Πώς σχολιάζει η Αθήνα τις δηλώσεις Ερντογάν: Το ανοιχτό παράθυρο για συμφωνίες και οι αμετακίνητες «κόκκινες γραμμές»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο είναι η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της πολυαναμενόμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη. Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μπορεί να έδειξαν διάθεση συνεργασίας από την τουρκική πλευρά, όμως η ελληνική διπλωματία δεν τρέφει αυταπάτες καθώς βλέπει ότι «κρύβουν» την επιδίωξη Άγκυρας να ανοίξει μια «βεντάλια» από ζητήματα που για τη χώρα δεν θεωρούνται διαπραγματεύσιμα.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις Αθήνας - Άγκυρας
Ο Ερντογάν αν και αποκάλεσε «φίλο του» τον Μητσοτάκη και να διαμήνυσε ότι «δεν απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», επιβεβαίωσε τεχνηέντως ότι οι θέσεις Αθήνας - Άγκυρας για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Από την μία πλευρά ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει ότι πέραν της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας υπάρχουν και άλλα θέματα προς επίλυση υπονοώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο ή την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ από την άλλη η Αθήνα απαντά ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της.
Η Αθήνα αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά με την γείτονα και αυτή δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και είναι διαθέσιμη να πάει στη Χάγη, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει υπογραφεί συνυποσχετικό που να ξεκαθαρίζει ποια ζητήματα μπορούν να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.
Πώς σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την συνέντευξη Ερντογάν
«Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι για να πέσουν αυτές οι υπογραφές», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την συνέντευξη του προέδρου Ερντογάν στην «Καθημερινή», όπως τόνισε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη. Άλλωστε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, υπενθύμισε μιλώντας στο OPEN ότι οι θέσεις της χώρας είναι αμετακίνητες:
«Ξέρουμε ότι έχουμε με την Τουρκία διαφορά σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για αυτό λέμε για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, δεν είμαστε εκεί ακόμη, απέχουμε αρκετά. Σε όσα λέει ο Ερντογάν να βάλουμε κι άλλα, εμείς αυτή τη διαφορά αναγνωρίζουμε, πρέπει να πω ότι είναι και μία μετακίνηση στη θέση της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Ανοίγει το παράθυρο για μία σειρά από συμφωνίες
Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως θεωρεί πολύ σημαντική την έλευση του Ερντογάν στην Αθήνα καθώς αποτελεί μία «ανοιχτό παράθυρο» στον διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει με θέματα χαμηλής πολιτικής.
Πιο συγκεκριμένα Ερντογάν και Μητσοτάκης, μαζί με τις αντιπροσωπείες τους είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνίες σε μία σειρά από θέματα που αφορούν την οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, ενώ θεωρείται ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.
Εάν αυτές οι συνομιλίες αποβούν ουσιαστικές και ξεκινήσει να… εμπεδώνεται σταδιακά η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι για να μιλήσουν για την ΑΟΖ.
Τι σκέφτεται η Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
H γενική εικόνα στην Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έχει θετικό πρόσημο. Τα τουρκικά ΜΜΕ με «οδηγό» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και βασικό συστατικό τους χαμηλούς τόνους, αναμένουν μία συνάντηση που θα έχει περιορισμένη ένταση και ενθουσιασμό, αλλά θετικά μηνύματα για το μέλλον των σχέσεων και χωρίς αιχμές.
Το μόνο θέμα για το οποίο μπορεί να σηκώσει τους τόνους ο Ερντογάν είναι αυτό της Γάζας. Ίσως δηλαδή να θελήσει να χρησιμοποιήσει το βήμα μιας δυτικής πρωτεύουσας ξανά, για να καταγγείλει το πόσο η Δύση παραμένει σιωπηλά ένοχη απέναντι στο αιμοσταγές Ισραήλ.
Το μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όσον αφορά το μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως συμπυκνώνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι «ας μιλήσουμε για ό,τι μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να συνεργαστούμε» και «ας αφήσουμε τα υπόλοιπα και τα δύσκολα για αργότερα».
Σημειώνεται πάντα σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ ότι οι διαφορές σε σημαντικά θέματα υπάρχουν και θα παραμείνουν, αλλά χωρίς την ένταση που τις χαρακτήριζε εδώ και χρόνια.
Στόχος της Άγκυρας στην παρούσα συγκυρία είναι «να μειώσει όσο γίνεται τους εχθρούς και να αυξήσει τους φίλους». Η επανάληψη «να συνομιλήσουμε με την Αθήνα χωρίς παρεμβάσεις τρίτων» από τον Ερντογάν λειτουργεί «κατασταλτικά» απέναντι στην εθνικιστική, ισλαμιστική και αντιπολιτευόμενη κριτική. Απορροφά αντιδράσεις του ακραίου χώρου, προκειμένου να αποφύγει επικρίσεις περί «παραχωρήσεων» προς την Ελλάδα.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr