Ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Σούνακ: Ενόχληση του πρωθυπουργού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, κι ενώ επρόκειτο να τεθεί το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός να εκφράσει την ενόχλησή του.
Η δήλωση του πρωθυπουργού
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα
Η οργισμένη δήλωση του πρωθυπουργού, έρχεται λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν πως ο Ρίσι Σουνάκ επρόκειτο να απορρίψει τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα. Η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους ώστε τα Ελγίνεια Μάρμαρα να εκτεθούν στην Ελλάδα - με την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανεισμού στην οποία μέρος των γλυπτών θα στέλνονταν στην Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά με μια τέτοια συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν προταθεί, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά σταθερός στη θέση του».
Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα σχέδιο» να αλλάξει τον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
«Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», δήλωσε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr