Υπόθεση Novartis: Περίεργες συµπτώσεις µε το εκατοµµύριο του Φρουζή
Τα χρήµατα φέρεται να παραδόθηκαν λίγες ηµέρες µετά την έναρξη της έρευνας. Στη Βουλή η δικογραφία για τον Λοβέρδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο µικροσκόπιο των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς έχει µπει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για την ύπαρξη 1 εκατ. ευρώ που φέρεται να παραδόθηκε σε τρεις σάκους από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, προς φύλαξη σε φιλικά του πρόσωπα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χρόνο παράδοσης των σάκων, καθώς, όπως λέει ο κ. Φρουζής, τα χρήµατα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, µε την έρευνα για τη Novartis να «ανοίγει» τον Δεκέµβριο του 2016, όταν έγινε γνωστό ότι δύο µάρτυρες ζήτησαν να καταθέσουν στην αµερικανική Δικαιοσύνη για τις πρακτικές της φαρµακοβιοµηχανίας.
Τότε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, το πρώτο σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε χθες µε τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και τέσσερις αρχειοθετήσεις. Τα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψε καµία ένδειξη για την εµπλοκή τους στην υπόθεση είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραµµένος, Γιώργος Κουτρουµάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα µαζί µε την εξαδέλφη του ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων φέρονται να είχαν παραδώσει προς φύλαξη στο κατάστηµα του Κολωνακίου και σε µέλος της επιχειρηµατικής οικογένειας τρεις σάκους µε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, προκειµένου να φυλαχθεί εκεί για τέσσερις ηµέρες, µέχρι την επιστροφή τους από επαγγελµατικό ταξίδι στην Κύπρο. Τα 900.000 ευρώ φέρονται να ανήκαν στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis. Η παράδοση φέρεται να έγινε από στενό συγγενικό πρόσωπο του κ. Φρουζή και την ξαδέλφη του επιχειρηµατία στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.
Ωστόσο, το πρωινό της επικείµενης επιστροφής τους στην Ελλάδα, µέλος της επιχειρηµατικής οικογένειας φέρεται να τηλεφώνησε στην εν λόγω εξαδέλφη και να της ανακοίνωσε ότι έγινε ληστεία στο κατάστηµα και αφαιρέθηκαν µόνο οι σάκοι µε τα χρήµατα που τους είχαν παραδώσει προς φύλαξη.
«Φούσκωσαν» οι τζίροι
Ο κ. Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης, καλείται µε την ιδιότητα του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς για το αδίκηµα της δωροδοκίας. Ειδικότερα, οι εισαγγελείς ερεύνησαν το διάστηµα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, παίρνοντας στοιχεία από τα αρχεία της Novartis και έχοντας στα χέρια τους το πόρισµα των ελεγκτών Δηµόσιας Υγείας, αλλά και καταθέσεις µαρτύρων που δίνονταν µέχρι πρόσφατα. Με βάση αυτά τα ευρήµατα, κατέληξαν στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για το πρόσωπο του πρώην υπουργού, κρίνοντας ότι πρέπει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για φάρµακα της φαρµακοβιοµηχανίας που µπήκαν στην αγορά επί των ηµερών του, «φουσκώνοντας» τους τζίρους της εταιρείας.
Πρόκειται για τα Gilenya, Lucentis, Tasigna (150 mg και 200 mg), τα οποία φαίνεται ότι µπήκαν στη φαρµακευτική αρένα πολύ ακριβότερα. Οι εισαγγελείς έφθασαν στην κλήση ως υπόπτου του κ. Λοβέρδου συνδυάζοντας στοιχεία από καταθέσεις, ιδιόχειρες σηµειώσεις και βίντεο από την εσωτερική ενηµέρωση των στελεχών της Novartis. Κρίσιµο ρόλο φαίνεται ακόµη να έχει παίξει µια διαφηµιστική εταιρεία, οι υπεύθυνοι της οποίας ερευνώνται για το αδίκηµα της δωροδοκίας και του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Αιτία τα τιµολόγια που βρέθηκαν να έχουν εκδώσει σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθµούς για διαφήµιση. Οταν όµως κλήθηκαν οι υπεύθυνοι των σταθµών, απάντησαν ότι ουδέποτε πήραν χρήµατα για να µεταδώσουν διαφήµιση, οδηγώντας στο συµπέρασµα ότι τα τιµολόγια ήταν εικονικά.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τις επόµενες ηµέρες, όπως και µέλη επιτροπών τιµολόγησης φαρµάκων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τουλάχιστον 20 πρόσωπα θα κληθούν ενώπιον των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς τις επόµενες ηµέρες. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, αναµένεται στο προσεχές διάστηµα να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και για κάποια από τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που µένουν σε εκκρεµότητα, δηλαδή τους Αντώνη Σαµαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλµά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόµη και µέσα στον Απρίλιο για κάποιους από αυτούς η έρευνα θα πάρει τον δρόµο για το αρχείο.
Οι ανακοινώσεις
Το Μαξίµου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέµα στην οποία τονίζεται: «Από την πρώτη στιγµή που το σκάνδαλο της Novartis ήρθε στο φως της δηµοσιότητας, Ν∆ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν µέσα στον πανικό και τον τρόµο τους να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη ∆ικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε µηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους µε ειδικά δικαστήρια, να µιλήσουν για σκευωρίες και στηµένες δίκες».
Οργισµένη ήταν και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική αλητεία από συµµορία κακοποιών. «Ακόµη και εάν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειµένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουµένου». Η δοσοποίηση µε την οποία ολοκληρώνεται κοµµάτι-κοµµάτι η έρευνα, αλλά και το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων περί πακτωλού χρηµάτων ακόµη και στο Μέγαρο Μαξίµου, έχουν προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για σκευωρία.
Των Σοφίας Φασουλάκη, Σοφίας Σπίγγου
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr