Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
Παρακολουθήστε ζωντανά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία κορυφώνεται σήμερα με την ψηφοφορία.
«Πυρά» σε Κουτσούμπα
Αρχικά, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα αποκάλεσε την δήλωσή του ως: «απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτηση. Αποδεικνύει πως το ΚΚΕ παραμένει το πιο αναχρονιστικό κόμμα εντός αυτής της αίθουσας. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε ξανά για αντικομουνισμό γιατί κάθε φορά αναδεικνύουμε τις προκαταλήψεις σας. Όπως διάβασα, δεν ξέρω αν πιστεύετε πως οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα για κάτι που το επιθυμούν εκδίδονται. Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά αλλά ευτυχώς για όλους μας, τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ιστορία. Απλά να ξέρετε πως δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονιστικού ιστού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που θα φέρει ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Μια πρωτοβουλία που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μια διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Και συνέχισε λέγοντας πως: «Προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής για να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα και τις δημόσιες. Από την άλλη, φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες την ίδια ώρα που η πατρίδα μας κερδίζει έναν ακόμη μοχλό συλλογικής προόδου».
«Είμαστε η μόνη χώρα που στην Ευρώπη που συνεχίζει να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο που μόνο σε αναβάθμιση τελικά δεν οδήγησε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα γίνουν επιτέλους αυτά τα λόγια πραγματικότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας έχει πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων.
«Στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρεται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου, προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φτάσει στο 1,5 δις ευρώ έως το 2027 από τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις χρηματοδοτήσεις μέσω του σχήματος των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει όχι μόνο το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά, με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 15% των αποδοχών τους», είπε. «Ακόμη, επισήμανε πως το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορεί να φιλοξενεί ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλουν και δίδακτρα».
«Το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης και προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού. Επιταχύνει επίσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων μας. Και για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής αλλά και ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων και έτσι θα χρησιμοποιηθούν σημαντική ανεκμετάλλευτοι πόροι προς όφελος της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας», επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, «έχοντας κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τις σχολές, κάτι που θα χαροποιήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει φοιτήσει εκεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το Δημοκρίτειο παίρνει τη θέση που του αξίζει, μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας», τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε και στον «δυναμικό εκσυγχρονισμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του τρόπο διοικητής με πρύτανη, σύγκλητο όπως όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».
«Οι αλλαγές που δρομολογούνται έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνική κοινωνίας. Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους.
«Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους, επισήμανε. Τα θετικά αποτελέσματα είναι πολλά και προφανή. Από την ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών μέχρι σημαντικά έσοδα από ξένες επενδύσεις», είπε ακόμη.
«Εμείς και η Κούβα έχουμε σκληρό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση» - Αυστηρές οι προδιαγραφές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε ένα σκληρό μονοπώλιο στη γνώση της ανώτατης εκπαίδευσης».
Ακόμη, αναφέρθηκε στα κριτήρια της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως είπε: «είναι απαραίτητες σήμερα κάποιες διευκρινίσεις έστω και αν δόθηκαν πολλές. Με πρώτη ένσταση το επιχείρημα ότι τάχα ανοίγει ο διάδρομος για ξένα πανεπιστήμια χωρίς καμία εγγύηση. Το έχουμε πει ότι οι προδιαγραφές και εγγυήσεις είναι ίσως οι αυστηρότερες. Κάθε παράρτημα θα πρέπει να είχε 30 καθηγητές κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Υπάρχει πρόβλεψη για τα προσόντα του προσωπικού και τα πάντα θα κρίνονται από την ανώτατη αρχή. Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη αδειοδότησης θα έχει το υπουργείο Παιδείας με την πιστοποίηση της αρχής. Μετρήσατε τα φίλτρα που τίθενται. Είναι οι περισσότερες δικλείδες και περιορισμοί που μπαίνουν από οποιοδήποτε άλλο κράτος».
Επίσης, σημείωσε πως και για τους υποψηφίους φοιτητές θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως και στα δημόσια.
Παράλληλα, ζήτησε διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για κάθε άρθρο που αφορά στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Το 10% των εισακτέων θα είναι με υποτροφία - Καρφιά στον ΣΥΡΙΖΑ
«Κόστος έχουν και οι σπουδές εκτός Ελλάδος και δίδακτρα προβλέπουν πολλά δημόσια πανεπιστήμια. Όλα τα μεταπτυχιακά είναι με δίδακτρα, ενώ προβλέπουμε το 10% των εισακτέων στα μη κρατικά να είναι με υποτροφία. Και επιπλέον, να κλείσουμε τα μάτια μας και στην πραγματικότητα ότι παραπάνω από 30.000 νέα παιδιά σπουδάζουν εδώ πέρα σε κολέγια», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο είπε ότι «έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, Αμερικανικό, με υποτροφία την οποία του την έδωσε το πανεπιστήμιο ακριβώς επειδή δεν μοιράζει μερίσματα κι έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr