Ομόφυλα ζευγάρια: Το νομοσχέδιο δημιουργεί αναταράξεις και στην Κεντροαριστερά
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εσωτερικής συνοχής εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή και τα κόμματα που τοποθετούνται από το κέντρο και αριστερά βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν θα υπάρξουν αποκλίσεις από την κομματική γραμμή, πόσες θα είναι αυτές και τι θα σηματοδοτήσουν για τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων.
ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστος «Χ» ο Παύλος Πολάκης
Οι σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον «υπερσυντονιστή» των ΕΠΕΚΕ είναι σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ψυχρές που ούτε τα κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη γνωρίζουν τι θα πράξει στην προσεχή ψηφοφορία. Πρόσφατα δημοσιεύματα τον έχουν φέρει έως και να απουσιάζει από την Βουλή το επίμαχο διάστημα, ώστε να μην βρεθεί στη θέση να εξηγήσει -όπως είχε πει ο ίδιος παλιότερα στην Π.Γ.- την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε χωρία της Κρήτης σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.
Τι θα συμβεί εάν ο Παύλος Πολάκης τελικά δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο παρακάμπτοντας την κομματική γραμμή; Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει πόντους το σενάριο για διαγραφή του από την ΚΟ, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι μια καλή λύση θα ήταν να απομακρυνθεί από την σημαντική θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ.
Κατά τα λοιπά επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιμένουν άλλη διαφοροποίηση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το νομοσχέδιο της ΝΔ θα απαγορεύει την δυνατότητα να αξιοποιούν την παρένθετη μητρότητα ζευγάρια ανδρών. Επ’ αυτού του ζητήματος είχε εγείρει ενστάσεις η Αθηνά Λινού, στις οποίες φαίνεται ότι δεν θα επιμείνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται όμως να καταθέσει τουλάχιστον δύο τροπολογίες. Η μία θα αφορά τεχνικά θέματα και η άλλη την επέκταση της παρένθετης μητρότητας και σε ζευγάρια ανδρών, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις ώστε να αποφεύγεται η εμπορευματοποίησή της. Η τροπολογία δεν αναμένεται να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταθέσει ευκρινώς την άποψή του για το θέμα.
Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με στόχο να εκθέσει βουλευτές της ΝΔ, υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και να κατηγορήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υπεκφεύγει με την «γραμμή» που έδωσε σε διαφωνούντες να απουσιάζουν από την ψηφοφορία.
ΠΑΣΟΚ: Την Τρίτη η τελική απόφαση – Εννιά οι διαφωνούντες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εσωτερικής συνοχής εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς δέκα βουλευτές του σε σύνολο 32 κατέθεσαν έντονες ενστάσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς και για τους Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, Σταύρο Μιχαηλίδη, Χριστίνα Σταρακά, Μπουρχάν Μπουράν, Ιλχάν Αχμέτ, Μανόλης Χνάρη και Τάσος Νικολαϊδης.
Οι βουλευτές Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Γιώργος Νικητιάδης και Φραγκίσκος Παρασύρης φέρονται να άλλαξαν γνώμη μετά την πολύωρη συζήτηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη και αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Παρά το επεισόδιο ανάμεσα στην Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και τους μειονοτικούς βουλευτές, παριστάμενοι στην συνεδρίαση μιλούσαν για μια πολύ διαφωτιστική συζήτηση στην οποία ο Παύλος Χρηστίδης και στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ παρείχαν πλήθος απαντήσεων σε ερωτήματα των βουλευτών.
Την τελική του άποψη το ΠΑΣΟΚ θα την διαμορφώσει την προσεχή Τρίτη, όταν και θα συνεδριάσουν και πάλι τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα του κόμματος. Πρόκειται για την δεύτερη αναβολή λήψης απόφασης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως επί του θέματος δεν αναμένεται να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων διαφωνήσουν, καθώς έχει ψέξει την κυβέρνηση για το ότι φέρνει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει προετοιμαστεί η κοινωνία, ενώ έχει αποφύγει την «καυτή πατάτα» της κομματικής πειθαρχίας.
ΚΚΕ: Όχι στο νομοσχέδιο – Άγνωστο το αποτύπωμα της θέσης του
Όσοι και όσες παρακολουθούν τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ και της ηγετικής του ομάδας γνώριζαν ήδη από την περίοδο πριν τις εθνικές εκλογές ότι ο Περισσός τάσσεται ενάντια στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Κεντρική του Επιτροπή στις 29 Ιανουαρίου, ο ΚΚΕ εμφανίζει δύο λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο: Η «εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» και το γεγονός ότι «παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας - πατρότητας, ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».
Κείμενα και τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με χρήστες του να συγκρίνουν τις απόψεις που καταγράφονταν με εκείνα κύκλων της Εκκλησίας. Γι αυτό και το ΚΚΕ στην απόφαση της ΚΕ του υπογράμμιζε ότι «η άρνηση του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός και της καθεμιάς, με τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία ή αμφιφυλοφιλία ως έκφραση της σεξουαλικότητας», καθώς και ότι «χωρίζει άβυσσος την τοποθέτηση του ΚΚΕ από “ομοφοβικές” αντιλήψεις και αντίστοιχες πρακτικές, από τη μεσαιωνική εκκλησιαστική αντίληψη της εκτός γάμου σεξουαλικότητας - ειδικά για τη γυναίκα - καθώς και της ομοφυλοφιλίας».
Το ερώτημα για το ΚΚΕ είναι εάν αυτή του η στάση θα έχει αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα στα στρώματα των νεότερων ηλικιών, εκεί όπου το νομοσχέδιο συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας.
Νέα Αριστερά: «Ναι» στο νομοσχέδιο – Επίθεση στο ΚΚΕ
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο για την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί από θέση αρχής την διεύρυνση των δικαιωμάτων σε όλους και όλες. Οι βουλευτές της αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ τα κορυφαία τους στελέχη σχεδιάζουν να ασκήσουν σφοδρή κριτική και στο ΚΚΕ για τις θέσεις του ενάντια στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
«Δεν υπάρχει καμία εκπεφρασμένη διαφωνία» απαντούσαν στο μεταξύ πηγές της Νέας Αριστεράς σε ερωτήματα για το τι θα πράξουν οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, που προέρχονται από τη μειονότητα, με αφορμή την αρνητική στάση των μειονοτικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Όπως και να ‘χει, η Νέα Αριστερά τυπικά θα συζητήσει το θέμα τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των δικών της κοινοβουλευτικών οργάνων.
Πλεύση Ελευθερίας: Αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε πρόσφατη τοποθέτησή της στη Βουλή κατά την ακρόαση φορέων, αναφερόμενη στα δικαιώματα των παιδιών, «των γεννημένων και των αγέννητων, των παιδιών που μπορεί σήμερα να ζουν σε ίδρυμα και περιμένουν κάποιον να τα αγκαλιάσει», είπε πως ένα παιδί είναι καλύτερο να ζει σε μια οικογένεια από το να μεγαλώνει σε ίδρυμα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr