Ανασχηματισμός: Τα 2 σενάρια, οι εισηγήσεις και ο χρόνος των αποφάσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δύο διαφορετικές απόψεις υπάρχουν για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού και οι οριστικές αποφάσεις στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα κλειδώσει. Ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει μέσα στο επόμενο μήνα και αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα.
Τα δύο σενάρια για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού
Ειδικότερα σύμφωνα με την πρώτη άποψη, που έχει υποστηρικτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προκειμένου να υπάρξει αέρας ανανέωσης πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με την δεύτερη άποψη, που επίσης έχει ένθερμους υποστηρικτές, ο ανασχηματισμός είναι καλύτερο να γίνει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ώστε να έχει πρώτα μελετηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν βιάζεται να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, καθώς σε αυτή την χρονική συγκυρία προέχει η ψήφιση μιας σειράς κρίσιμων νομοσχεδίων. Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, με την κυβέρνηση να μιλά για μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπει μπροστά το επόμενο διάστημα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν άλλωστε πως και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η καθαρή υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό διατηρείται και επομένως δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις. Προς το παρόν λοιπόν τηρείται στάση αναμονής και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Άλλωστε ήδη τρέχουν μια σειρά μέτρων (π.χ. αυξήσεις μισθών και συντάξεων για το 2024) και μένει να φανεί πως θα πάει η μάχη με την ακρίβεια τους επόμενους μήνες.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδια πορεία και να μεταθέσει για αργότερα τις όποιες αλλαγές. Διαφορετικά θα επισπευσθούν οι αποφάσεις καθώς είναι δεδομένο πως το τελευταίο δίμηνο πριν τις ευρωεκλογές στόχος είναι να μην υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα αλλά να δουλεύουν στο φουλ οι «γαλάζιες» μηχανές για να αποφευχθεί μια χαλαρή ψήφος.
«Χειρουργικές» οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Ανεξαρτήτως του χρόνου που γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός οι όποιες αλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένης έκτασης. Ο πρωθυπουργός είναι γνωστό πως δεν προτιμά τις σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και πληροφορίες αναφέρουν πως τα «φώτα» είναι στραμμένο κυρίως σε τρία με τέσσερα υπουργεία.
Άλλωστε μετά την εκλογική νίκη του καλοκαιριού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ένα rotation στο υπουργικό συμβούλιο και στόχος είναι να δοθεί χρόνος στο νέο σχήμα να περπατήσει. Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης είχαν υπάρξει οι πρώτες αλλαγές (με την έξοδο του Ν. Μηταράκη και του Μ. Βαρβιτσιώτη) και είχαν φουντώσει τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό «εξπρές». Ωστόσο, τελικά δεν έγιναν βιαστικές κινήσεις και παρά την σχετική φημολογία οι όποιες αποφάσεις πήραν μετάθεση για το 2024.
Έμφαση στις περιοδείες
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να πυκνώσουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού και στόχος είναι να πραγματοποιούνται μία με δύο επισκέψεις το μήνα σε περιφέρειες. Στις περιοδείες αυτές θα παρουσιάζονται αναλυτικά και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί σε συγκεκριμένους νομούς. Παράλληλα θα υπάρχουν και επισκέψεις σε γειτονιές στην Αττική, όπως έγινε πρόσφατα στο Πέραμα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr