Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο και οι κινήσεις Ερντογάν: Σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένας νέος κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών είναι σε εξέλιξη και συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις προσπάθειες τους για τα τεκταινόμενα στην «γειτονιά», ενώ σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να αναζητά ρόλο στην κρίση στη Μέση Ανατολή, εμμένοντας σε μια ρητορική με αντιδυτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο φαίνεται πως μέσα σε ένα δύσκολο σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα.
Έτσι ο οδικός χάρτης που έχει χαραχθεί για τον ελληνοτουρκικό διάλογο τηρείται και αντιπροσωπείες των δύο χωρών δίνουν ραντεβού τη Δευτέρα στην Άγκυρα, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και στο δρόμο προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας - που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου - έμφαση δίνεται σε μια θετικά ατζέντα (π.χ. οικονομία, περιβάλλον) . Παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα και στο μεταναστευτικό με μείωση των ροών και από την πλευρά της Αθήνας σημειώνεται πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω σε αυτό το θέμα.
«Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε» σημείωσε στο Politico ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως «ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα έχει διάρκεια.
Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως υπάρχει η πρόθεση να συζητηθούν με γενναιότητα θέματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία για δεκαετίες, καθιστώντας βέβαια σαφές πως παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της χώρας. «Δε χρειάζεται για να συνομιλείς με κάποιον, να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας βέβαια πως θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας.
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Κυπριακό αλλά και θέματα όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Με την Αθήνα και την Λευκωσία να συντονίζουν τις κινήσεις τους για ένα κρίσιμο θέμα που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια για τη δημιουργία θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρομών προς τη Γάζα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι είπε πως η κυπριακή πρόταση για το θέμα είναι καλά μελετημένη και επεσήμανε «η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».
Τι λένε Αθήνα και Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στη διπλωματική σκηνή. Ο πρωθυπουργός που συμμετείχε στη Διάσκεψη στο Παρίσι αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση για μία πολιτική λύση και σημείωσε πως «η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να συναντάται χθες με το Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ τη Δευτέρα είχε συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντ. Μπλίνκεν. Επίσης χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής αρχής Μοχάμαντ Σταγιεχ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια.
Να σημειωθεί πως σε συνέντευξη του στο Politico ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Ισραήλ και μάλιστα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επισήμανση πως «μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους». Για να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά πως «πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει».
Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να απευθύνεται πρωτίστως στο μουσουλμανικό κόσμο και συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο, επιμένοντας πως μπορεί να παίξει ρόλο εγγυητή για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πάντως οι σχέσεις της τουρκικής πλευράς με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ χθες για μια ακόμα φορά ο κ. Ερντογάν επέλεξε να εξαπολύσει βέλη στη Δύση, εμμένοντας σε μια ρητορική υψηλών τόνων.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr