Το νέο τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποχωρήσεις να συνεχίζονται - Πώς διαμορφώνεται ο εσωκομματικός χάρτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Νέο τοπίο σε αχαρτογράφητα νερά είναι αυτό που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον απόηχο της αποχώρησης των 6+6. Η δεύτερη διάσπαση μετά από την έξοδο της Ομπρέλας που αν μη τι άλλο στοίχισε ακόμα πιο βαριά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμορφώνει μια νέα κατάσταση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πλέον, θεωρητικά, λυμένα χέρια προκειμένου να εξηγήσει και να ξεδιπλώσει το σχέδιο του για το κόμμα καθώς τα στελέχη που ο ίδιος και η ηγετική ομάδα θεωρούσαν “υπονομευτές” βρίσκονται πλέον εκτός. Όλα αυτά θεωρητικά, αφού το μοίρασμα της εσωκομματικής τράπουλας αναδεικνύει νέες δυναμικές και πιθανότατα νέες εντάσεις. Η ανάρτηση Κασσελάκη στο "X" για τους αποχωρήσαντες της κίνησης των 6+6 φανερώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιλέγει την σκληρή γραμμή και ρητορική, ως μια στρατηγική συσπείρωσης του στενού ακροατηρίου του.
Επιχειρώντας να κάνει το άλμα από την διαλυτική συνθήκη που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος αναζητεί συμμάχους και επιχειρεί ανοίγματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαφαινόμενη σύμπλευση με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Ενώ ιδιαιτέρως θετικά εκφράζονται στις δημόσιες παρεμβάσεις τους πρόσωπα από την κεντροδεξιά και... δεξιότερα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Γιώργος Κύρτσος. Με τον τελευταίο μάλιστα υπήρξε συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες σε πολύ καλό κλίμα. Την ίδια στιγμή η αιμορραγία συνεχίζεται.
Αποχώρησε η πλειοψηφία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Η χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η τελευταία αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργάνου, πάνω από το 60%, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλαν την παραίτηση τους από το όργανο 37 μέλη σε σύνολο 51 μελών, ενώ 32 αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις ολόκληρων οργανώσεων της Νεολαίας ανά την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο πριν όσο και μετά την ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών, μεγάλος αριθμός μελών και στελεχών αποχώρησε από τις οργανώσεις του κόμματος. Μόλις χθες 50 πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Στέφανου Κασσελάκη στον οποίο αποδίδουν «αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά» και τονίζουν ότι «αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο» που «δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Νέος εσωτερικός εχθρός;
Θα κλείσει άραγε εδώ η πόρτα της εξόδου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Σε αυτή τουλάχιστον την φάση φαίνεται ότι θα μπει φρένο. Έως πότε, αβέβαιο. Στο στόχαστρο υποστηρικτών του προέδρου έχει μπει τις τελευταίες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κρίση και τις αποχωρήσεις. "Εχουν περάσει 2 μήνες σύντροφε πρόεδρε αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια πρόταση νόμου”, είπε απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο εγκάλεσε για την θέση περί αφορολόγητου για όλους στα 10.000. “Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”, πρόσθεσε. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η αναφορά του σε δημιουργία “κέντρων και παράκεντρων” εκτός καταστατικού στα οποία, ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται συμμετάσχει. Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα προκάλεσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα που εκφράστηκε στην συνέχεια με επιθετικές αναρτήσεις υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη στα Social Media.
Πώς διαμορφώνεται ο εσωκομματικός χάρτης
Επιχειρώντας λοιπόν να σκιαγραφήσουμε την νέα κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διακρίνουμε τέσσερα “στρατόπεδα”. Tους “προεδρικούς”, με κορυφαία στελέχη τον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα οι οποίοι ως συνομιλητές του προέδρου δίνουν και τον τόνο στις παρεμβάσεις του. Πρόκειται για εκείνους που τον προτρέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υψώνει τους τόνους προκειμένου να δείξει ηγετική πυγμή. Στην ομάδα των σκληρών “προεδρικών” συγκαταλέγεται βεβαίως και η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Πάνος Ρήγας και η Ελένη Αυλωνίτου. Κοντά στην ηγεσία βρίσκονται επίσης η Ρένα Δούρου και η Νίνα Κασιμάτη. Ο Νίκος Παππάς που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών παίζει πιο αυτόνομο ρόλο, υποστηριζοντας τον πρόεδρο του κόμματος θεσμικά αλλά με μια διακριτική απόσταση από την ομάδα των “προεδρικών”. Τρίτη διακριτή ομαδοποίηση- όχι με χαρακτηριστικά τάσης αλλά κυρίως συναντίληψης- που αποτυπώθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή είναι η ομάδα της παλιάς φρουράς, στελεχών που ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέργιος Καλπάκης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Στελέχη που θα χαρακτηρίζονται θεματοφύλακες της θεσμικότητας και της συνέχειας του κόμματος, που έχουν ωστόσο εκφράσει διαφωνίες και κριτική σε επιλογές και σε δηλώσεις του προέδρου, όπως στην περίπτωση του δημοψηφίσματος και στους χαρακτηρισμούς για τους διαφωνούντες. Τέλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας προβάλλει ως η βασική εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη υπερασπιζόμενος τις συνεδριακές αποφάσεις, τις ψηφισμένες θέσεις, τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος. Αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή αλλά όχι και από το κόμμα με στόχο να δοθει, καταρχάς, η μάχη του συνεδρίου. Διπλα στον Τεμπονέρα βρίσκεται και ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας που βρέθηκε στο στόχαστρο του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του στην Κεντρική Επιτροπή, με το πολύπειρο στέλεχος να σηκώνει το γάντι. Βέβαια, η κρίση φέρνει ρευστοποίηση, συνεπώς η κατάσταση και στο εσωτερικό του κόμματος θυμίζει κινούμενη άμμο. Στον δρόμο προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου οι στοιχήσεις και οι ομαδοποιήσεις θα ξεκαθαρίσουν.
Από εβδομάδα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα
Στο μεταξύ, αρχές της εβδομάδας που έρχεται αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα: όνομα, ρόλοι- με επικεφαλής, όπως όλα δείχνουν, τον Αλέξη Χαρίτση. Μέσα στην μέρα αναμένεται να υπάρχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να λήξουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη πρώτη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο προϋπολογισμός. Παράλληλα θα τρέχουν και οι διεργασίες για το νέο φορέα με τις επαφές και τις διεργασίες να είναι πυκνές.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr