Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τι απαντά η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης και ποιες κινήσεις δρομολογούνται
Για μία ακόμα φορά κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ωστόσο από την κυβέρνηση απέρριψαν χθες τροπολογίες που κατέθεσαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι αποκαλύψεις - μετά και από το ηχητικό ντοκουμέντο- για τα όσα προηγήθηκαν της γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη και έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα. Να επισημανθεί εδώ πως πρόκειται για την πέμπτη γυναικοκτονία από την αρχή της χρονιάς και μάλιστα αυτή σημειώθηκε ενώ η 28χρονη είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα και είχε ζητήσει βοήθεια για να επιστρέψει σπίτι της.
Για μία ακόμα φορά κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ωστόσο από την κυβέρνηση απέρριψαν χθες τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Κυβερνητικά στελέχη έχουν χρησιμοποιήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τον όρο γυναικοκτονία - μάλιστα σχετική αναφορά είχε κάνει σε άρθρο του το 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ωστόσο δεν προκρίνεται κάποια κίνηση για την νομική αναγνώριση του όρου. Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους «γαλάζιους» είναι πως υπάρχει ήδη ένα αυστηρό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες.
Μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης είπαν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «τι ποινή έχει η ανθρωποκτονία; Συνολικά η ανθρωποκτονία, πλέον, με τη δική μας κυβέρνηση, όπως ήταν και παλιά; Ισόβια. Έρχεται, λοιπόν, κάποιος και λέει, να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα επιβαρυντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ: αυτοί που το λένε, γνωρίζουν ότι τα ισόβια είναι η εσχάτη των ποινών στο δικαιϊκό μας σύστημα; Τι προτείνουν ακριβώς; Θέλουν να επανέλθει η θανατική ποινή; Προφανώς και όχι, φαντάζομαι. Τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες».
Στην κυβέρνηση βέβαια αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λένε «ναι» σε έναν διακομματικό διάλογο. Μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με την 28χρονη έχει απομακρυνθεί από την θέση του και είναι υπό έρευνα. Επίσης, αντικαθίσταται ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ενώ απομακρύνθηκαν και άλλοι τέσσερις αστυνομικοί από το συγκεκριμένο τμήμα. Μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα, όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να κληθούν να απολογηθούν.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις (π.χ. το panic button, η γραμμή 15900, η λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων), ωστόσο είναι εμφανές πως χρειάζονται πρόσθετες πρωτοβουλίες σε πολλές μάλιστα κατευθύνσεις. Άλλωστε παρά το ό,τι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί περιστατικά βίας εις βάρος των γυναικών, όπως φάνηκε και στην γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ο δρόμος είναι μακρύς. Το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματικό, ενώ θα εξεταστεί αν υπάρχουν σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται σωστά.
Θέματα ασφαλείας ψηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών
Σε μια σειρά δημοσκοπήσεων είναι εμφανές πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας απασχολεί την κοινή γνώμη. Να σημειωθεί εδώ πως θέματα ασφαλείας ήταν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να δέχεται εκ νέου τα πυρά της αντιπολίτευσης. Τον Ιανουάριο στον ανασχηματισμό που είχε γίνει κυριάρχησαν οι αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς από το κυβερνών κόμμα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα restart στο συγκεκριμένο υπουργείο όπου υπήρξε ένα δύσκολο ξεκίνημα μετά τις εκλογές.
Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά τις κάλπες του Ιουνίου υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αναλάβει ο Νότης Μηταράκης, που οδηγήθηκε ωστόσο μέσα σε έναν μόνο μήνα στην έξοδο από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου που τον Ιανουάριο βρέθηκε επίσης εκτός κυβέρνησης, ενώ αλλαγή στον τελευταίο ανασχηματισμό είχε υπάρξει και στη θέση του υφυπουργού. Και τελικά τον Ιανουάριο είχε επιστρέψει για πέμπτη φορά στο συγκεκριμένο πόστο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr