Ευρωπαϊκό «ραντεβού» στο Κάιρο για μεταναστευτικό και ενέργεια: Ο ρόλος της Αιγύπτου και οι προσδοκίες της Αθήνας
Στην Αίγυπτο Μητσοτάκης, φον Ντερ Λάιεν, Μελόνι, Μισέλ και Χριστοδουλίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την Αίγυπτο επισκέπτονται σήμερα η πρόεδρος του Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ομόλογοι του της Ιταλίας και του Βελγίου, ο πρόεδρος της Κύπρου και o Καγκελάριος της Αυστρίας. Το «μενού» των συναντήσεων είναι πλούσιο, με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί αλλά στην ατζέντα να είναι και το θέμα της ενέργειας.
Δεδομένο είναι πως ο ρόλος της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων θεωρείται σημαντικός και αυτό πιστοποιεί και η σημερινή επίσκεψη. Άλλωστε η Αίγυπτος θεωρείται αξιόπιστος εταίρος με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Ε.Ε. σε μια σειρά από τομείς.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Αίγυπτο και της προώθησης συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε και την Αίγυπτο. Ο ρόλος που διαδραματίζει το Κάιρο καθίσταται περισσότερο κομβικός λόγω των εξελίξεων στη Γάζα και προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, για τη διαχείριση του οποίου η Ε.Ε επιδιώκει τη συνεργασία με την Αίγυπτο.
Επομένως, η σημερινή συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι έχει ιδιαίτερη σημασία. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί ένα πολύ σημαντικό πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας- πού θα καλύπτει τη μετανάστευση αλλά και άλλα πεδία συνεργασίας- το οποίο θα ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος είχε μετάσχει και στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάιρο - θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είμαι πως η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα έχει συνάψει από το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που ανέδειξε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην Ε. Ε. και το οποίο εντάχθηκε στα πρότζεκτ κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μεταναστευτικό
Με προσοχή παρακολουθούν στην Αθήνα την αύξηση που παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο και στην νότια Κρήτη, όπου το τελευταίο τρίμηνο υπήρξαν 1500 αφίξεις μεταναστών (αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια). Η ανοδική πορεία των ροών ξεκίνησε τον Οκτώβριο αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθούν όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως έχουν εκμηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο και έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ροές από το σκέλος του ανατολικού Αιγαίου. «Αυτή τη στιγμή, η προσοχή μας είναι παντού στραμμένη, αλλά περισσότερο στο νότιο άκρο της χώρας, όπου εκεί παρατηρείται μια μικρή ροή» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως πως δεν είναι κάτι το οποίο είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλη έκταση. Παράλληλα τόνισε πως το κλειδί είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr