Μητσοτάκης στο Open: Δεν αντέχουμε μείωση του ΦΠΑ – Η ηγεσία των Σκοπίων πρέπει να σοβαρευτεί
Βολές κατά Κασσελάκη για «lifestyle» και Βελόπουλου για «πατριδοκαπηλία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στον μεγάλο πονοκέφαλο της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους πολίτες, αλλά και στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Τουρκία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» το πρωί της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το ΦΠΑ καθώς δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, ενώ έστειλε μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων να σοβαρευτεί τονίζοντας πως η υπογραφή των μνημονίων αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός στράφηκε κατά των πρακτικών των πολυεθνικών εταιρτειών ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι ουτοπικό να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή αλλαγή καθώς και στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο όταν η Ελλάδα έχει θέσει ευρωπαϊκά ζητήματα.
Ενόψει Ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη κατηγορώντας τον για «lifestyle απολιτικό λαϊκισμό», ενώ χαρακτήρισε «ασυνάρτητο» τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για «πατριδοκαπηλία». Μάλιστα ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι «κάποιοι σε Ελλάδα και Τουρκία τρέφονται από την ελληνοτουρκική ένταση».
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ σημείωσε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και θα χρειαστούν δομικές αλλαγές για να λυθεί, ενώ για το ζήτημα των Τεμπών αποκάλυψε ότι συναντά ιδιωτικά οικογένειες θυμάτων και αναμένει το νέο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.
Όσον αφορά τις αθλητικές εξελίξεις, σημείωσε ότι αν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός περάσουν στον τελικό του Final -4 εκείνος θα παραβρεθεί ως πρωθυπουργός της χώρας, ενώ πρότεινε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο OPEN
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξή τους αναφέρθηκε στην ακρίβεια και πρόβλημα του πληθωρισμού των τροφίμων με ειδική αναφορα στο ελαιόλαδο.
«Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο και στις μετρήσεις και στις συζητήσεις ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό νοικοκυριό. Έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορεί να διαψεύσεις μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης. Αν δει κανείς τα στοιχεία του πληθωρισμού 5ετιας στην Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρι8σμό 5ετιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βγαίνει μια κρίση και χαμηλό εισόδημα και το επίπεδο των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο.
Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει να παίξει το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτός που περίμεναν η πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς» είπε.
«Οι πολυεθνικές τιμολογούν αυθαίρετα - Ζήτησα από την ΕΕ παρέμβαση»
Και πρόσθεσε: «ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών και των προϊόντων της λαϊκής που εκεί δεν είμαστε παραπάνω από την ΕΕ. Πάμε στις πολυεθνικές. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν τη ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντα και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουμε μια Ευρωπαϊκή απάντηση για να υπάρχει μια ενιαία αγορά».
Στην συνέχεια ανέφερε «Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι κανέναν μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όλα μαζί μας κάνουν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με αυτό που μαστε πριν ένα χρόνο.
Πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι. Και η πιο δομική παρέμβαση είναι η αύξηση των μισθών».
«Στηρίζουμε τους φοιτητές με το επίδομα ενοικίου»
Για τους φοιτητές και τους νέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι οι μισθοί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πια στον κατώτατο μισθό.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί. Δεύτερον, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό, ενώ οι μισθοί στον τουρισμό είναι πολύ υψηλότεροι από το βασικό.
Αυξήσαμε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το πήγαμε από τα 1000 στα 1500 και σε περίπτωση συγκατοίκησης τα πήγαμε στα 2.000 ευρώ. Αν συγκατοικήσεις τρία παιδιά είναι επίδομα 6.000 ευρώ αν μοιράζονται ένα σπίτι. Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, γίνεται στην Ελλάδα και είναι μια πραγματικότητα. Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται και μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλές φοιτητικές στέγες, που δεν έχουμε, έχουμε άθλιες. Αλλά δρομολογούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης σε 5 πανεπιστήμια και για τον φοιτητή έχουμε 50% έκπτωση στα ναύλα» τόνισε.
«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά τη μείωση του ΦΠΑ - Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει»
Ερωτώμενος για τη μείωση του ΦΠΑ, υπεραμύνθηκε για την επιλογή να μην μειωθεί λέγοντας: «έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκαιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, στις εργοδοτικές εισφορές.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά.
Καθώς τα επιτόκια θα αποκλιμακώνονται, θα αρχίζουμε να βλέπουμε στοχευμένες μειώσεις τιμών και τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει.
Δεν είναι πολιτική μου επιλογή η ακρίβεια. Ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει να είναι ακριβά τα τρόφιμα.Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε μέσα από ελέγχους και αυξήσεις στο εισόδημα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη»
«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο»
Για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε θέσει στόχο το 33%. Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Αλλά από την εικόνα που έχω η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται, ότι τα διλήμματα τα οποία έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζει και ακούγεται. Θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να χουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ είναι κατεξοχήν το κόμμα της Ευρώπης και να κάνει τη φωνή της Ελλάδος ισχυρή στην Ευρώπη.
Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε και σε αυτούς που κοιτούν σε κόμμα δεξιά μας να κάνουμε τον διαχωρισμό του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά στα ζητήματα που αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ασκώντας μια εξωτερική πολίτικη η οποία είναι υπεύθυνη και αξιόπιστη».
«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι»
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία: «Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές. Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το όνομά της ήταν Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μας βρουν απέναντι. Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο.Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας» υπογράμμισε.
«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια»
Σε ερώτηση αν η Συμφωνία αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ζητήματα ονομασίας δεν αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας, αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι να τους πούμε ότι θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση».
Και πρόσθεσε: «Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».
«Θα μπορούσα να πω θα σκίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταργήσω με έναν νόμο και ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί ήξερα ότι δεν μπορεί να γίνει. Είχα πει στον Ελληνικό λαό ότι άμα κυρωθεί είναι πραγματικότητα και πρέπει να τη σεβαστούμε».
«Ασυνάρτητος ο κ. Κασσελάκης - Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό»
«Ερωτώμενος για τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη είπε «ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιδιαιτερότητα του προβλήματος που είχαμε με τον γείτονά μας και να μην είναι απλοϊκός στις προσπάθειες του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, το στυλ του ίσως είναι ξένο σε μένα προσωπικά. Θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις για αυτό επιμένω στην κοστολόγηση του πολικού του προγράμματος. Αυτό που βλέπω στην αντιπολίτευση είναι ένα lifestyle απολιτικό λαϊκισμό ο οποίος τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν έταζε τα πάντα στους πάντες και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».
Η κυβέρνηση αυτή έχει εντολή 4ετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Από το βράδυ των εκλογών είπα όμως ότι δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά εμπιστοσύνης και απαιτήσεων. Το 41% δεν το αρπάξαμε μας το έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Και είναι τιμητικό και με υποχρεώνει να κατεβάζω το κεφάλι και να δουλεύω ακόμα ποιο σκληρά. Ας είναι λίγο προσεκτικοί αυτοί που είναι καινούργιοι στην πολιτική, δεν έχουν εκλεγεί πουθενά. Ο κ Κασσελάκης δεν είναι καν βουλευτής. Λίγη σεμνότητα λίγη λίγοτερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Μερικές φορές όταν μετατραπούμε τα τρολ που διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε επίσημε πολιτική θέση εκεί αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα».
«Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Conference και είπε ότι κάνουμε ιατρική δυο ταχυτήτων και κάνουμε διαλογή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Άμα δεν θέλουν να διοργανώνουμε διοργανώσεις να μας το πουν».
«Βελτιώσαμε τις απολαβές των γιατρών»
«Αν θέλουν να ασκήσουν κριτική για την υγεία να το κάνουν, γιατί πρώτο το σύστημα υγείας θέλει πολύ δουλειά» είπε για τη Δημόσια και αναφέρθηκε επιπλέον στη σημαντική βελτίωση των απολαβών των γιατρών και νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια και στις νέες υποδομές στο χώρο της υγείας.
«Προσπαθούμε διακαώς να βρούμε γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και οι αναισθησιολόγους είναι μια από αυτές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος. Μακάρι να είχαμε περισσότερους αναισθησιολόγους να τους προσλαμβάναμε. Στην πανδημία το διαπιστώσαμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δομικά. Οι μισθοί στο σύστημα υγείας δεν είναι ελκυστικοί όσοι οι μισθοί σε άλλες χώρες γιατί χάσαμε πολλούς γιατρούς που έφυγαν το εξωτερικό. Έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια στους μισθούς των γιατρών. Και μια μια οριζόντια αύξηση πριν αυκήσουμε τους μισθους των δημοσιων υπαλλήλων και με αύξηση που δώσαμε στις εφημερίες γιατίο ξεχωρίσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι κρίσιμο για το σύστημα υγεία να έχουμε υγειονομικό προσωπικό το οποίο να είναι όσο το δυνατόξ καλύτερα πληρωμένο. Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και νοσυηλευτές και τρέχουν οι προκυρήξεις προσλήψεων αυτή τη στιγμή.
Φτιάχνουμε 32 μονάδες εντατικής νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Φτιάχνουμε 3 νοσοκομεία. Ένα το οποίο είναι στην Κομοτηνή σε πολύ κρίσιμή εθνικά περιοχή. Από τώρα εργαζόμαστε για την στελέχωση. Ξαναφτιάχνουμε τα επείγοντα σε πολλά νοσοκομεία» τόνισε.
«Από το Μητσοτάκης γιοκ ο Ερντογάν ήρθε στην κανονικότητα»
Ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία 5χρονια, η Τουρκία άλλαξε και από το Μητσοτάκης γιοκ πήγαμε σε μια κανονικότητα, η οποία είναι το ζητούμε και η οποία πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γειτονικές χώρες και όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς ακροτητες. Τι έχουμε πετύχει. Να μην υπάρχει καμία παραβαση του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε αιαισόδξοι ότι ελέγχουμε τις παράνομες ροές. Έχουμε πετύχει συμφωνία με τη γρηγορη βίζα στα νησιά. Και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο πολιτικο διαλόγο για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα λυθεί από την μία στην άλλη ούτε περιμένα από την Τουρκία από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει δραστικά τις θέσεις της».
Πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία, ότι αυτή η βαθιά αναθεωρητική πολιτική που υθιοθετηθηκε, δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση και το συγκρατώ αυτό ως θετικό. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα αφού αναγνωρίζουμε μια μόνη διαφορά για τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολ. Μεσόγειο. Αν με ρωτάτε να περιμένω να έχουμε τους επόμενους 6 μήνες κάτι που θα αλλάξει τα golp post το βρίσκω δύσκολο. Αλλά η διατήρηση των διαλόγων από μόνη της έχει μεγάλη αξία ειδικά σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων. Βλέπουμε πολύ διαφορετικά την ευρύτερη γειτονιά μας με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορύμε να συνομιλούμε».
«Σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική ένταση»
Στην συνέχεια είπε ότι «στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι λές και τρέφονται από την ελληνοτρουρκική ένταση. Δεν βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και μερικές μεγαλοποιούν και επιμέρους δηλώσεις που μπορεί να μην απηχούν ούτε την ελληνική ούτε την τουρκική θέση».
Ερωτώμενος για τα θάλασσια πάρκα είπε: «Δεν είναι ζήτημα που μπαίνει στην συζήτηση. Η άσκηση κυραρχίας κα ιπροστασίας των ζωνών κοντά στα νησιά μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προστασία τους θαλάσσσιου περιβάλλοντος. Έχουμε πρόβλημα υπεραλίευσης, το λένε και οι ίδιοι οι ψαράδες. Αν καθορίσουμε κάποιες ζώνες περίξ των νησιών μας εκεί που αναπαράγονται τα ψάρια και να επιβάλλουμε ζώνες απαγόρευσης ταυτόχρονα δημιουργούμε ζωτικό χώρο για το θαλάσσιο πλούτο να αναπαράγεται.Το είδαμε στην εποχή της πανδημίας, που δεν ψαρέψαμε και είχαμε περισσότερα ψάρια».
«Πήγα στην 'Αγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Ερντογαν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από που προκύπτει ότι υποχωρούμε;», δήλωσε υπενθυμίζοντας όσα είπε στον Τούρκο Πρόεδρο για τη μουσουλμανική μειονότητα και τη Μέση Ανατολή.
«Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποιες πρέπει να διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και κάνει προσαρμογή στο ρεαλισμό η οποία είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε.
«Ας μας πουν τι αμφισβητούν από το πόρισμα»
Για την υπόθεση των Τεμπων και τη δικαιοσύνη δήλωσε: «Ειναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Σήμερα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη η οποία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες υποθέσεις. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι. Υπάρχει λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικών δεδομένων και των fake news. Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, είναι βαθιά προσβλητικά . Αυτοί που επανέρχονται εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με τρόπο ανεπίτρεπτο. Κι εγώ συναντώ ιδιωτικά συγγενείς αλλά δεν το διαφήμισα. Αυτή την στιγμή υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας να απαντήσει και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία για να γίνει δίκαιη δίκη».
«Είναι ζήτημα που αφορά την ανεξάρτητη αρχή και την ΕΥΠ», απάντησε σε ερώτηση για το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.
«Δεν μου αρέσουν οι συχνές κυβερνητικες αλλαγές. Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα», απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές.
«Ο τελικός Κυπέλλου να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους»
«Το ζήτημα αυτό αφορα την ΕΠΟ. Ο τελικός του κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο με φιλάθλους . Αυτή είναι η πρόταση μου και αυτό να είναι πάγιο. Βάζω την πρόταση στο τραπέζι και αναμένω από την ΕΠΟ να την κάνει αποδεκτή», απάντησε σχετικά με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr