Διπλωματικές πηγές για Φιντάν: Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, διαφορετικές απόψεις με την Τουρκία
«Δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Tο γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», απαντούν διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν από την ΕΡΤ για την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με τα σχόλιά του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35.
«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών», κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.
Φιντάν: Με την Ελλάδα επιδιώκουμε λύση σε βαριά θέματα
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για χρόνια προβλήματα στο Αιγαίο και ειδικά σε προβλήματα «καθεστώτος» νησιών του Αιγαίου, αποστρατικοποίησης και εναέριου χώρου, αλλά η νέα προσέγγιση με την Αθήνα είναι να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα μιας θετικής ατζέντας, αφήνοντας εκτός πλαισίου -προς το παρόν- το βαρύ ζήτημα του Κυπριακού, που αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστό θέμα.
Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων και στο θέμα της ενέργειας μπορεί να παίξει σημαντικό διαμετακομιστικό ρόλο, εντάσσοντας στο κάδρο για πρώτη φορά και την Ελλάδα.
«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις στα Βαλκάνια, γνωρίζετε, ιστορικά. Ως ελαφρώς μεγαλύτερη και πιο σταθερή χώρα στην περιοχή, έχουμε επίσης ευθύνες που απορρέουν από την καλή κατάσταση αυτών των σχέσεων. Ειδικά η ενέργεια από τον Καύκασο, από την Κεντρική Ασία, από τη Μέση Ανατολή, που περνάει από την Τουρκία, μπορεί να πάει σε αυτές τις αγορές και σε άλλες χώρες μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης συνεργασίας από αυτή την άποψη και υπάρχουν τα potentials. Και δεν αποκλείω την Ελλάδα από αυτό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα ξεχωριστό και ειδικό κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η απόφαση που έχει ληφθεί με την Αθήνα είναι τα βαριά θέματα να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα της θετικής ατζέντας, που έχει ανοίξει.
«Η Ελλάδα είναι ένα θέμα που προς το παρόν χειριζόμαστε ξεχωριστά. Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγιναν εκλογές. Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023 (στην Τουρκία), οπότε ο πρόεδρός μας ήρθε ξανά στην εξουσία με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, λήφθηκε μια απόφαση μαζί με τον Μητσοτάκη: ας προωθήσουμε τις σχέσεις μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Η παρούσα αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν στο Αιγαίο, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε. Λοιπόν, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα; Πρώτον, από τη στιγμή που αυτά τα προβλήματα υπάρχουν, ως ώριμα κράτη έχουμε ορίσει μια μεθοδολογία: να δούμε ποιοι είναι οι τομείς όπου δεν υπάρχουν αγκυλώσεις και ας προχωρήσουμε μπροστά. Και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρείχαν και οι δύο ηγέτες, εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά θέματα εδώ, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία σε θέματα θεωρήσεων, τα ταξίδια στα νησιά, οι μεταφορές.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η στρατικοποίηση (των νησιών), ο εναέριος χώρος κ.ο.κ. Εδώ αναζητούμε πώς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια νέα οπτική γωνία. Μιλάμε πολύ γι' αυτό με τον ομόλογό μου. Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε για αποκλιμάκωση της έντασης σε στρατιωτικό επίπεδο. Και μέχρι στιγμής πάει καλά η συμφωνία αυτή.
Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας στο θέμα αυτό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση. Δηλ. ας εξετάσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, προχωρώντας με μία θετική ατζέντα, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρός μας, και χρησιμοποιώντας τη δυναμική και την ενέργεια που δημιουργείται από τη θετική ατζέντα. Ας τa δούμε από άλλη οπτική γωνία.
Ένα από τα θέματα, όπου συμφωνούμε, είναι ότι το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο ζήτημα από μόνο του. Αλλά χωρίς να ενσκήπτουμε και πολύ στο θέμα αυτό αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, διευρύνοντας τα σύνορα της διπλωματίας, σε θέματα όπως το Αιγαίο και αργότερα για την κατάσταση των ομογενών μας. Δηλαδή, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας», είπε ο Φιντάν.
Η Ελλάδα θα έπαιρνε F-35 έτσι κι αλλιώς
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Α Χαμπέρ σχετικά με τα F-35 που δίνονται στην Ελλάδα και πώς θα επηρεάσει την ισορροπία στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν στον κατάλογο των χωρών που η Αμερική θα παρείχε ένα σμήνος μετά την παραγωγή τους, ειδικά από τη στιγμή που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «πρέπει να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει μέχρι τότε, πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr