Ευρωεκλογές 2024: Χάνει τη μάχη του κέντρου ο ΣΥΡΙΖΑ - Νικητές ΠΑΣΟΚ και αποχή
Ο Κασσελάκης θέλει, αλλά δεν μπορεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολλοί αναλυτές έχουν πει στο παρελθόν ότι τις εκλογές τις κερδίζει όποιο κόμμα κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Παρά τις ρητορικές προσεγγίσεις του, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να χάνει στο συγκεκριμένο εκλογικό κοινό, όπως παρατηρούν δημοσκόποι στις τελευταίες έρευνές τους.
Ωστόσο η «χαλαρή» ψήφος των ευρωεκλογών και η διάσπαση του προοδευτικού στρατοπέδου μοιάζει να περιπλέκει τα πράγματα.
Ο Κασσελάκης θέλει, αλλά δεν μπορεί
«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Euractiv ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρά τις υπόγειες αιχμές που κρύβει η συγκεκριμένη δήλωσή του για το εύρος της απήχησης του προκατόχου του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει πως το κόμμα του είναι ηγεμονική δύναμη σε όλον τον χώρο από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Δημοσκόποι που μετρούν προσεκτικά την κινητικότητα στο εκλογικό σκηνικό αμφιβάλλουν αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διείσδυση στους πολίτες που αυτοαποκαλούνται Κεντρώοι. Η εξήγηση που δίνουν περιστρέφεται γύρω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να διακρίνει στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι είναι συνήθως μετριοπαθείς στις πολιτικές τους εκτιμήσεις, δεν επιθυμούν τις μεγάλες ανατροπές, ενώ παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από απόσταση ασφαλείας, λένε δημοσκόποι. Φαίνεται επίσης να κρατούν αποστάσεις από φαινόμενα διαφθοράς ή νεποτισμού, ενώ αποφεύγουν τις εντάσεις και τον σκληρό καταγγελτικό λόγο των κομμάτων. Παρακολουθούν στενά τα ζητήματα της οικονομίας, βρίσκονται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και έχουν συνήθως ανώτερες σπουδές.
Οι κεντρώοι κοιτούν με δυσπιστία τον Κασσελάκη
Το επίκεντρο της ρητορικής Κασσελάκη έχει μετακινηθεί από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, παρατηρούν υπεύθυνοι εταιριών δημοσκοπήσεων. Ενώ στην αρχή επένδυε στο ότι επιθυμεί να καταλάβει το χώρο του Κέντρου και μιλούσε διαρκώς για την ελεύθερη αγορά, σήμερα κάνει ό,τι μπορεί για να προσεγγίσει ακροατήρια άσχετα με την μετριοπάθεια, προσθέτουν. Σημειώνουν, δε, πως κορυφώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε θέματα ήσσονος σημασίας, ενώ κρύβει τις απόψεις του για την οικονομία, καθώς απογοητεύει τα παραδοσιακά αριστερά ακροατήρια.
Στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα που παρουσίασε για το φορολογικό βοήθησε στην προσέγγιση των Κεντρώων ψηφοφόρων, οι δημοσκόποι αδυνατούν να δώσουν απάντηση. «Δεν φαίνεται να προσέθεσε τίποτα ιδιαίτερο, ούτε έδωσε ιδιαίτερη δυναμική. Για την αδυναμία αυτή δεν ευθύνεται η ουσία του προγράμματος, αλλά το ο Κασσελάκης μοιάζει αρκετά αναξιόπιστος στα μάτια τους» απαντούν.
Και πώς τότε αυξάνει την δύναμή του στις δημοσκοπήσεις, είναι το αβίαστο ερώτημα που προκύπτει. «Στοχεύει σε κοινά που βρίσκονται στα όρια του πολιτικού συστήματος ή έξω από αυτό» απαντούν οι ίδιοι παρατηρητές. Υιοθετεί ευθέως ή φλερτάρει με φήμες, είτε αυτές αφορούν τα Τέμπη είτε το αδιάβλητο των εκλογών, σημειώνουν. Και συμπληρώνουν πως «οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα, αλλά θέλουν θεσμικές λύσεις και όχι θεωρίες συνομωσίας».
Το ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπιέται με την αποχή
Αυτήν την στιγμή οι βασικοί κερδισμένοι στην μάχη για το Κέντρο είναι το ΠΑΣΟΚ και η αποχή. «Όσοι δυσανασχετούν με τον Μητσοτάκη, τόσο λόγω της πολιτικής του όσο και λόγω της προσπάθειας να εγκολπώσει την Ακροδεξιά, ακολουθούν δύο διαδρομές. Είτε πηγαίνουν στους αναποφάσιστους, είτε στην Χαριλάου Τρικούπη» λένε δημοσκόποι, που εξετάζουν με προσοχή τα δεδομένα. «Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι έως έναν βαθμό λογική, καθώς είναι ένα κόμμα με στρογγυλές γραμμές και ένα κόμμα κομμάτι του κατεστημένου» λένε οι ίδιοι αναλυτές.
Ωστόσο, προσθέτουν, μαίνεται μάχη αυτή τη στιγμή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την αποχή. «Και σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης» συμπληρώνουν. Ο λόγος έγκειται στο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αφήσει να δεχτεί πλήγματα το αρχηγικό του προφίλ, ενώ δεν έλαβε καθαρές θέσεις σε μείζονα ζητήματα. «Στον γάμο των ομόφυλων άφησε το 1/3 των βουλευτών του να “σπάσει” τη γραμμή του κόμματος, ενώ και ο ίδιος απέφευγε να μιλήσει καθαρά για το ζήτημα. Όσον αφορά, δε, τα πανεπιστήμια, άλλαξε την γραμμή του, καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο και τελικά ο κόσμος κατάλαβε πως τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16, αλλά κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων» λένε αναλυτές.
«Προκάλεσε σύγχυση και δεν “καθάρισε” την κατάσταση με τους διαφωνούντες. Αυτή η στάση δείχνει αναξιοπιστία και χαμηλές ηγετικές ικανότητες» παρατηρούν, κάτι που μπορεί αν του κοστίσει στην εισδοχή περισσότερων ψηφοφόρων από τη ΝΔ.
Στο ερώτημα εάν το κόμμα Λοβέρδου παίζει ρόλο στην δημοσκοπική κάμψη του ΠΑΣΟΚ, δημοσκόποι απαντούν πως «σίγουρα εμφανίζεται ένα εμπόδιο στην πορεία φυγής από τη ΝΔ και κατάπλευσης στο ΠΑΣΟΚ», αλλά αποφεύγουν να εκτιμήσουν τι ποσοστό θα λάβει το κόμμα του πρώην υπουργού. Καταλήγουν ωστόσο σε ένα ρητορικό και ερώτημα: «Που λέει ο λόγος, ακόμα και μισή μονάδα να πάρει ο Λοβέρδος, έχει την πολυτέλεια το ΠΑΣΟΚ να έχει τέτοιου είδους απώλειες;».
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr