Τσακαλώτος στο ethnos.gr: Εφικτή και επιθυμητή μια κοινή ΚΟ με τους 6+6 - Για τις ευρωεκλογές θέλει προεργασία αλλά δεν έχουμε άπλετο χρόνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ethnos.gr και στους Αδάμο Ζαχαριάδη και Σπύρο Ραπανάκη, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας ότι είναι εφικτή και επιθυμητή τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που οι 6+6 αποχωρήσουν οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα ο κ. Τσακαλώτος απαντά για το αν η συμπόρευση με όσους αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αφορά και τις ευρωεκλογές και τονίζει ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται συζήτηση και προεργασία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχει «μια μεγάλη κινητικότητα», ενώ εξήγησε ότι «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. «Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν». Τόνισε, επίσης, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».
Τι είπε για τις αντιδράσεις μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
«Νομίζω μετά από τις αλλαγές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την αλλαγή η ηγετική ομάδα, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Έχουμε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί και από την άποψη του οργανωτικού, το πώς οργανώνεται αυτό το πράγμα από την ηγεσία, με απειλές ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την ηγετική ομάδα και αν δεν συμφωνήσει θα πάει στη βάση», σημείωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «τη βάση τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά»
Παράλληλα, υποστήριξε ότι και η πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος «φαίνεται να υιοθετεί κάποια από τα χειρότερα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023 χωρίς να βάζει καινούργια θέματα στη συζήτηση».]
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί «ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί και με ανθρώπους που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αλλά και σε όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν πάει σε άλλο κόμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση με πολύ άσχημο τρόπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποξενώνει αυτό τον κόσμο».
Σημείωσε πως ο κόσμος «δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί μέσα σε ένα κόμμα να λέγονται και να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Άρα θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο που έχει απογοητευθεί. Και σε έναν κόσμο που θεωρεί την πολιτική πια μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης». Σε αυτό το σημείο είπε ότι για τον ίδιο αυτό είναι μια «τεράστια πρόκληση».
«Να αποδείξουμε με τον τρόπο που θα κάνουμε πολιτική ότι η πολιτική μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Και το κυρίαρχο για να γίνει αυτό είναι να μη φτιάξουμε το καινούργιο πάνω στον εμφύλιο του παλιού», είπε στη συνέχεια.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να είμαι μέρος ενός καινούργιου σχήματος που το βασικό θα είναι το αν ήταν κακός ο Τσίπρας. Είναι κακός ο Κασσελάκης. Νομίζω ο ελληνικός λαός πια θέλει να δει λύσεις. Πρέπει να τον πείσουμε γι’ αυτές τις λύσεις. Πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτές τις λύσεις. Είναι πολύ, πολύ πολλά, πολύ μεγάλη θεματική μπροστά μας και σ αυτή πρέπει κυρίως να θέσουμε στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο νέος φορέας και η συμμετοχή στις ευρωεκλογές
«Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των 6+6 προσθέτοντας ότι «ήταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον».
Αναφορικά με το τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου».
Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».
«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι πολιτικές στιγμές που οι ηγετικές πρωτοβουλίες από πάνω που μπορούν να συναντηθούν με διεργασίες από κάτω, δεν έρχονται κάθε δύο τρεις μήνες όταν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δηλαδή και ηγετικές πρωτοβουλίες που να ταιριάξουν με διεργασίες που γίνονται».
Τόνισε ότι «είναι τεράστιο το ενδιαφέρον η παρακολούθηση στους 6+6 η δικιά μας ομάδα σε αυτό. Άρα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και για να είμαστε σοβαροί αλλά δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο».
Τι είπε για το «μαξιλάρι»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» είπε ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, Πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;», διερωτήθηκε.
«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλα τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πως βγήκαν από εκεί. Άρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα μαξιλάρι για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το μαξιλάρι για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», πρόσθεσε.
Για το μέγεθος του μαξιλαριού σημείωσε ότι «θα μπορούσε να ήταν 30 δισ αλλά θα είχαμε λιγότερη ασφάλεια. Το βασικό είναι, όμως, ότι αν ήταν 30 δισ. τα υπόλοιπα 7 δισ. δεν θα μπορούσε να τα ξοδέψουμε. Δεν μπορούσαμε να τα ξοδεύουμε γιατί συγχρόνως με το μαξιλάρι, για την περίοδο μετά από την έξοδο, είχαμε συμφωνήσει για ένα πρωτογενές πλεόνασμα για λίγα χρόνια 3,5%. Το 2018 του τελευταίου προϋπολογισμού που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός που είχε η ελληνική οικονομία μετά το 2009. Και είχαμε ένα δημοσιονομικό χώρο. Το μισό πήγε σε μειώσεις φόρων, το άλλο μισό πήγε σε αυξήσεις δαπανών. Με αυτό τον προϋπολογισμό φτάνουμε στο τρεισήμισι το εκατό. Άρα, αν ξοδεύαμε άλλα 7 δισ. Δεν θα φτάναμε στο τρεισήμισι. Θα φτάναμε περίπου στο μισό, λίγο λιγότερο».
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι έτσι οι αγορές θα έλεγαν ότι μόλις η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνια, γύρισε στα παλιά «Αυτό δεν είναι θέμα άποψης. Δηλαδή μπορώ εγώ να ακούσω κάποιον να μου πει ότι ήταν κακά σχεδιασμένος ο προϋπολογισμός του 2018 και 2019. Ότι αντί να έχουμε μισό σε αύξηση δαπανών και το μισό μείωση των φόρων θα μπορούσε να ήταν όρος της μείωσης. Αυτό το ακούω. Δεν θα συμφωνούσα και θα προσπαθούσα να πείσω όποιο το έλεγε ότι δεν είναι σωστό. Γιατί μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι μόνο για φοροαπαλλαγές όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», πρόσθεσε.
«Αφού έγινε αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορούσαμε να ξοδέψουμε άλλα 7 δισ, είτε αυτό ήταν για τα νοσοκομεία, είτε για κοινωνική πολιτική ή για μειώσεις φόρων για τις μεσαίες και τα μεσαία στρώματα. Γιατί αν το κάνουμε αυτό δεν θα φτάναμε στο δημοσιονομικό στόχο. Αυτό δεν είναι θέμα άποψης. Όποιος το λέει αυτό δεν ξέρει πώς είναι τα δημοσιονομικά του κράτους. Δεν ξέρει δηλαδή ότι ό, τι δαπάνες πάνε στον προϋπολογισμό και άρα μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα ή δημιουργεί και ελλείμματα», είπε.
Αναφορικά με το αν δημιούργησαν προβλήματα στα μεσαία στρώματα είπε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν πάρουμε το πάνω μέρος των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή όπως το λένε οι οικονομολόγοι ως άνω μεσαία τάξη, όχι όμως η ανώτατη, Δηλαδή έχει 25% πιο πλούσιους αυτή την περίοδο. Αυτοί στην περίοδο 2010-2015 στο διαθέσιμο εισόδημα, άρα στο εισόδημα μετά από τους φόρους έχασαν περίπου 5.000 6.000 ανάλογα με το αν έχουν δύο παιδιά ένα παιδί», εξήγησε.
«Στο 2015 όταν πήραμε εμείς την κυβέρνηση το ψέμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι είχε ολοκληρωθεί η δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Όταν πήραμε εμείς την κυβέρνηση είχαμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Βενιζέλου Σαμαρά για πλεονάσματα στο 4,5%», είπε.
«Άρα πως θα μπορούσες να φτάσεις σε αυτό το σημείο;» διερωτήθηκε και εξήγησε ότι αναφέρεται στο 4,5% που εμείς το κάναμε τρεισήμισι και το κάναμε 3,5%. Σταδιακά δηλαδή αρχίσαμε με 0,75% το πρώτο χρόνο, μετά πήγε στο 1,5% και τελικά έφτασε στο 3,5%. Πώς θα έφτανε σ αυτό; Μπορούσες να φτάσεις εκεί, να συνεχίζεις να κόβεις συντάξεις και μισθούς;»
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου αύριο στο ethnos.gr
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr