Οι ευρωεκλογές κρίνουν τη συνεργασία: Τι λένε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη επιβίωσης οι ευρωεκλογές, ενώ η συζήτηση για συνεργασίες παραμένει υπόγεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το ιδιαίτερο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει ένας ισχυρός πολιτικός πόλος στην (κεντρο)Δεξιά και πολυδιάσπαση στην (κέντρο)Αριστερά, φέρνει κόμματα του δεύτερου χώρου προ των ευθυνών τους. Οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο σοβαρό τεστ για τις ηγεσίες των κομμάτων και πιθανότατα το ανεξάρτητα από αποτέλεσμά τους, θα προκαλέσει εξελίξεις στο προοδευτικό στρατόπεδο.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά στοιχηματίζουν σε μια καλή επίδοση στις κάλπες του Ιουνίου ώστε μεταξύ άλλων η μετέπειτα συζήτηση για την αναδιάταξη δυνάμεων να τους βρει σε θέση ισχύος ή σε θέση καταλύτη. Ωστόσο, εντός τους οι απόψεις δεν είναι ενιαίες, ενώ το καθένα από τα κόμματα ή στελέχη τους θέτουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά το είδος, τη διαδικασία και τα πρόσωπα των συνεργασιών που ίσως προκύψουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη επιβίωσης οι ευρωεκλογές, ενώ η συζήτηση για συνεργασίες παραμένει υπόγεια
Ο Στέφανος Κασσελάκης τις πρώτες εβδομάδες όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ φρόντισε να θέσει ως χρονικό όριο για την αναζωογόνηση του κόμματός του τις εθνικές εκλογές και όχι τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος φρόντισε μάλιστα να ξεκαθαρίσει σε επόμενες συνεντεύξεις του ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, στέλνοντας μήνυμα σε όσους υποστήριζαν πως το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι οι κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η δημοσκοπική φθορά όμως, αλλά και η εικόνα απραξίας για την οποία τον κατηγορούν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει εμποδίσει ισχυρούς παράγοντες να θέτουν πλέον ανοικτά ζήτημα αξιολόγησης της ηγεσίας. Ο Νίκος Παππάς είπε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι ηγεσίες όλων των κομμάτων θα κριθούν από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών» και πως «δεν έχουμε καταφέρει να προβάλλουμε εναλλακτική». Με την τελευταία επισήμανση συμφώνησε και η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «ο κ. Παππάς δεν είπε κάτι που συνιστά πρόβλημα. Αποτυπώνει την πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόσω βρίσκεται υπό την κρίση του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανοίγει ζήτημα συνεργασιών για μετά τις ευρωεκλογές, παρά επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τη δεύτερη θέση. Άλλα στελέχη όμως έχουν ήδη τοποθετηθεί σχετικά. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που στην Πολιτική Γραμματεία είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ρητά στόχο τουλάχιστον τη «δεύτερη θέση», έχει καταθέσει πολιτική πλατφόρμα για την δημιουργία «Μετώπου Δημοκρατίας», το οποίο «συγκροτείται στη βάση της ενότητας της δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, σε μετωπικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα με στόχο οι διεργασίες βάσης να υποδείξουν τις πολιτικές θέσεις, το πρόγραμμα και τα αιτήματα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».
Από την άλλη, στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Κώστας Ζαχαριάδης, δεν μιλούν ανοικτά για κεντρική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν προτείνει οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, ενώ ο τελευταίος έχει απευθύνει κάλεσμα σε εκλεγμένος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, «για προγραμματική σύγκλιση και κοινές υποψηφιότητες στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ».
Αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται εδώ και μήνες ο Χρήστος Σπίρτζης, στον βαθμό που έχει μιλήσει για την ανάγκη ομογενοποίησης των δυο κομμάτων στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.
ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης θέλει την δεύτερη θέση για συνεργασία από θέση ισχύος
Στην Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα σχετικά με τις συνεργασίες έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τα όσα μετέδιδε η ηγεσία της μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν έκλεινε την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο συμπράξεων των προοδευτικών κομμάτων ανάλογων με αυτή που έδωσε τη νίκη στον Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων.
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί προ ημερών ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα λέμε ως κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και απορρίπτουν την συνεργασία από τα «πάνω». Ο Δημήτρης Μάντζος μάλιστα κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη πως ήταν εκείνος που την επαύριο της συνάντησης των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ναρκοθέτησε και τορπίλισε την προσέγγιση» των δύο κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει δηλώσει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ως κεντρική ιδεολογία τον Πολακισμό».
Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί τους».
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται «ιστορικά», αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών για τις επόμενες κινήσεις τους. Δεν λείπουν ορισμένοι που μιλούν με προβληματισμό για το γεγονός πως το κόμμα τους δεν κερδίζει τα αναμενόμενα από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μεταξύ τους δημοσκοπική διαφορά βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος.
Ορισμένα στελέχη μάλιστα παραπέμπουν -όχι τυχαία- στην δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με τη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα. Η «ανατροπή» έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός, είναι εφικτή «όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα».
Νέα Αριστερά: Ενδιαφέρονται, αλλά όχι όλοι, για την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων
«Σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνει αδιάφορους η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην χώρα μας όταν μάλιστα είμαστε αντιμέτωποι με την επικυριαρχία της δεξιάς και της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε πρόσφατα ο Αλέξης Χαρίτσης και τόνισε: «Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ», προκρίνοντας όμως η όποια συζήτηση «να γίνει με σοβαρούς προγραμματικούς όρους, με όρους απάντησης στα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων».
Η Έφη Αχτσιόγλου είπε μάλιστα ότι «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε πάνω στη βάση πολιτικών προγραμματικών θέσεων, κυρίως κοινωνικά» ενώ σε ερώτημα εάν η Νέα Αριστερά κλείνει την πόρτα στο ΠΑΣΟ, δήλωσε «δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν που έχει προοδευτικές θέσεις και ακολουθεί μια σοβαρή πολιτική γραμμή». «Με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ως έχει έχουμε πάρει το διαζύγιό μας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλη συνέντευξή της, είχε ξεκαθαρίσει: «Με τον κ. Κασσελάκη υπάρχει απόσταση που έχει να κάνει με το ύφος, το ήθος και το πολιτικό περιεχόμενο».
Πιο αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σε πρόσφατη ανάρτησή του είχε αναφέρει: «Η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την κούρσα εξοπλισμών και τα F 35, την συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα παραπέμπουν σε συγκυβέρνηση με το καθεστώς Μητσοτάκη. Το ποτήρι ξεχείλισε. Εναλλακτική λύση η Νέα Αριστερά».
Στην Νέα Αριστερά πάντως θεωρούν ότι η περίπτωση της επιστολικής ψήφου και το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση μετά και από την έκκληση της νεότευκτης ΚΟ, αποτελεί έναν καλό «οδηγό» για το περιεχόμενο των συνεργασιών. «Κάνουμε πολιτική στη βάση όσων πιστεύουμε, όχι με λογική μέσου όρου, όχι με λογική να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους».
«Εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πραγματιστής και χαμηλών τόνων»: Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατό του Κώστα Σημίτη
Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης: Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
Φρίκη στην Ξάνθη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης της Ευγενίας - «Της έσπασε σπόνδυλους από τον αυχένα»
Ξεσπά ο Μητρούσης για το τροχαίο: «Τι να την κάνω τη συγγνώμη; Είμαι βιδωμένος στο κρεβάτι και κινούμαι με το πι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr