Η διπλή «έξοδος» από το Μαξίμου, τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι 10… καυτές εβδομάδες
Τα σενάρια του ανασχηματισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με μία λιτή ανακοίνωση 37 λέξεων -μία περίπου ώρα πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή- έγινε γνωστό πως ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ήταν μια αιφνιδιαστική… έξοδος από το Μαξίμου, που πυροδότησε έντονες συζητήσεις στα «πηγαδάκια» της Βουλής (καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας) και καυστικά σχόλια από την αντιπολίτευση.
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις δύο παραιτήσεις. Λίγο νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν για τον Στ. Παπασταύρου και τον Γ. Μπρατάκο πως η συμμετοχή τους σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν βρεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη την Κυριακή με αφορμή την εορτή του. Ήταν την ίδια μέρα που η εφημερίδα το «Βήμα» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «μονταζιέρα στα Τέμπη» και αναφερόταν στις συνομιλίες την μοιραία νύχτα.
Μετά το δημοσίευμα -και τις έντονες συζητήσεις που πυροδοτήθηκαν- κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές» είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή μεταξύ άλλων σημείωσε πως «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου είναι αυτοί που ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί». Μάλιστα υπενθύμισε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο και σημείωσε «η απάντηση έχει δοθεί: τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι».
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων, έχουμε ζήσει σχέσεις «νταβατζήδων». Είναι εικόνες μιας παλιάς Ελλάδας. Είναι σε μια χώρα που έχει γνωρίσει πολλά. Δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι, ούτε τους απογόνους του. Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα την οποία θέλουμε να αλλάξουμε». Για να αναφέρει μάλιστα πως αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις «ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Όχι μέσω πληρεξουσίων» και να προσθέσει «αν επιθυμούν, λοιπόν, να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν».
Τέμπη: Πώς απάντησε ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε στα όσα ανέφερε η αντιπολίτευση για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη». Μίλησε δε για πολιτικές δυνάμεις που μεταβλήθηκαν σε «εμπόρους του πόνου».
Από το βήμα στη Βουλή αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών και επεσήμανε πως είδε ό,τι πιο φρικιαστικό είχε δει στη ζωή του για να προσθέσει «λέτε πως εκείνη την στιγμή η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα». Παράλληλα με αφορμή όσα λέγονται για «μπάζωμα» υπογράμμισε πως «πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η δικαιοσύνη κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Όσον αφορά στο θέμα της σύμβασης 717, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε δώσει 6 παρατάσεις.
Τέλος, είπε προς την αντιπολίτευση «αν θέλετε, αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, όπως εννοείτε, με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου «πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή», δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου».
Τα σενάρια του ανασχηματισμού
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τα νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα του Μαξίμου και ήδη κυκλοφορούν στα «πηγαδάκια» διάφορα ονόματα. Ερωτηματικό παραμένει και το πότε ο πρωθυπουργός -που πάντως δεν αρέσκεται ούτε σε συχνούς ούτε σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς- θα επιλέξει να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε «λίφτινγκ» στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν μίνι αλλαγές νωρίτερα.
Οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν ανέφελοι για την κυβέρνηση, που διατηρεί βέβαια την καθαρή υπέροχη στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο παράλληλα με την συνεχιζόμενη μάχη με τις τιμές στο κυβερνών κόμμα έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα οι διαφοροποιήσεις από κάποιους βουλευτές στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και οι αντιδράσεις από απόδημους στα e-mail που απέστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Οι αναφορές στις ευρωεκλογές
Στην ανάγκη να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και τις επόμενες 10 εβδομάδες θεωρείται δεδομένο πως θα ενταθεί η προσπάθεια για την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. «Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρία. Όσο για τα περίφημα μηνύματα της κοινωνίας, να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά τα εισπράττουμε. Εμείς αντλούμε πάντα διδάγματα από τα λάθη μας. Προσπαθούμε συνέχεια να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του θα εστιάζει στην ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και θα αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων έμφαση δίνεται στις κινήσεις που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα, στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μείωση της ανεργίας κ.α. Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά περίπου 580.000 εργαζόμενους και η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και 19 συνολικά επιδόματα (όπως το επίδομα ανεργίας).
Τα πυρά σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη
Σε υψηλούς τόνους επέλεξε να αναφερθεί ο πρωθυπουργός τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ειδικότερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βέλη - μετά και τα όσα είχε πει για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές - σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα».
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και προς το Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγόρησε για ακόμα μία φορά πως σταδιακά κάνει το κόμμα του έναν… πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε καυστικά πως «σας βλέπω, θα καταφέρετε το αμίμητο: να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη. Αυτό θα χρειαστεί πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, αλλά είναι δικό σας θέμα, δεν είναι δικό μας».
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr