Σκρέκας: Στόχος να φθάσουν οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία στο 3% του ΑΕΠ
«Η καινοτομία είναι η ατμομηχανή που θα πάει τη χώρα μας μπροστά», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο οι συνολικές ετήσιες δαπάνες να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ ανέπτυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το ka-business.gr.
«Η καινοτομία είναι η ατμομηχανή που θα πάει τη χώρα μας μπροστά», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις .
«Το 2023 έως το 2025 έχουμε στοχεύσει να διοχετεύσουμε σε δράσεις καινοτομίας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Αυτή την περίοδο εκπονούμε την Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία και το φθινόπωρο θέλουμε να το έχουμε ολοκληρώσει, ώστε να το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση», ανέφερε, σημειώνοντας πως το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
«Ο στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε έναν κόμβο καινοτομίας, διπλασιάζοντας τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια», εξήγησε.
Τον Απρίλιο το νέο «Ερευνώ- Καινοτομώ»
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Θα διοχετεύσουμε 403 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εστιασμένες δράσεις καινοτομίας τα επόμενα τρία χρόνια, 207 εκατομμύρια για την αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών -και το ΕΚΕΤΑ παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι από εκεί-, 139 εκατομμύρια ευρώ σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της πλατφόρμας ''Elevate Greece'', 25 εκατομμύρια ευρώ σε 36 ερευνητικά έργα που έχουν αξιολογηθεί με υψηλή βαθμολογία στο ''Ερευνώ- Καινοτομώ'' και δεν είχαν ενταχθεί λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών το προηγούμενο διάστημα».
Σχετικά με τον νέο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», γνωστοποίησε ότι θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμώντας ότι «θα ανοίξει τον Απρίλιο, για να υποδεχθεί αιτήσεις για δράσεις σε τέσσερις τομείς».
Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις ενίσχυσης των επιμελητηρίων και αναβάθμισης των κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας. «Θέλουμε σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας να δημιουργηθεί μία θερμοκοιτίδα, ένα κέντρο προώθησης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με χρήματα τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε τα Επιμελητήρια να παίξουν τον ρόλο που θέλουμε στην καινοτομία. Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας, τον ΟΒΙ, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που ονομάστηκε και Καινοτομίας, ΟΒΙΚ. Θέλουμε και δημιουργούμε ένα εθνικό κέντρο ικανοτήτων, ένα εθνικό Innovation Agency, ώστε μέσα από εκεί να δικτυώνονται όλα τα κέντρα καινοτομίας που δημιουργούνται και να συντονίζονται, όταν κάποιος επενδυτής από την αγορά, ένας επιχειρηματίας θέλει να δει στο προϊόν που παράγει τι έρευνα γίνεται».
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr