Θύελλα για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Οι αιχμές Μητσοτάκη και τα πυρά του ΥΠΕΞ
Το θέμα της Ιεράς Μονής έχει προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων καθώς έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Θύελλα έχει ξεσηκώσει η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική των «ανοιχτών διαύλων», θέτοντας παράλληλα και τον πήχη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε αυτή τη φάση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε σε υψηλούς τόνους την απόφαση της Τουρκίας.
Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί. «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας είναι περιττή και λανθασμένη.
«Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε.
«Θέλω να θυμίσω ότι άμα δει κανείς μακροσκοπικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάποτε έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ» και, τελικά, υπό την πίεση των εξελίξεων και νομίζω ως αποτέλεσμα και της σωστής πολιτικής την οποία ασκήσαμε, καταφέραμε και ξανακαθίσαμε στο τραπέζι και πράγματι έχουμε κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο», συμπλήρωσε.
ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα»
«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα», αναφέρεται αρχικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Έπειτα, τονίζεται: «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Το θέμα της Ιεράς Μονής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση καθώς έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς προκλητικών ενεργειών το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Άγκυρας, από τα θαλάσσια πάρκα μέχρι τη Γαλάζια Πατρίδα στα σχολικά βιβλία.
«Αξιώνουμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και το λέω αυτό διότι, όταν δείχνουμε αυτήν την υποχωρητικότητα και απλά παρακολουθούμε, ενώ γνωρίζουμε, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και επισημοποιήθηκε χθες, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.
Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Για μένα είναι απαράδεκτη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Για να αποφύγει την προσβολή του Ερντογάν υποβαθμίζει ένα τεράστιας αξίας ζήτημα. Δε θα πήγαινα στην Τουρκία. Όταν 4 μέρες πριν γίνονται αυτά τα εγκαίνια, είναι μία προσβλητική ενέργεια; Για μένα είναι μήνυμα να πει ο Πρωθυπουργός θα τα πούμε μία άλλη στιγμή».
Νωρίτερα, τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για το μνημείο με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.
«Ακόμα μία ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε»
«Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στην εισαγωγική του ομιλία στην τελετή, η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης 201 ιστορικών μνημείων από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων) ανά την Τουρκία και στην Πρίστινα του Κοσόβου.
«Βλέπω αυτή τη σημαντική τελετή σήμερα ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όταν ήρθε η σειρά στη Μονή της Χώρας έδωσε τον λόγο στον επαρχιακό μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Σαφί Αρπάγκιους, ο οποίος ανέφερε:
«Κύριε πρόεδρε, έπειτα από 79 χρόνια, αναστηλώνεται και ξανανοίγει για τους πιστούς από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Το "Καριγέ" μετατράπηκε σε μουσείο 79-80 χρόνια μετά το τέμενος της Αγίας Σοφίας. Ήταν ένα μέρος που εχρησιμοποιείτο ως τζαμί προηγουμένως. Αυτό το τζαμί, που έγινε μουσείο μετά το 1947, ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε με τις προσπάθειες και την υποστήριξη των ιδρυμάτων μας και σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποδοθεί ξανά για προσευχή και θα υποδεχτεί τους πιστούς στην Κωνσταντινούπολη».
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr