«Συναγερμός» μετά τις πρώτες πυρκαγιές: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση
Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι αρχές, καθώς οι καιρικές συνθήκες την εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά δυσμενείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι αρχές, καθώς οι καιρικές συνθήκες την εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά δυσμενείς λόγω της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων. Όπως έγινε χθες γνωστό από το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα σχεδόν κάθε 10 λεπτά υπήρχε και μια νέα έναρξη φωτιάς, με την πυροσβεστική να επιχειρεί σε πολλαπλά μέτωπα. Μια από τις κυριότερες «μάχες» δόθηκε για να μην ξεφύγει η πυρκαγιά στη Βάρης- Κορωπίου, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας υπάρχει οπτικό υλικό που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα.
Στόχος η πρόληψη
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως αυτό που προέχει είναι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι φωτιές και να μην ξεφύγει η κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ανακοινωθεί είναι σε εξέλιξη η επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά και εμπρηστών. «Με τα νέα drones χρησιμοποιούμε ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών. Πετούν μέρα και νύχτα ασταμάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ημιαστικές- ημιδασικές περιοχές της Αττικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα μένει να φανεί και πως θα προχωρήσει το μέτρο με τον καθαρισμό των οικοπέδων με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/. Να σημειωθεί εδώ πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι» και είχε προσθέσει «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού». Μάλιστα είχε επισημάνει πως «σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το τονίζω: δεν λέω ποτέ «θα είμαστε έτοιμοι». Θα είμαστε πιο έτοιμοι. Διότι είναι μια διαρκής προσπάθεια βελτίωσης, δημιουργίας, ενίσχυσης των υποδομών …».
Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ
Ποσό 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ,με στόχο την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα που υλοποιείται σταδιακά μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Επιχειρησιακό εξοπλισμό και εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης (7 Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη, 1100 οχήματα της πυροσβεστικής κ.α),
- Εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού (3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη air-surveillance, 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 δικινητήριο αεροσκάφος, 101 drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων),
- Συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης (εθνική βάση δεδομένων- τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα πυρανίχνευσης πυρόσβεσης, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, αναβάθμιση του 112 με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών κ.α.) καθώς και
- Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων (πάρκο προσομοίωσης, εξοπλισμός εθελοντών, εκπαίδευση κ.α).
Δύσκολη και η σημερινή μέρα
Σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) και Πελοποννήσου. Μάλιστα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι , ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr