Βουλή: «Ναι» αλλά με ενστάσεις λένε οι φορείς για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών
Ζήτησαν μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του δικαιώματος πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αρκετές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασαν οι φορείς που κλήθηκαν στη Βουλή. Ναι μεν οι περισσότεροι τόνισαν ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς θετική κατεύθυνση, αλλά ζήτησαν μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του δικαιώματος πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα, καθώς επίσης και την αναγνώριση της γονεϊκότητας και για τους δύο γονείς.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές, καθώς «ναι» είπαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Από την άλλη πλευρά «όχι» είπαν η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.
Τι είπαν οι φορείς
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μακρής εκ μέρους της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας υπογράμμισε πως «η πλειονότητα των ερευνών και η μετανάλυση καταδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει επιπτώσεις στα παιδιά», ενώ η Χριστίνα Κανάκα (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) τόνισε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι δεν είναι το φύλο γονέα που καθορίζει τον βαθμό φροντίδας. Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει και η διαφορετική επιστημονική άποψη, αλλά τα δεδομένα είναι αρκετά περιορισμένα. «Όταν είναι σε ομόφυλη σχέση εκτός πλαισίου επηρεάζεται η σχέση ενός παιδιού. Όταν είναι εντός πλαισίου και γάμου είναι καλύτερη η κατάσταση του παιδιού. Η ηρεμία στην οικογένεια για τα παιδιά είναι ο κρίσιμος παράγοντας», υπογράμμισε η ίδια, ενώ ο κ. Μακρής είχε προσθέτει ότι ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά ομόφυλων δεν μεγαλώνουν το ίδιο καλά με τα ετερόφυλων δεν συνάδει με τα ερευνητικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική γραμματέας Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Κωνσταντίνα Μαγκλάρα συμπλήρωσε ότι οι μελέτες που υπάρχει αποδεικνύουν ότι δεν συσχετίζεται το μεγάλωμα ενός παιδιού από ομόφυλους γονείς με προβλήματα ψηφιακής υγείας σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλη οικογένεια.
Το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε όσους στερούνται
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Egalite που εκπροσωπεί ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενους στην ΕΕ, Σταμάτης Άνθης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν αφαιρεί δικαιώματα, αλλά δίνει σε όσους τα στερούνται, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
Το μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών (NELFA), Ελένη Μαραβέγια σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν αποκαθιστά την πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ Πρόεδρος των Διεμφυλικών, Άννα Απέργη σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα άτομα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η εκπρόσωπος του «Orlando LGBT+», Έλενα Όλγα Χρηστίδη, τη στιγμή που δύο φορείς εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, μέσω της γενικής γραμματέως Δήμητρας Αγγελής χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου αντισυνταγματικό ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών, Χριστίνα Σκαλούμπακα έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr