Νέα «πολιορκία» του κέντρου από την κυβέρνηση και κόντρες με το ΠΑΣΟΚ
Να συνεχίσει τα ανοίγματα στο κεντρώο κοινό θέλει η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Να συνεχίσει τα ανοίγματα στο κεντρώο κοινό θέλει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως μπορεί να έρθει ακόμα πιο κοντά σε ένα μετριοπαθές ακροατήριο μέσα από μια μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Στο Μαξίμου προτάσσουν την ανάγκη για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και θέλουν να στείλουν σήμα πως μια σειρά αλλαγών που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση. Άλλωστε, εκτιμάται πως είναι θετικό το momentum για να προχωρήσει η συζήτηση σε μία σειρά από δύσκολα ζητήματα, που προκαλούν μεν αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά φαίνεται πως έχουν απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.
Τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή
Τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή καθώς ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για μία «εμβληματική» μεταρρύθμιση και απαντούν στα πυρά της αντιπολίτευσης σημειώνονται πως πάνω από το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι αλλαγές όσον αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα προχωρήσουν «γιατί 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι περισσότεροι, σε απόλυτο αριθμό, από αυτούς οι οποίοι είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ισπανία, από την Πορτογαλία» αλλά και επειδή στόχος είναι «η Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο εκπαίδευσης, που θα προσελκύει ξένους φοιτητές».
Πάντως, την κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να αλλάξει συνολικά το άρθρο 16 που αφορά στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής επεσήμαινε χαρακτηριστικά -απαντώντας στην αντιπολίτευση- «ναι χρειάζεται, όντως, να αλλάξει το άρθρο 16 συνολικά. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε όχι μόνο εγκατάσταση, όπως εμείς προβλέπουμε, αλλά και σύσταση Σχολών, όπως υπήρχε και σε παλαιότερα Συντάγματα, όπως εκείνο του 1911…».
Μαίνεται η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, μετά την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε βέλη προς την Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα συνέχισε την επίθεση λέγοντας «έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος. Το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης. Ένας παρωχημένος λόγος ο οποίος, νομίζω, δεν κάνει στο τέλος της ημέρας καλό σε κανέναν. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες, ούτε στους φοιτητές».
Πυρά εκτοξεύονται ταυτόχρονα και προς την πλευρά της Κουμούνδουρου, που επίσης έχει πει πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε για «στρουθοκαμηλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων και έκανε λόγο για διαρκώς επαμφοτερίζουσα στάση των αρχηγών τους.
Από την κυβέρνηση θέλουν να πιέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί βέβαια εδώ πως στις μετρήσεις υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις καθώς οι μεγαλύτεροι είναι πιο θετικοί στο μέτρο σε σχέση με τους νεότερους.
Πάντως, στην Πειραιώς εκτιμούν πως πρόκειται για μια ρύθμιση που έχει απήχηση σε ένα κεντρώο ακροατήριο και στέλνει μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση στην δεύτερη τετραετία της. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα είχε δοθεί έμφαση σε δύο νομοσχέδια τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί κομβικά: πρώτον για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και δεύτερον για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Στόχος να μην υπάρξουν «διαρροές» στα δεξιά
Παράλληλα με τα ανοίγματα που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στο κεντρώο κοινό στην Πειραιώς γνωρίζουν πως πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα χαθεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές ένα δεξιό ακροατήριο. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας -όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση- καταγράφουν αυξημένα ποσοστά.
Στόχος τώρα είναι να μην ανοίξουν νέα θέματα που θα μπορούσα να προκαλέσουν διαρροές προς τα δεξιά (για παράδειγμα πάνε ακόμα πιο πέρα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία) αλλά και να περάσουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα απευθύνονται και σε ένα παραδοσιακό κοινό (για παράδειγμα στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνονται και στοχευμένες κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας). Ταυτόχρονα βέβαια αναζητούνται για το ευρωψηφοδέλτιο και πρόσωπα που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr