Κασσελάκης: Άλλαξε γνώμη για το «μαξιλάρι Τσακαλώτου» - «Είναι ο λόγος που έχουμε επενδυτική βαθμίδα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Άλλαξε γνώμη ο Στέφανος Κασσελάκης για το μαξιλάρι 37 δις. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό. Αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι, το «μαξιλάρι Τσακαλώτου» ήταν η «πιο μνημονιακή απόφαση», σήμερα είπε ότι, στο ίδιο «μαξιλάρι» οφείλεται το γεγονός ότι, η χώρα μας, έχει επενδυτική βαθμίδα.
Μιλώντας στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι, «για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό κράτος». «Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ, όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα όταν θέλησε να περιγράψει την εμπειρία του, «ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και, μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή μου στην προεδρία».
Σχολιάζοντας το όνομα του συνεδρίου, «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα», ο Κασσελάκης υπογράμμισε πως, «κάποιοι επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα όλων μας εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής, με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Με τους ταξικούς διαχωρισμούς; Με την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Με τις ουρές στα νοσοκομεία;».
«Πολύτιμο» το μαξιλάρι
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χαρακτηρίζοντάς την, «ευπρόσδεκτη», ενώ παραδέχτηκε ότι, «είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα». Τόνισε, όμως ότι, «η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».
Ο Κασσελάκης αναφέρθηκε και σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας αλλά και στις υποκλοπές. «Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου, ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα; Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα, λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει», είπε αρχικά και συμπλήρωσε πως, «πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα, όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμμος το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές, ο κ. Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος, όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας;».
Όπως τόνισε στη συνέχεια, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα πρέπει να είναι παντού η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε ότι, η Ελλάδα, είναι,
- «τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ.
- 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη.
- Τελευταία στη στεγαστική πολιτική».
Και πρόσθεσε ότι έχει «αρνητική απόκλιση» σε:
- «Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση.
- Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, και στους πόρους από αυτό που παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Ο ίδιος ο υπουργός έκανε την παραδοχή ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τράπεζες. Δηλαδή αντί να λύσουμε το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι κάνουμε; Μεγαλώνουμε τη διάκριση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων. Αυτός δεν είναι τρόπος να αναβαθμίσεις την Ελλάδα», σημείωσε και δεν παρέλειψε να ασκήσει οξεία κριτική στο νέο φορολογικό χαρακτηρίζοντας τα όσα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, «ανήκουστα οριζόντια μέτρα, χωρίς κριτήρια» και «άδικα».
«Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι, «κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr