Γλυπτά Παρθενώνα: Ο πρόεδρος του βρετανικού Μουσείου «αδειάζει» τον Σούνακ - Εργαζόμαστε για συμφωνία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα συνεχιστούν, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν σε podcast του Political Currency. Ο κ. Όσμπορν δεσμεύεται μάλιστα να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής ώστε να εκτεθούν τα μάρμαρα στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και την ίδια στιγμή, «αδειάζει» τον Ρίσι Σούνακ για την απόφαση να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως ανεξάρτητα από το αν ο «Βρετανός πρωθυπουργός συναντήσει τον Έλληνα ομολογό του» ή όχι, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος υπήρξε και πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή για τα Γλυπτά, ωστόσο τόνισε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να βρεθεί η λύση υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών. Σημειώνεται ότι ο κ. Στάρμερ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Τι συμφωνία προτείνει ο Όσμπορν
Παράλληλα, ο Όσμπορν ανέφερε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα». Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους του τόνους ότι δεν θα δεχθεί μία πρόταση δανεισμού, καθώς η πάγια ελληνική θέση είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και έχουν κλαπεί από τον λόρδο Έλγιν την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αν δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική
«Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (για αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση για το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είναι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr