Επιστολή ψήφος: Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τώρα τη συζήτηση για τους απόδημους - Πόσες ψήφοι απαιτούνται στη Βουλή
Μία ανακοίνωση - «έκπληξη» - που πυροδότησε αντιδράσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία ανακοίνωση - «έκπληξη» - που πυροδότησε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έκανε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, που κατέθεσε τροπολογία για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και σε περίπτωση εθνικών δημοψηφισμάτων, πρόταση που με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωνε ευρύτερη πλειοψηφία.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, ωστόσο μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες μετά και την κατάθεση της τροπολογίας. Για να ψηφιστεί, πάντως, η συγκεκριμένη τροπολογία για τις εθνικές εκλογές απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών άρα είναι αναγκαία η συναίνεση και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά από την κυβέρνηση ρίχνουν το... γάντι στην αντιπολίτευση την οποία καλούν να υπερψηφίσει και ουσιαστικά σημειώνουν πως δεν υπάρχει λόγος όσα κόμματα είχαν πει «ναι» στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τώρα να πουν «όχι».
Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζουν πως «η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό».
Υπενθυμίζεται εδώ πως στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό είχαν την δυνατότητα -εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια- να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας. Ωστόσο, τελικά η συμμετοχή ήταν πολύ κάτω από το αναμενόμενο κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην απόσταση που έπρεπε να διανύσουν οι ομογενείς μέχρι τα εκλογικά τμήματα (καθώς όπως είναι φυσικό δεν μπορούσαν να υπάρχουν τμήματα σε όλες τις πόλεις που υπήρχαν απόδημοι). Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του Ιουνίου στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ψήφισαν 15.671 απόδημοι, στην Αμερική 1.130, στην Αφρική 81, στην Ασία 358 και στην Αυστραλία 125.
Από την κυβέρνηση θέλουν τώρα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων μέσω της επιστολικής ψήφου, καθώς είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει την Πειραιώς. Το μέτρο εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα πρόκριμα για ευρύτερη εφαρμογή (σε δεύτερη φάση) της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ποσοστά της αποχής.
Στη Νέα Δημοκρατία είναι έκδηλη η ικανοποίηση για το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό γαλάζιο προβάδισμα, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο αυτό να οδηγήσει σε μια χαλαρή ψήφο. Και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο μέτρο της επιστολικής ψήφου για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής και την αποφυγή του ενδεχομένου να επικρατήσει εφησυχασμός στους γαλάζιους ψηφοφόρους και να μην πάνε μέχρι τις κάλπες.
Η απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης
Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμιζαν πως η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως τα νομοσχέδια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μπορούν να βελτιωθούν ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις και προσέθεταν πως «αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας».
Στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας θα υπάρξει και μια πιο σαφής εικόνα για το πώς θα κινηθούν τελικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πάντως κατηγορούν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό.
Τη βεντάλια των θεμάτων ανοίγει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, θέλει παράλληλα να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων και να περάσει το μήνυμα πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν θα μείνει πίσω. Στο πλαίσιο αυτό δίνει έμφαση τόσο στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο όσο και στις προωθούμενες αλλαγές στη δικαιοσύνη, στην ίδρυση μη κρατικών, με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων κ.α. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις για την στήριξη της οικογένειας ικανοποιούν και ένα πιο παραδοσιακό κοινό και από πολιτική σκοπιά έχει ενδιαφέρον πως έρχονται σε μια χρονική στιγμή που έχει ανοίξει η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (θέμα για το οποίο η ΝΔ δέχεται πιέσεις από κόμματα που κινούνται στα δεξιά). Με την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα πως κοιτά προς το κέντρο αλλά παράλληλα δεν ξεχνά ένα πιο συντηρητικό δεξιό ακροατήριο.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr