Τα προοδευτικά κόμματα στις Πρέσπες: Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ και οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς
Οι πρόσφατες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας έφεραν στο προσκήνιο την Συμφωνία των Πρεσπών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 για την Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί οδοδείκτη για την στάση των προοδευτικών κομμάτων. Άλλα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά ζητούν άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας έφεραν ξανά στο προσκήνιο την Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από πέντε χρόνια «ύπνωσής» της. Η ΝΔ βρίσκεται αντικειμενικά σε αδιέξοδο, καθώς καλείται να διαχειριστεί τις προκλήσεις της εθνικιστικής παράταξης στη γείτονα και συγχρόνως να μην προκαλέσει εσωκομματικά πάθη λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως έχουν μπροστά τους μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουν την διγλωσσία της ΝΔ και την ευκαιριακή της στάση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ευκρινή ένδειξη για το ποια δύναμη είναι πραγματικά πατριωτική και υπεύθυνη και ποια άγεται και φέρεται από τον φόβο της διαρροής ψήφων προς την ακροδεξιά.
Από εκεί και πέρα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δηλώσεις όπως αυτές που έκανε η υποψήφια της ΝΔ, Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, περί «ανθελλήνων» δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνώσας παράταξης και αποκαλύπτουν την διπλή τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός ηθελημένα καλλιεργεί το προφίλ του κεντρώου πολιτικού και παράλληλα ωθεί τα στελέχη του να υιοθετεί διχαστική ρητορική.
Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις της υποψήφιας της ΝΔ κατέληξε σημειώνοντας: «Αν δεν συμφωνεί ο “κεντρώος” κ. Μητσοτάκης με τους χαρακτηρισμούς αυτούς, θα πρέπει ο ίδιος να ζητήσει συγγνώμη, αντί για την υποψήφιά του. Σε διαφορετική περίπτωση επιβεβαιώνεται πως η ΝΔ έβαλε και πάλι τις …περικεφαλαίες ενόψει των Ευρωεκλογών».
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιεστεί η ΝΔ και θα κερδίσει έδαφος έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Αμήχανο το ΠΑΣΟΚ, ψάχνει σημείο ισορροπίας
Η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί εμφανώς αμήχανη τις εξελίξεις και τις σχετικές συζητήσεις. Η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την τότε Κ.Ο. του Κιν.Αλ. δεν συμβάδιζε με την προσωπική άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο τότε ευρωβουλευτής ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κιν.Αλ. είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, όπως και οι Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης.
Η σημερινή αμηχανία του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα δεν είναι πρωτοφανής. Την περίοδο των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, προκλήθηκε επανειλημμένα από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ξεκαθαρίσει την άποψή του για το ζήτημα, με τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος να αποφεύγει να τοποθετηθεί επακριβώς.
Το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί και σε αυτήν την περίπτωση στη δυσμενή θέση να ισορροπήσει ανάμεσα στην ΝΔ και την Αριστερά. Βουλευτές του, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δηλώνουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις βάλλοντας και σήμερα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλοι, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης ψέγουν την κυβέρνηση Μητσοτάκης επειδή δεν έφερε τα μνημόνια προς ψήφιση. Και άλλοι, όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής, λένε πως είναι άτοπο να έρθουν τώρα προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας.
Η Νέα Αριστερά φέρνει προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης
Στη Νέα Αριστερά έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητούν την ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας. Αφενός το κόμμα δημιουργήθηκε από στελέχη που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αναγνωρίζουν την συμβολή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την εξέλιξη. Υπενθυμίζουν, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του βουλευτές που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Βασίλη Κόκκαλη που την είχε καταψηφίσει στην σχετική διαδικασία στη Βουλή.
Αφετέρου στελέχη της Νέας Αριστεράς επιθυμούν να θέσουν στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως η καταψήφισή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελούσε σύμπτωση πως χτυπήθηκε από τον ιό του εθνολαϊκισμού. Παράλληλα όμως βάλλουν και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως στα υπόλοιπα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει μεταθέσει τον αξιακό του άξονα προς τη Δεξιά.
Στις τάξεις της Νέας Αριστεράς η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί στο μικροσκόπιο με στόχο να υπάρξουν ακριβείς προτάσεις για την υπέρβαση του αδιεξόδου που προκάλεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κωλυσιεργία της. Χαρακτηριστικά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χτες (Real FM) πως στη Συμφωνία «υπάρχει το άρθρο 19 για λύση των διαφορών που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί με βάση αυτή τη μεθοδολογία για να επαναφέρει τη Βόρεια Μακεδονία στη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr