ΜΕΛ: Το μακεδονικό σήμα, το μπλόκο της Κίνας και το... λάθος της ΝΔ
Ακύρωσε το… επιχείρηµα της ΝΔ για την κατοχύρωση του σήµατος η ΜΕΛ ΑΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δεν σχετίζονται µε τη Συµφωνία των Πρεσπών τα προβλήµατα που αντιµετώπισε η «Μακεδονική Εταιρεία - ΜΕΛ ΑΕ» στην Κίνα και τις επιφυλάξεις των κινεζικών υπηρεσιών για την κατοχύρωση του σήµατός της. Αυτό επισηµαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία τονίζει µάλιστα πως χάρη στην παρέµβαση και των ελληνικών Αρχών το πρόβληµα ξεπερνιέται.
Το θέµα της ΜΕΛ και τα προβλήµατά της µε τις κινεζικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση της «µακεδονικής» επωνυµίας της ανέδειξε η ΝΔ, χωρίς πάντως να δώσει στη δηµοσιότητα το όνοµα της εταιρείας, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστική περίπτωση των ζητηµάτων που προκύπτουν από την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αλλη διάσταση Με χθεσινή ανακοίνωσή της η εταιρεία έδωσε µια άλλη διάσταση της υπόθεσης επισηµαίνοντας πως το θέµα δεν αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών.
«Σχετικά µε την πληθώρα δηµοσιευµάτων που αφορούν στην εταιρεία µας και µε σκοπό την ανάδειξη της πραγµατικής διάστασης του θέµατος, δηλώνουµε προς κάθε κατεύθυνση πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές µεταξύ της εταιρείας µας και κινεζικών εταιρειών. Στη διαδικασία κατοχύρωσης της επωνυµίας µας παγκόσµια και ύστερα από σειρά επιτυχηµένων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αµερική και Αυστραλία οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες βάσει των σχετικών εγγράφων ουδόλως σχετίζονται µε την πρόσφατη συµφωνία.
Υστερα από ενηµέρωση, αρµοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστούµε για τα άµεσα αντανακλαστικά, προχωρήσαµε στις ενδεδειγµένες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Η ΜΕΛ, µία από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιοµηχανίες παραγωγής ανακυκλωµένου χαρτονιού, τον περασµένο Φεβρουάριο προσπάθησε να καταχωρίσει το εµπορικό της σήµα στην Κίνα. Η εταιρεία κατέθεσε στους Κινέζους τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το brand της είναι κατοχυρωµένο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ακόµη και στις ΗΠΑ.
Το αίτηµά της όµως απορρίφθηκε στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Γραφείο Εµπορικών Σηµάτων της Κίνας εδώ και χρόνια, περίπου από τις αρχές της δεκαετίας, να µη δέχεται την καταχώριση εµπορικών σηµάτων µε τον όρο «Μακεδονία», «µακεδονικός/ή» ή παράγωγα, χωρίς τη σύµφωνη γνώµη των δύο χωρών. Για το θέµα κινητοποιήθηκε άµεσα το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης απόρριψης. Σύµφωνα µε πηγές από την εταιρεία, το ζήτηµα θα έχει θετική κατάληξη και η εταιρεία θα καταφέρει τελικά να δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά.
Η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 µετέφερε την έδρα της στο Βιοµηχανικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Aπό το 2012 αποτελεί µέλος του τουρκικού οµίλου ΡΑΚ GROUP B.V
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr