Πώς περιμένει η Άγκυρα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ναι, μεν θετικά, αλλά... χωρίς ιδιαίτερη προσμονή αντιμετωπίζει -μέχρι στιγμής- η τουρκική πολιτική αρθρογραφία την επικείμενη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Παράλληλα, δεν λείπουν ούτε και στην Τουρκία οι ακραίες εθνικιστικές φωνές που θεωρούν «προδοσία» τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την «κατάληψη τόσων νησιών από την Ελλάδα».
Ο αρχισυντάκτης της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, Μιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, μέχρι πρότινος έντονα ανθέλληνας και καυστικός ως προς την Αθήνα, αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «φυσικά, δεν θα λύσει τα τουρκο-ελληνικά προβλήματα, αλλά θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση όσον αφορά τη βούληση των δύο χωρών να επιλύσουν προβλήματα και να αποτρέψουν τη μετατροπή των διαφορών σε κρίσεις».
Για τον Σεντίρ η βραχύβια παραμονή του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα δεν αποτελεί ένδειξη υποβάθμισης της επίσκεψης, αλλά συνήθη πρακτική του Ερντογάν, όπως και οι επισκέψεις του στο Βερολίνο, το Ριάντ, τη Βουδαπέστη και όπου αλλού πήγε πρόσφατα.
«Στο επίκεντρο της προσοχής δεν θα πρέπει να είναι ο χρόνος που θα περάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά αυτά που θα πει. Είναι σημαντικό να μην δηλητηριάζεται η ατμόσφαιρα λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι», λέει.
Ο πρώην διπλωμάτης, τακτικός σχολιαστής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Γκιογούς, σε άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα T24, υπό τον τίτλο «Μια επίσκεψη που γίνεται για να γίνει», σχολιάζει ότι απαιτείται καλή προετοιμασία για να έχει αποτελέσματα και συστήνει να μην δοθεί καμία συνέντευξη Τύπου, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό ο Ερντογάν να δημιουργήσει άλλη μια κρίση τύπου «Βερολίνου».
Η Ελλάδα ήταν κάποτε δική μας!
Από την άλλη, ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, με καθημερινές σχεδόν συνεντεύξεις του σε κάθε είδους μέσο, πασχίζει να ταρακουνήσει την κυβέρνηση να διεκδικήσει πίσω τη «κατειλημμένη» Ζουράφα και να δώσει απάντηση στον Γιώργο Γεραπετρίτη και την ελληνική κυβέρνηση, αντί να συνδιαλέγεται μαζί της. «Η Ελλάδα ήταν κάποτε δική μας», ήταν το τελευταίο του επιχείρημα. Τις απόψεις του συμμερίζονται και στελέχη ακροδεξιών κομμάτων.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr