Παύλος Μαρινάκης στο ethnos.gr: «Η Ελλάδα αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής με όλες τις χώρες της περιοχής»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Όπως σημειώνει «η Ελλάδα επαναλαμβάνει σταθερά τη θέση της για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τη διαχρονική στάση της υπέρ της λύσης δύο κρατών, που αποτελεί επίσημη θέση και της Ε.Ε.».
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να προστατεύσουν το καλό κλίμα το οποίο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε. Σημειώνει ακόμα πως «θα ήταν λάθος να οπισθοχωρήσουμε από αυτή την πρόοδο, ειδικά σήμερα, όταν η διατήρηση αυτού του κλίματος είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».
Αναφορικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο Παύλος Μαρινάκης εστιάζει στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών αλλά και σε μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα αναφέρεται σε παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Τέλος σχετικά με τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως «μέσα στο πλαίσιο της ανταλλαγής εσωκομματικών «πυρών» που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκε ένα μείζον ζήτημα, που έχει να κάνει με τον «βούρκο» του διαδικτύου, που πολλές φορές είχε υπονοηθεί ότι εδράζεται στα «υπόγεια της Κουμουνδούρου». Και σημειώνει «νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια».
- Η πορεία των τιμών - πρωτίστως στα βασικά αγαθά - αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και για την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών (για παράδειγμα ένα νέο market pass ή μια επιταγή ακρίβειας); Υπάρχουν δημοσιονομικές «εφεδρείες» για να καλυφθούν τυχόν έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν;
Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ένα πρόβλημα παγκόσμιο, εξ’ αιτίας της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης, για την οποία η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα «όπλα» που έχουμε στη φαρέτρα μας. Στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» που συνεχίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε προσθέσει το πρόγραμμα «Μόνιμη μείωση τιμής», στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 233 προϊόντα, από 21 βασικές κατηγορίες με μειώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν και το 23%. Παράλληλα, διευρύναμε την υποχρέωση δημοσιοποίησης των τιμών, διευκολύνοντας την συγκρισιμότητα των τιμών από τους καταναλωτές αλλά και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων και επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ενώ ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε μια συνεπή πολιτική, που αυξάνει μόνιμα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με μόνιμες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση του κατώτατου μισθού, με νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους, με νέα αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα μείνουν στους πολίτες, ακόμα και όταν η πληθωριστική κρίση φύγει. Ξέρετε, η καταπολέμηση της ακρίβειας και η μείωση των συνεπειών της για τους πολίτες είναι μια μάχη καθημερινή. Όποιος πιστεύει ότι το παγκόσμιο πρόβλημα της ακριβείας -που η χώρα μας αντιμετωπίζει καλυτέρα, όπως φαίνεται σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- λύνεται με το πάτημά ενός κουμπιού κοροϊδεύει τον κόσμο. Εμείς, με υπευθυνότητα, συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες, επιδιώκουμε να παράξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και να προάγουμε λύσεις, που προστατεύουν τους πολίτες, χωρίς να διακινδυνεύουν τη δημοσιονομική ισορροπία που έχουμε πετύχει.
- Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική «σκακιέρα»; Εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις για την Ελλάδα σε κρίσιμους τομείς, όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία ;
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Και έχουμε ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του λαού της Παλαιστίνης και να προστατευθούν, πάνω από όλα οι άμαχοι, για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει σταθερά τη θέση της για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τη διαχρονική στάση της υπέρ της λύσης δύο κρατών, που αποτελεί επίσημη θέση και της Ε.Ε.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα αποδεικνύει τον κομβικό ρόλο της, ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και έθεσε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας τόσο στη συνομιλία του με τον πρόεδρο Abbas όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, γνωρίζετε ότι εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που περιλαμβάνει αποτελεσματική προστασία των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ταχείες διαδικασίες απονομής ή μη ασύλου. Αυτή η σταθερή και συνεπής πολιτική, έχει καταφέρει να μειώσει τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Ιταλία. Η αλήθεια είναι πως η μεταναστευτική πίεση ήταν αυξημένη, αλλά, ήδη, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Τον τελευταίο μήνα έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές στον Έβρο και πολύ λιγότερες στο Αιγαίο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε επιφυλακή.
Αναφορικά με την οικονομία τώρα, η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένη χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια, η οποία κατάφερε να επαναφέρει τη χώρα στην αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Χάρη σε αυτή την πολιτική, έχουμε ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ενώ η πρόσφατη αναβάθμιση και από την S&P’s ξεκλειδώνει τις διεθνείς αγορές για τη χώρα μας. Αυτές οι κατακτήσεις επιτρέπουν στην οικονομία μας να αναπτύσσεται με ταχύτητα και να γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.
Τους τελευταίους μήνες επικρατούν «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επιχειρείται σε μία σειρά θεμάτων - από τη «θετική ατζέντα» - να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση, θέλοντας να αξιοποιήσει το ρευστό σκηνικό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ;
Ο πολιτικός διάλογος ξεκίνησε σε καλό κλίμα και περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη θετική ατζέντα, με έμφαση στα ζητήματα της καλύτερης συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και αυτήν στοχεύουμε να λύσουμε χωρίς όμως καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από κει και πέρα, αναφορικά με το Μεσανατολικό, η Ελλάδα παραμένει σταθερή και συνεπής στη διαχρονική της θέση και παραμένουμε, όπως σας είπα, σταθερά υπέρ της λύσης δύο κρατών, κάτι που αποτελεί επίσημη θέση και της Ε.Ε. Προφανώς, είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να προστατεύσουμε το καλό κλίμα το οποίο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε. Θα ήταν λάθος να οπισθοχωρήσουμε από αυτή την πρόοδο, ειδικά σήμερα, όταν η διατήρηση αυτού του κλίματος είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
- Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και για την ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτητα μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. Στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών ποια είναι τα τρία βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;
Πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος έχει νομοθετηθεί, ενώ πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος για τις αυξήσεις σε 660.000 εργαζόμενους του δημοσίου τομέα κατά 10,5%. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στο «ξεπάγωμα των τριετιών» από 1/1/2024, καταργήσαμε το «πέναλτυ» του 30% στους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται και αυξήσαμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Επιπλέον, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, έχουμε ήδη προαναγγείλει νέα αύξηση το επόμενο έτος, προκειμένου να φτάσει μεσοπρόθεσμα στα 900 ευρώ και υλοποιούμε τις πολιτικές μας ώστε ο μέσος μισθός, σε ορίζοντα τετραετίας, να φτάσει στα 1500 ευρώ. Στόχος μας είναι η θετική πορεία της οικονομίας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μεγάλων οίκων αξιολόγησης στην πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να αποτυπώνεται στο εισόδημα των πολιτών και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Θα ρωτήσει κάποιος: «Τι με νοιάζει η επενδυτική βαθμίδα; Εμένα πώς με βοηθάει;» Υπάρχουν μεγάλοι επενδυτές και ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως η Ιαπωνία, που «βάζουν τα λεφτά τους» μόνο σε χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Κι αυτό για την οικονομία μας σημαίνει, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση των θέσεων εργασίας και καλύτεροι μισθοί.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι οι παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δίνουμε έμφαση στην πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων και για το επόμενο έτος έχουμε ήδη προβλέψει την κάλυψη 6.500 υγειονομικών από τις 10.000 που έχουμε δεσμευθεί για το σύνολο της τετραετίας. Παράλληλα, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όπως η ενιαία λίστα χειρουργείων, που αναμένεται να μειώσει δραστικά τον χρόνο αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενισχύουμε τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης στις ανάγκες των πολιτών και θεσμοθετούμε ένα διαφανές, αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα για την επιλογή διοικήσεων των νοσοκομείων.
Τρίτη –κορυφαίας σημασίας- προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η εφαρμογή του νόμου και η τήρηση της νομιμότητας παντού, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιείται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την επιστροφή ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας από τα γραφεία και τις υπηρεσίες φύλαξης προσώπων στους δρόμους και τις γειτονιές. Οι χώροι των πανεπιστημίων απελευθερώνονται από παραβατικούς, οι έλεγχοι στα γήπεδα εντατικοποιούνται και ενισχύονται οι δράσεις της Πολιτείας για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαίου και αντιμετωπίζουμε το αίσθημα ατιμωρησίας από την αύξηση της «μικρομεσαίας εγκληματικότητας».
- Πως βλέπετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ μετά και από τα όσα έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα;
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο –και θα ήταν αντιδεοντολογικό- να εμπλακεί στον εσωκομματικό διάλογο ή στις διενέξεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μέσα στο πλαίσιο της ανταλλαγής εσωκομματικών «πυρών» που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκε ένα μείζον ζήτημα, που έχει να κάνει με τον «βούρκο» του διαδικτύου, που πολλές φορές είχε υπονοηθεί ότι εδράζεται στα «υπόγεια της Κουμουνδούρου». Ένας «βούρκος» με απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, με επιθέσεις σε πρόσωπα του δημοσίου βίου, πολιτικούς και δημοσιογράφους, με προσωπικές επιθέσεις από ανώνυμα trolls, με χυδαία hashtags που πλημμύριζαν το διαδίκτυο. Αυτές τις υποψίες επιβεβαίωσε ένας διατελέσας Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκοντας μάλιστα και τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια. Να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούνται από τον κ. Σκουρλέτη, ποιοι δημοσιογράφοι μπορεί να εμπλέκονται με ανώνυμα προφίλ που χυδαιολογούν και σχετίζονται μέχρι και με έναν πρώην Πρωθυπουργό.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr