί έχουμε νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κατάλαβαν προφανώς ούτε ποια ήταν η αιτία της ήττας σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, η υπονόμευση δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η υπονόμευση. Η υπονόμευση του κόμματος και της ελπίδας των Ελλήνων να έχουν μια διαφορετική πρόταση αλλαγής δεν θα περάσει».
Ερώτηση: Έχετε πει ως εκπρόσωπος ότι αν σε κάποιους δεν αρέσει η νέα κατάσταση μπορούν να φύγουν. Μήπως είναι λίγο άκομψο όταν απευθύνεστε σε ιστορικά στελέχη του κόμματος, που το ίδρυσαν κιόλας, να τους λέτε "όταν δεν σας αρέσει, φύγετε";
Απάντηση: «Είναι ξεκάθαρο το νέο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ηγεσίας του. Κάποιοι το αντέχουν αυτό και κάποιοι δεν το αντέχουν, γιατί μπορεί να έχουν χάσει τα φέουδά τους, και έχει διαταραχθεί το τοπογραφικό της ιδιοκτησίας τους. Αυτό όμως θέλει ο κόσμος και αυτό ήρθε να ψηφίσει μαζικά στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης προέδρου. Ήταν να είναι μια διαδικασία που θα αφορούσε λίγους και ενδεχομένως εκλεκτούς, και έγινε μια διαδικασία μαζική, με ένα κλίμα αλλαγής και ανασυγκρότησης. Δεν λέω ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και δύσκολη. Είναι δύσκολο να δέχεσαι τη φαιά ουσία συντρόφων και συντροφισσών που έπρεπε να κάνουν αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, αλλά τελικά την καταναλώνουν για να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Και όχι προς όφελος του κόσμου που δεν αντέχει την ακρίβεια, να πληρώνει 20 ευρώ το λίτρο το λάδι, να χάνει το σπίτι του από τα funds, να μην έχει μέλλον το παιδί του σε αυτή την πατρίδα».
Ερώτηση: Η ΕΦΣΥΝ, που παραδοσιακά στηρίζει τον χώρο, έκανε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ για τον Στέφανο Κασσελάκη, στο οποίο έγραφε ότι άλλα έλεγε για απολύσεις δημόσιο και τα πανεπιστήμια, και άλλα λέει τώρα. Και απαντά ο κ. Κασσελάκης ότι ήταν τότε 24 ετών και δεν ήξερε αλλά τώρα ξέρει. Τί απαντάτε;
Απάντηση: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ουσιαστικά ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και το καλό είναι να αλλάζουν προς το καλύτερο. Η περίπτωσή του είναι ένα θετικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής νομίζω: να είσαι ένας άνθρωπος που στα 19 του έχεις άλλη πληροφόρηση, έχεις μεγαλώσει μακριά από την πατρίδα σου με μονομερή πρόσληψη ειδήσεων για μια χώρα που την παρουσίαζαν ως μια χώρα βολεμένων δημοσίων υπαλλήλων και λοιπά, και να έρχεσαι στα 35 σου και να γίνεσαι καλύτερος, αποδεχόμενος στην ουσία αυτό που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας από το 2015-2019 -παρ' όλο που και τότε τον υπονόμευαν.
Για να επικαλεστώ τη ρήση ενός στελέχους του ΚΚΕ το ζήτημα δεν είναι αν ήσουν κομμουνιστής στο παρελθόν, αλλά τί είσαι στον παρόντα χρόνο. Και σε τελική ανάλυση, ας δώσουμε χρόνο να αποδεχθεί στην πράξη το καλό. Ένα μήνα τώρα, αντί να δημιουργείται ύλη αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη, από κάποιους συντρόφους δημιουργείται ύλη αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη».
Ερώτηση: Πάντως οι κκ Φίλης και Σκουρλέτης έχουν πει χειρότερα πράγματα από τον κ. Τζουμάκα. Αυτούς γιατί δεν τους παραπέμπει ο Στ. Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Φοβάται τη ρήξη;
Απάντηση: «Νομίζω είδατε την τοποθέτηση μετά την παραπομπή στον κ. Τζουμάκα -σε σχέση και με την απάντηση στον Ν. Φίλη- ότι όποιος υιοθετεί αυτό που λέει ο Στ. Τζουμάκας -ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διεφθαρμένο- ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια πορεία. Ο κόσμος κρίνει και αξιολογεί σε σχέση τα κίνητρα μιας κριτικής, που εν προκειμένω δεν έχει χαρακτήρα πολιτικής κριτικής, αλλά κριτικής προς το πρόσωπο. Και πίσω από αυτό κρύβεται η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Να είστε σίγουρος ότι όσοι τώρα κόπτονται περί πολιτικής, υποτίθεται, δεν θα... χωρούσαν σε κανένα αποτέλεσμα από τη βάση. Γιατί το πρόβλημα τους είναι αυτό ακριβώς: Να μην έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο η βάση. Γι' αυτό έχει πειράξει τόσο πολύ και η αδιαμεσολάβητη σχέση. Η βάση όμως θα έχει τον πρώτο λόγο. Τέρμα οι ιδιοκτησίες και οι ιδιοκτήτες. Τουλάχιστον όσο ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στην ηγεσία του κόμματος».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr