Πώς αποτιμά η κυβέρνηση το 2023: Το νέο πολιτικό σκηνικό και τα... μηνύματα των ψηφοφόρων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια χρονιά με εκπλήξεις και ανατροπές φτάνει στο τέλος και στην Νέα Δημοκρατία διαβάζουν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή. Στο κυβερνών κόμμα έκδηλη είναι η ικανοποίηση για την καθαρή «γαλάζια» υπεροχή που κατεγράφη στις εθνικές εκλογές αλλά και για το γεγονός πως όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως διατηρείται το μεγάλο προβάδισμα.
Το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» ήταν αυτό που τέθηκε εμφατικά από την Νέα Δημοκρατία το πρώτο πεντάμηνο του 2023 ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου. Στις πρώτες κάλπες της χρονιάς- που να σημειωθεί πως έγιναν με την απλή αναλογική - η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε ξεκάθαρη πρωτιά με 40.79% και αναδείχθηκε σε κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό (με το ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 20.07%). Στις εκλογές του Ιουνίου που ακολούθησαν δόθηκε ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, που με ποσοστό 40.56% κατέκτησε άνετη αυτοδυναμία με 158 βουλευτές.
Ουσιαστικά υπήρξε καθαρό μήνυμα να προχωρήσει η υλοποίηση του «γαλάζιου» προγράμματος με τον πρωθυπουργό να μιλά για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» αλλά και για τολμηρές αλλαγές που θα τρέξουν μέσα στην τετραετία. Οι πρώτοι πάντως μήνες της νέας κυβέρνησης είχαν πολλαπλές προκλήσεις, καθώς τις πυρκαγιές του καλοκαιριού διαδέχθηκαν οι πλημμύρες του φθινοπώρου. Την ίδια στιγμή το rotation στο υπουργικό συμβούλιο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού μέσα σε λίγες εβδομάδες από τις εκλογές σε δύο υπουργεία υπήρξαν αλλαγές (με την έξοδο αρχικά του Ν. Μηταράκη και στη συνέχεια του Μ. Βαρβιτσιώτη).
Πάντως - παρά το δύσκολο ξεκίνημα -έκδηλη ήταν η ικανοποίηση στην Πειραιώς για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, αφού σε επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες κέρδισαν υποψήφιοι που στήριξε η Νέα Δημοκρατία (σημείωση: στην Κρήτη ο Σ. Αρναουτάκης στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο χτύπησε «καμπανάκι» στις 15 Οκτωβρίου , καθώς η εικόνα διαφοροποιήθηκε και σε πέντε από τις έξι περιφέρειες που υπήρξε δεύτερος γύρος οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη της Ν.Δ έχασαν την μάχη. Μάλιστα το ίδιο συνέβη και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή στη Ν.Δ, για να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και λευκή επιταγή. Άλλωστε όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες οι προκλήσεις είναι πολλές, με την κυριότερη μάχη να δίνεται στο πεδίο των τιμών. Παράλληλα η κυβέρνηση κλήθηκε μέσα στο τελευταίο εξάμηνο να αντιμετωπίσει και μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα είναι και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Τέλος να σημειωθεί πως η ψηφοφορία στη Βουλή που συζητήθηκε περισσότερο τους τελευταίους μήνες ήταν αυτή που αφορούσε στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε «όχι». Πάντως στη συγκεκριμένη ψηφοφορία - παρά το ό,τι υπήρξαν και άλλοι βουλευτές που διαφωνούσαν με την ρύθμιση - δεν υπήρξαν άλλες διαρροές από την Ν.Δ καθώς μπήκε θέμα κομματικής πειθαρχίας (που δεν αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό)
Έρχεται μπαράζ νομοσχεδίων
Μέχρι το επόμενο ραντεβού στις κάλπες - καθώς τον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές - το Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει το ευνοϊκό momentum για να τρέξει μια σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις. Η νέα χρονιά θα κάνει «ποδαρικό» με μία σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή και στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για τις πρώτες … μάχες που θα δοθούν στην Ολομέλεια αμέσως μετά τις γιορτές.
Το νομοσχέδιο -που το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων - αφορά στη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου , ενώ αναμένεται τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν στη χώρα το φθινόπωρο του 2025.
Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα πάρει το δρόμο για την Βουλή στην έναρξη της νέας χρονιάς αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξει η συζήτηση και για τις εθνικές εκλογές (κάτι που απαιτεί ωστόσο ευρύτερες συναινέσεις). Παράλληλα μένει να αποσαφηνιστεί το πότε τελικά θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr