Μητσοτάκης-Σολτς: Στόχος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Κύπρο - Τι είπαν για μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα «διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης περιορίζοντας την ανεργία, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ, αυξάνει τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ παράλληλα στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ακολουθώντας μία συνετή πολιτική που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα».
«Φέτος αναμένεται να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν και πάλι τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται ενώ «το δημόσιο χρέος κινείται ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ».
Σημείωσε ότι η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, ενώ έκανε γνωστό ότι συζήτησαν και για το Κυπριακό. «Κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ», είπε.
Τι είπε για το μεταναστευτικό
«Άλλο ένα σημαντικό σημείο της συνεργασίας μας ήταν οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών. Οι παράνομες αφίξεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Συζητήσαμε για τη σημασία της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και τρόπους μείωσης των δευτερογενών αφίξεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι είπε για το Μεσανατολικό
Σημείωσε επίσης ότι με τον κ. Σολτς συζήτησαν τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλά είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαιώμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του», ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικές οι ανθρωπιστικές παύσεις και η προστασία των αμάχων.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Βήματα προόδου με την Τουρκία
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμε τις πράξεις της. Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα πρόοδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου» είπε στη συνέχεια.
Τι είπε ο Όλαφ Σολτς
Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα - και την υποχρέωση - να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr