Η ΕΕ στηρίζει με όλα τα μέσα Σίσι και Αίγυπτο για το μεταναστευτικό - Ολέθριες οι επιπτώσεις αν καταρρεύσει
«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέος διάδρομος μεταναστευτικών ροών», είπε ο Μητσοτάκης στον Σίσι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με ταχύτητα έδρασε αυτή τη φορά η Ευρώπη με σκοπό να αποφύγει μία νέα μεγάλη μεταναστευτική κρίση, προσφέροντας στην Αίγυπτο πακέτο βοήθειας-μαμούθ 7,4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα να σφραγίσει τον διάδρομο προς την Κρήτη πριν καλά-καλά αυτός ανοίξει. Η Αίγυπτος αυτή την ώρα δέχεται 9 εκατομμύρια πρόσφυγες από Σουδάν, Ερυθρά Θάλλασα και από τον πόλεμο στη Γάζα και αν καταρρεύσει, οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα θα είναι μεγάλες.
Ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη
Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται σε καμία περίπτωση έκρηξη μεταναστευτικών ροών στη Νότια Κρήτη και στη Γαύδο, ωστόσο ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν τους πρώτους μήνες του 2024 είναι σημαντικά αυξημένος κι αυτό έχει θορυβήσει τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και την ελληνική κυβέρνηση, που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν μία νέα μεταναστευτική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 70 ημέρες του 2024 έφτασαν στη Γάυδο και την Νότια Κρήτη πάνω από 1.100 μετανάστες από Αίγυπτο και Λιβύη τη στιγμή που ολόκληρο το 2023 έφτασαν 800.
Στο τετ α τετ που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έθεσε επιτακτικά ότι δεν πρέπει να ανοίξει κανένας νέος διάδρομος προς στην Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, ακόμα, το πως μπορούν ενισχύσουν της συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου άλλωστε προχωράει κι όπως υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει πως θα πάρει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Συμβούλιο ασφαλείας Ελλάδας - Αιγύπτου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι υπέγραψαν διμερή συμφωνία πέρα από την ευρωπαϊκή για τη σύσταση ανωτάτου συμβουλίου Ελλάδας-Αιγύπτου που θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια με επικεφαλής του ίδιους.
Η συμφωνία ακολουθεί τα πρότυπα αυτής που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία. Το συμβούλιό ασφαλείας θα ασχολείται με διάφορους τομείς, όπως την ενέργεια, την άμυνα και το εμπόριο, ώστε οι δύο χώρες να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία.
Η ΕΕ δεν θα αφήσει την Αίγυπτο να... πέσει
Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περιοχή με εύθραυστες ισορροπίες. Ειδικά, στο μεταναστευτικό, συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές από την υποσαχάρια Αφρική και από τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή πιέζεται σε διάφορα μέτωπα και οι Ευρωπαίοι τείνοντας το χέρι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα την αφήσουν να πέσει. Αν έπεφτε οι συνέπειές θα ήταν πολλαπλάσιες για την Ευρώπη.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr