Πώς «απαντά» στις αντιδράσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση: Το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου και τα πολιτικά μηνύματα
Αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών, με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών, με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι η κυβέρνηση και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο. Από το Μαξίμου μιλάνε για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει είναι δεδομένη.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που πυροδοτεί αντιδράσεις, ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ του μέτρου. Μάλιστα τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής είναι στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc το 76.9% όσων είχαν επιλέξει το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές είναι υπέρ της ρύθμισης. Στην ίδια μέτρηση υψηλά ποσοστά αποδοχής του μέτρου (σχεδόν 60%) καταγράφονται και σε όσους το καλοκαίρι είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ
Στον αντίποδα σε όσα κόμματα κινούνται στα αριστερά η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση. Στην Πειραιώς πάντως εκτιμούν πως η προωθούμενη διάταξη και οι αντιδράσεις εξ αριστερών συμβάλλουν στην αύξηση της συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία, ενώ θεωρούν πως και το κεντρώο κοινό είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του μέτρου.
Με αυτά τα δεδομένα στο κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει να απαντάνε άμεσα στην κριτική που μπορεί να υπάρχει για το θέμα και γνωρίζουν πως τις επόμενες εβδομάδες οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα ανέβουν. Αυτό πάντως που υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκης είναι πως «σε καμία περίπτωση την «επαναστατική γυμναστική» κάποιων μειοψηφιών -που αμφιβάλω αν όλοι αυτοί είναι φοιτητές- δεν θα την πληρώσουν οι φοιτητές και οι καθηγητές. Έχει καθήκον η Πολιτεία, έχει καθήκον η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να τη διασφαλίσει».
Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη κυρίως τους νέους όπου με βάση τις μετρήσεις η πλειοψηφία φαίνεται πως δεν βλέπει θετικά τις νέες ρυθμίσεις. Από την κυβέρνηση αυτό που επισημαίνουν είναι πως από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου τα 170 αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μόνο τα 30 αναφέρονται στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Παράλληλα- απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης- τονίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια.
Το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή στοχευμένα μέτρα που θα κοιτάνε κυρίως προς τους νέους (π.χ νέα προγράμματα στέγασης, αύξηση κατώτατου μισθού κ.α.) που είναι άλλωστε ένα κοινό που ενδιαφέρει την Πειραιώς. Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε το προβάδισμα και στις νεότερες ηλικίες- σε αντίθεση με το 2019 - και στόχος είναι να μην χαθεί η επαφή με αυτό το ακροατήριο.
Αδιαμφισβήτητα η συγκυρία που έχει ανοίξει αυτό το μέτωπο για την κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη, καθώς ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμάται πως και τα δύο θέματα θα έχουν κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο και από κει και πέρα αισιοδοξούν πως θα έχουν καθαρό οδικό χάρτη για να φτάσουν στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τι λέει η κυβέρνηση για τις καταλήψεις
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμο ανεκτή και δεν καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών. Και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μια «δημοκρατική διαδικασία», μια συνέλευση φοιτητών, δεν μπορεί να δικαιολογεί μία παράνομη πράξη. Είναι σαν να βρισκόμαστε εμείς εδώ στο στούντιο και να λέμε: «είμαστε δέκα άτομα, αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο. Δεν γίνεται». Αναφορά που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εξ αριστερών και δεδομένο είναι πως όταν έρθει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή δεν θα λείψουν οι πολιτικές συγκρούσεις για το θέμα.
Αυτό πάντως που επισημαίνουν από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας είναι πως στα 2/3 των τμημάτων των σχολών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Στο υπόλοιπο 1/3 των τμημάτων θα εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση και μένει να φανεί αν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέα τμήματα που θα σταματήσουν οι καταλήψεις.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνών κόμμα και για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως :
- «Ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμιά λέει το 57,4% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Μάλιστα το 67% εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα - ωστόσο πάνω από το 50% απαντά ότι θα είναι από τα «μέτρια» ή τα λιγότερο γνωστά.
- Σχετικά με τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σύμφωνα με την Metron Analysis το 52% είναι υπέρ και το 42% κατά. Ωστόσο, υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και οι νεότερες ηλικίες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικές σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.
- Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Marc στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «συμφωνώ» δηλώνει το 37,6% και «μάλλον συμφωνώ» το 18,5% (αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%). Στον αντίποδα σχεδόν τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr