ΚΟ ΝΔ: Τα θέματα για τα οποία άσκησαν κριτική οι «γαλάζιοι» βουλευτές και οι απαντήσεις Μητσοτάκη
Οι γκρίνιες που υπήρχαν πριν, υπάρχουν και τώρα - Παράπονα βουλευτών πως βρίσκουν κλειστές πόρτες στα υπουργεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σήμα επανεκκίνησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΚΟ του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν έπιασε τον πήχη αλλά και το ηχηρό μήνυμα της αποχής. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι πολίτες έχουν δώσει ισχυρή εντολή στη ΝΔ για αποτελεσματική δουλειά, με τους βουλευτές να ασκούν κριτική για σειρά θεμάτων, όπως ο ιδεολογικός προσανατολικσμός του κόμματος, αλλά και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει. Καταγράφει όμως την καθαρή ιδεολογική και πολιτική υπεροχή της παράταξής μας», είπε μιλώντας στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Στην πρώτη συνάντησή του με τους βουλευτές μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει σε όσους ζητούν αλλαγή ιδεολογικής πορείας και επιστροφή στις ρίζες της παράταξης, επιμένοντας στα θετικά της διεύρυνσης προς το κέντρο. «Έχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα», είπε και χαρακτήρισε ψευτο-δίλημμα τη δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά». «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», υπογράμμισε. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ρίζες μας -αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους».
Οι γκρίνιες που υπήρχαν πριν, υπάρχουν και τώρα
Οι γκρίνιες που ακούγονταν και πριν αλά και μετά την εκλογική αναμέτρηση, ακούστηκαν και μέσα στην αίθουσα της Βουλής, με τον Μάριο Σαλμά να ασκεί σφοδρή κριτική για πολιτικές της κυβέρνησης, που όπως είπε, ευνοούν τους λίγους: «Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς;». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, από πλευράς του, στηλίτευσε την ιδεολογική μεταστροφή της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μετάλλαξη, με τον πρωθυπουργό να του απαντάει ότι το κόμμα μένει πιστό στις Αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση, αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», είπε ο κ. Κακλαμάνης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει: «Τηρώ κατά γράμμα την ιδεολογική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μην ξανακούσω ότι δεν έχει ιδεολογικό στίγμα η ΝΔ. Είμαστε στις ίδιες Αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μίλτος Χρυσομάλλης που αντιπαρέβαλε το παράδειγμα της Γαλλίας και τα χαμηλά ποσοστά του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Να μην την πατήσουμε όπως ο Μακρόν» είπε, με τον πρωθυπουργό αργότερα να αναφέρει πως «εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες».
Οι γκρίνιες εστιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και στα επινίκια αμέσως μετά, ενώ κριτική ασκήθηκε και για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που συνεκλήθη η ΚΟ και πήραν 37 βουλευτές τον λόγο. Όλοι είχαν κάτι να πουν και για όλους, όπως αναφέρει «γαλάζιος» βουλευτής στο OPΕΝ, υπήρχε κοινός παρανομαστής: Κοινός παρονομαστής όσον αφορά την ιδεολογική πορεία της ΝΔ, δηλαδή το πού πηγαίνει. Πολλοί είναι αυτοί που ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες, σε όσα έλεγε η ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ήταν πολλοί που είπαν «όχι» στη διεύρυνση.
Συνυφασμένο με αυτή την κριτική ήταν και το αμέσως επόμενο κομμάτι των προβληματισμών και της κριτικής που ακούστηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Παράπονα βουλευτών πως βρίσκουν κλειστές πόρτες στα υπουργεία
Ασκήθηκε έντονη κριτική για αυτό το νομοθέτημα, που όπως είπαν οι βουλευτές, δεν ήταν έτοιμη η βάση της ΝΔ για τα επινίκια που ακολούθησαν αλλά ούτε και για τα «φροντιστήρια». Παράλληλα, συνδεδεμένο με αυτό το θέμα του γάμου και του ιδεολογικού προσανατολισμού είναι και το θέμα των εξωκοινοβουλευτικών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι παραμένουν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί μέσα στην κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν βάλει πλάτη και θα έπρεπε και οι ίδιοι να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.
Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο παράπονο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σε αρκετούς γενικούς γραμματείς και είπε πως οι πόρτες του Μαξίμου είναι ανοιχτές για τους βουλευτές για να συζητήσουν.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr