Μέτρα στήριξης μήνα - μήνα: Οι αποφάσεις που κλείδωσαν στην κυβέρνηση και το εαρινό «πακέτο»
Με την ακρίβεια να αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των πολιτών η μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μέτρα σε δόσεις βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανοδική πορεία των τιμών και να στηρίξει πρωτίστως τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Με την ακρίβεια να αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των πολιτών η μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα: σε ένα νέο πακέτο στήριξης που ξεδιπλώνεται σε πολλαπλούς άξονες αλλά και στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Στην κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα πως το πλέγμα δράσεων θα συνεχιστεί λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα τρέχουν μήνα - μήνα προκειμένου να διαπιστώνεται πότε χρειάζεται να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις και σε ποια κατεύθυνση αυτές θα κινούνται.
Η τροπολογία για την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού - που αφορά περίπου 580.000 εργαζόμενους - κατατέθηκε χθες στη Βουλή και στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στην τροπολογία η υπουργός Εργασίας θα κάνει την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το αργότερο μέχρι τις 22 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι μια αύξηση της τάξης του 5% με 6% προκειμένου ο κατώτατος μισθός να πάει από τα 780 ευρώ στα 820 με 830 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των μισθών αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500.
Τα πρώτα μέτρα στο πεδίο των μισθών έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Ειδικότερα «ξεπάγωσαν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα μπήκε σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα».
Ένα ακόμα κρίσιμο πεδίο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό, καθώς οι υψηλές τιμές των ενοικίων δυσκολεύουν την προσπάθεια κυρίως των νέων για εξεύρεση φτηνή κατοικίας. Στα σκαριά είναι δύο νέα προγράμματα το «ανακαινίζω – ενοικιάζω» αλλά και η «κοινωνική αντιπαροχή».
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα «ανακαινίζω – ενοικιάζω» θα κάνει πρεμιέρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό 12.500 ιδιοκτήτες κενών κατοικιών. Ουσιαστικά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια του προγράμματος για να ανακαινίσουν τις κενές κατοικίες τους και στη συνέχεια να τις μισθώσουν για τρία χρόνια.
Την άνοιξη θα δρομολογηθεί ένα ακόμα κρίσιμο μετρό καθώς θα διεξαχθεί μελέτη για ένα … λίφτινγκ στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά ξεκινά από 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης φτάνοντας μέχρι το 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω. Ήδη στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές αποφάσεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι κρατήσεις δεν θα επιβάλλονται σε όλο το ποσό της σύνταξης αλλά επί της διαφοράς της σύνταξης από τη μια κλίμακα στην άλλη. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την μείωση κατά 50% των σημερινών ποσοστών κρατήσεων.
Τέλος, το Μάιο θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων. Έμφαση θα δίνεται σε παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών, σε πρόσθετες κινήσεις για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή αλλά και σε στοχευμένες δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο
Αυτό είναι ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο τετράμηνο, ενώ εφόσον κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο Φεβρουάριο θα βγουν και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για να .. τρέξουν μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως το νέο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή σύνταξης υπό προϋποθέσεις σε οφειλέτες.
Κινητοποιήσεων συνέχεια από τους αγρότες
Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες με τις μηχανές στα τρακτέρ αναμμένες ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν πρόσθετες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε εφαρμογή χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν εικόνες ανάλογες με αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές. Μάλιστα τις επόμενες μέρες στόχος είναι να κλειστεί και μία συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ενόψει και της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε πάντα ανοιχτοί σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Για να προσθέσει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη και να επισημάνει πως «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».
Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και σε ραδιοφωνική συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα το πρωί. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως είναι κρίσιμο να προχωρήσει με ταχύτητα η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και μέτρα στο ενεργειακό πεδίο για όσους είχαν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel. Επίσης υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για περαιτέρω μέτρα όσον αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο.
Τώρα μένει να φανεί και ποιες άλλες κινήσεις θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η ένταση και να κοπεί η χώρα στα δύο. «Όλα τα αιτήματα θεωρούμε ότι έχουν την αξία τους και τη σημασία τους και προφανώς αξιολογούνται από την κυβέρνηση, με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα, με βάση δηλαδή τις αντοχές της οικονομίας» υπογράμμισε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Το... μενού της συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν: Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ και ποια μηνύματα στέλνει η Άγκυρα
«Τιμωρούν» τώρα και τη μητρότητα: Η αδιανόητη περιπέτεια εκπαιδευτικού και τα καψόνια του υπουργείου Παιδείας
Ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις καταγγελίες για το πόθεν έσχες Κασσελάκη και τους φόβους για έκτροπα
Νέο «καμπανάκι» ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε ΟΣΕ: Απομακρύνετε τους επικίνδυνους κορμούς από τις ράγες του τρένου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr