Επιστολική ψήφος: Η στροφή 180 μοιρών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και η «απόλυτη δικαίωση» της Νέας Αριστεράς
Η διαδικασία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο έκρυβε τελικά εκπλήξεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η διαδικασία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο έκρυβε τελικά εκπλήξεις. Η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές έφερε την πλήρη υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την αρχικά θετική τους στάση, ενώ ανέδειξε την Νέα Αριστερά σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και της δημόσιας συζήτησης.
Το χρονικό της υπαναχώρησης από το «ναι»
Ο σάλος που προκλήθηκε από την τροπολογία Κεραμέως, τόσο στο τυπικό όσο και στο ουσιαστικό κομμάτι της, έφερε ραγδαίες εξελίξεις. Λίγο μετά την κατάθεσή της το βράδυ της Δευτέρας, οι τόνοι στην αίθουσα του κοινοβουλίου ανέβηκαν κατακόρυφα με τον εισηγητή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλο να εξαπολύσουν μύδρους κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ιδιαίτερα καταλυτική φαίνεται ότι ήταν και η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, η οποία ζητούσε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσουν την στάση τους επί του συνόλου του νομοσχεδίου.
Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επικρατούσε ιδιαίτερος προβληματισμός. Προανάκρουσμα της αλλαγής στάσης τους αποτέλεσε το γεγονός ότι υπερψήφισαν την ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τέσσερις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ανάμεσά τους το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.
Ωστόσο, ο προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφορούσε κυρίως το γεγονός πως οι τακτικισμοί της κυβέρνησης οδηγούσαν στον απόλυτο εγκλωβισμό τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου στην αρμόδια επιτροπή, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν πει ένα ηχηρό «Ναι» στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, προϊδεάζοντας πως το νομοσχέδιο Κεραμέως θα τύχει μεγάλης πλειοψηφίας στην ολομέλεια σε μια σπάνια στιγμή διακομματικής συναίνεσης.
Η Νέα Αριστερά δια των κορυφαίων στελεχών της, ωστόσο, επέμενε τότε στην αρνητική της στάση, συγκεντρώνοντας ουκ ολίγα πυρά από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Η τροπολογία που έφερε η Νίκη Κεραμέως άλλαξε άρδην τα δεδομένα και οδήγησε την Νέα Αριστερά να δηλώνει χτες δια του εκπροσώπου της, Κωστή Καρπόζηλου, «απόλυτα δικαιωμένη» για τις εξελίξεις. Επιτιθέμενος μάλιστα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτού αυτά αλλάξουν στάση, ανέφερε πως οι εξελίξεις έδειξαν «πού οδηγεί η επιπολαιότητα, η αφέλεια και η απροθυμία σύγκρουσης με τη δεξιά».
Σε κεντρικό ρόλο ο Χαρίτσης
Εχτές, ενόσω συνεδρίαζαν τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσουν την στάση τους μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, ο Αλέξης Χαρίτσης βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ανέφερε πως συνιστά «μείζον αντιθεσμικό ατόπημα σε βάρος της Δημοκρατίας» ο χειρισμός της Νίκης Κεραμέως, ενώ απέδιδε «μεγάλη ευθύνη» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το «ναι» τους στην επιτροπή. « Ή να συναινέσουν και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη ή να αναθεωρήσουν πλήρως και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε προς τα δυο μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα.
Το τάιμινγκ και η ουσία της παρέμβασης Χαρίτση τον έφερε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η ίδια η Νίκη Κεραμέως απάντησε επί μακρόν στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, τοποθετώντας τον σε κεντρική θέση της αντιπολίτευσης. Σε αυτό συνέβαλλε και η επακόλουθη αντιπαράθεση ουσίας που είχαν η υπουργός Εσωτερικών και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Λίγες ώρες αργότερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν δια των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, πως αποσύρουν την θετική τους στάση στο νομοσχέδιο, όπως ακριβώς είχε ζητήσει η Νέα Αριστερά από την Δευτέρα.
Ο μεν Σωκράτης Φάμελλος απέδωσε στην κυβέρνηση πως «σκοπίμως δυναμίτισε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και την επιδιωκόμενη συναίνεση και υποβάθμισε τη νομοθετική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε όρους για να δώσει θετική ψήφο το ΠΑΣΟΚ. όροι ουσιαστικά αδύνατον να ικανοποιηθούν. Ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία Κεραμέως για τις εθνικές εκλογές και να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες. Υπενθυμίζεται πως η Νέα Αριστερά είχε εξ αρχής διατυπώσει την αρνητική της στάση με το επιχείρημα πως το νομοσχέδιο Κεραμέως κάνει την επιστολική ψήφο κανόνα και όχι μέσο διευκόλυνσης στην εκλογική διαδικασία ορισμένων ψηφοφόρων.
Οι δεσμεύσεις Κασσελάκη και οι εξηγήσεις
Η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Κεραμέως, προκάλεσε πονοκέφαλο στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, που άλλωστε ζούσε μέχρι πρόσφατα στις ΗΠΑ και ακόμα διατηρεί στενές επαφές με παράγοντες της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τα ζητήματα της ψήφου των αποδήμων σε μείζονα ήδη από την εποχή που ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος.
Στην πρώτη του συνάντηση μάλιστα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Νοεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μιλήσει για το θέμα μπροστά στις κάμερες, σημειώνοντας ότι «είναι εθνική ευθύνη και εθνικό στοίχημα, οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, σε μία χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία». Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος στις 13/1 σημείωσε πως «θέλουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με επιστολική ψήφο», ενώ μια μέρα νωρίτερα, επιβεβαίωνε στην ΕΡΤ πως οι επικείμενες περιοδείες του σε Αφρική και Αυστραλία συνδέονται άμεσα με την επιστολική ψήφο των αποδήμων στις ευρωεκλογές.
Χτες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αλλαγή στάσης του κόμματός του. Επανέλαβε αρχικά την «πάγια αρχή», όπως είπε, του κόμματός του στο «να διευκολύνουμε τους Έλληνες να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας. Να συμμετέχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου και αν είναι οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας». Και ύστερα οι Σωκράτης Φάμελλος και Γιώτα Πούλου εξήγησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρεις τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και την θεσμοθέτηση εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές. Ο πρόεδρος της ΚΟ απέδωσε την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι «η κυβέρνηση δεν επεδίωξε ποτέ τη συναίνεση, ποτέ τον ουσιαστικό διάλογο, αλλά έχει δημιουργήσει και σοβαρά τεχνικά προβλήματα».
Όσον αφορά, δε, το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης παραδέχτηκε πως το αρχικό «ναι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως είχε καθαρά επικοινωνιακά κίνητρα. Φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους πως ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλαχθεί, τότε θα έβγαινε προς τα έξω πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν στηρίζει την επιστολική ψήφο των αποδήμων.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr