ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση - Οι αποχωρήσεις, η δυσφορία των «προεδρικών» και η στάση Κασσελάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εν μέσω εσωκομματικών συγκρούσεων και αποχωρήσεων αναμένεται να συνεδριάσει, σήμερα στις 12:00, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.
Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι' αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».
Τα δεδομένα, η δυσφορία των «προεδρικών» και η πρόταση μομφής
Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα μετέβαλε άρδην τα δεδομένα μέσα σε λίγες ώρες:
1. Προκάλεσε έντονη ενόχληση και δυσφορία σε στελέχη που είχαν κρατήσει έως σήμερα στάση ουδετερότητας ή και στήριξης στον πρόεδρο.
2. Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να μην επιμείνει και να πάρει πίσω την πρόταση για δημοψήφισμα. Κάθετη διαφωνία εξέφρασαν και οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος για μια τέτοια κίνηση που θα επιδεινώσει το κλίμα», μας έλεγε κορυφαίος κομματικός παράγοντας εκ των υποστηρικτών του προέδρου. Διαφωνία εξέφρασε και ο Κώστας Ζαχαριάδης.
3. Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν και ιστορικά στελέχη του κόμματος που διατηρούν επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Όσον αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση.
4. Πείσμωσε τα στελέχη της Ομπρέλας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη, αποφασίστηκε να πάνε κανονικά στην συνεδρίαση, όχι απλώς για να αποχωρήσουν αλλά για να δώσουν πολιτική μάχη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της τάσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
5. Σκληρή σύγκρουση θα δοθεί και από την πλευρά των 6+6. Στο κείμενο που θα κατατεθεί αντιπαραθετικά με την εισήγηση και στο οποίο θα ασκείται σφοδρή κριτική καθώς θα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ξεπεράστηκαν τα όρια
6. Η πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο κατά την καταστατική πρόβλεψη υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι- χρειάζεται 50+1- , χωρίς να μοιάζει αυτή τη στιγμή η πιθανότερη επιλογή. Πολύ πιθανό μοιάζει ωστόσο το ενδεχόμενο να τεθεί στην αρχή της διαδικασίας θέμα ψηφοφορίας για την πρόταση Κασσελάκη σχετικά με το δημοψήφισμα. Η πρόταση αυτή δεν αποκλείεται να συσπειρώσει την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., όχι μόνο δηλαδή της λεγόμενης αντιπολίτευσης.
7. Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εκφράζει και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος αναμένεται επίσης να καταθέσει κείμενο παρέμβασης, ως οδικό χάρτη για την υπέρβαση της κρίσης και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Οι αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με επιστολή του προς τους γραμματείς του κόμματος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, πως αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα δώσει το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή. Όπως εκτιμά, το κόμμα «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεών του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη». Επίσης, διατυπώνει τη θέση ότι για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα ευθύνονται ο νέος πρόεδρος και η ηγετική ομάδα, ενώ αναφέρεται σε μία «προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς».
Από πλευράς του, στο κείμενο αποχώρησής του ο Πάνος Σκουρλέτης καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο καταλογίζει διχασμό και τοξικότητα. Μιλά για σχέδιο αποαριστεροποίησης του κόμματος και ρήξης με τις αρχές της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ στηλιτεύει τα περί «υπονόμευσης». Ο ίδιος αναφέρει ότι το αφήγημα που υιοθετήθηκε μετά το 2019 απαξίωσε την κυβερνητική περίοδο, ενώ προσθέτει πως το σχέδιο της διεύρυνσης, αντί να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης, έγινε μια υπόθεση κινήσεων κορυφής παράγοντας εσωστρέφεια.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr