ΣΥΡΙΖΑ: «Πιρουέτες» Κασσελάκη για συνεργασίες – Καλεί το ΠΑΣΟΚ σε συνέργειες, επίθεση σε εσωκομματικούς του αντιπάλους
Σε έναν ακόμα ελιγμό προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να αποφύγει τις εσωκομματικές λακκούβες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε έναν ακόμα ελιγμό προχωρά ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να αποφύγει τις εσωκομματικές λακκούβες, που εμφανίστηκαν με αφορμή την συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Εχθές έτεινε χείρα κοινοβουλευτικής συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, έδειξε όμως και την έξοδο στον Διονύση Τεμπονέρα και όσα στελέχη διαφωνούν με την πολιτική του. Την ίδια ώρα, βέβαια, πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις ανασύνθεσης του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Ελιγμοί με εσωκομματική στόχευση
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε χτες να ελιχθεί μπροστά στο ετερογενές εσωκομματικό μέτωπο που στήνεται απέναντί του με αίτημα να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλες προοδευτικές δυνάμεις με στόχο ακόμα και την εκλογική συμπόρευση μαζί τους. Σε συνέντευξή του (Parapolitika FM) είπε χαρακτηριστικά ότι «επειδή είμαι σίγουρος ότι στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν μεγάλες αναταράξεις, λέω το εξής: προσκαλώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου για τις οποίες συμφωνούμε. Να ξεκινήσουμε από εκεί, να δούμε εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό μαζί για το λαό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι την Τρίτη μιλούσε για αυτόνομη πορεία του κόμματός του, διευκρίνισε μεν πως «τη στρατηγική μας τη συνεχίζουμε, ανανεωνόμαστε, εκσυγχρονιζόμαστε», αλλά αντέτεινε πως «αυτό που βλέπω στην Αθήνα για μένα προσωπικά είναι η προμετωπίδα από εδώ και πέρα».
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να ασπαστεί πτυχές από τις προτάσεις κάθε μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, που πολλά στελέχη προκρίνουν, επιχείρησε να αντικαταστήσει την προγραμματική συζήτηση με την πρόθεσή του να κατατεθούν κοινά σχέδια νόμου. Έριξε, μάλιστα, το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ να επικοινωνήσει μαζί του εφόσον το επιθυμεί. Όσον αφορά, δε, την αναφορά στην Αθήνα, επιχείρησε να πλαγιοκοπήσει όσα στελέχη μιλούν θετικά για την περίπτωση του Χάρη Δούκα, επιχειρώντας να τα εγκολπώσει.
Πόρτα εξόδου σε όσους θέλουν τη Νέα Αριστερά
Προκειμένου, βέβαια, να συσπειρώσει την βάση των οπαδών του, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε νέα επίθεση στη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνοντας τα περί «μορφώματος» και πως «είναι άκρως απαράδεκτο και ανήθικο να έχουν κλέψει έδρες». Οι αναφορές του αυτές, δεν αφορούσαν όμως το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά είχαν ξανά στόχο εσωκομματικούς αντιπάλους του.
«Το λέω ξεκάθαρα ότι όποια φωνή επιθυμεί Νέα Αριστερά με ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ερωτηθείς εάν αυτή η δήλωση αφορά τον Διονύση Τεμπονέρα, είπε πως μιλά γενικά και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάποιος δεν εκφράζεται απ' αυτό που χτίζουμε, […] είναι δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία».
Με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει πως θα πρέπει να περάσει την πόρτα της εξόδου της Κουμουνδούρου όποιο στέλεχος επιθυμεί την σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά, άποψη που δεν έχει μόνον ο Διονύσης Τεμπονέρας. Η «προειδοποίηση» Κασσελάκη, βέβαια, συνιστά ακόμα μια «στροφή» του, καθώς ήταν ο ίδιος που είχε μεταβεί και είχε παρακολουθήσει στην εκδήλωση με τη συμμετοχή Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη – Αχτσιόγλου. Θέτει, δε, αντικειμενικά εμπόδιο σε μια σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον υπάρχουν στελέχη στην Χαριλάου Τρικούπη που στο σκεπτικό τους για την ενότητα του προοδευτικού χώρου συμπεριλαμβάνουν τη Νέα Αριστερά.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε αιχμηρά στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας (Naftermporiki TV) πως «ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα».
Πληθαίνουν τα στελέχη που θέλουν συνεργασία
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται πάντως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε πως «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης». Πρόσθεσε, δε, πως «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Κατέληξε, δε, πως ως μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου».
Οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος προτίθενται να θέσουν σε κίνηση τη σχετική συζήτηση, καταθέτοντας σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα τη συμμετοχή του κόμματός τους στις διεργασίες συνεννόησης στον προοδευτικό χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα δυο στελέχη είναι η συμμετοχή τουλάχιστον και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελούν τους ισχυρότερους πόλους στην Κεντροαριστερά.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr