Ποιες κινήσεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση μετά τα… παράπονα των βουλευτών - Η απάντηση σε όσους θέλουν δεξιά στροφή
Από το Μαξίμου θέλουν τώρα να επενδύσουν σε μια θετική ατζέντα και να μην εγκλωβιστούν σε μια ατέρμονη συζήτηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Να βάλει «φρένο» σε φαινόμενα εσωστρέφειας και να μην ενταθεί η κριτική γαλάζιων βουλευτών για μια σειρά θεμάτων επιδιώκει η κυβέρνηση, που θέλει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης. Από το Μαξίμου θέλουν τώρα να επενδύσουν σε μια θετική ατζέντα και να μην εγκλωβιστούν σε μια ατέρμονη συζήτηση για το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε τον πήχη που είχε βάλει στις ευρωεκλογές. Όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν «γαλάζιοι» με… παράπονα, ενώ δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση γιατί το αν το κόμμα πρέπει να στρίψει προς τα δεξιά.
Η στάση Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει σε μία τέτοια συζήτηση και μιλάει για μια πορεία προς το εμπρός. «Βαδίζουμε, λοιπόν, στον χρόνο, ανανεώνοντας τις σκέψεις μας και το δυναμικό μας. Είναι στον ίδιο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης. Θα το ξαναπώ: λέμε «όχι» σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η σχετική συζήτηση δεν λέει να κλείσει καθώς ένα κομμάτι βουλευτών εκτιμά πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος δεν είδαν με θετικό μάτι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σε αυτό το νέο σκηνικό που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ξεδιπλωθούν σε τρία επίπεδα:
- Μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πακέτο μέτρων, με έμφαση στην οικονομία και σε θέματα της καθημερινότητας. Στα σκαριά μεταξύ άλλων είναι νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πρόσθετες κινήσεις στο στεγαστικό πεδίο, αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αλλά και τροποποιήσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών
- 2.Θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους βουλευτές (σε ομάδες των είκοσι ατόμων) και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες είναι ανοιχτές. Να σημειωθεί εδώ πως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξαν παράπονα βουλευτών πως δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα σε υπουργικά γραφεία, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.
- 3.Άμεσα θα δρομολογηθούν αλλαγές σε γενικούς γραμματείς και ήδη κλειδώνουν οι πρώτες αποφάσεις για τα πρόσωπα.
Μιλώντας στους «γαλάζιους» βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «έχουμε μία τριετία μπροστά μας. Έχουμε μία τριετία, που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο. Είναι μία τριετία που μας επιτρέπει και να διορθώσουμε λάθη, αλλά και να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο». Από την κυβέρνηση επιχειρείται μια φυγή προς τα εμπρός και σημειώνεται πως καμιά ψήφος δεν είναι δεδομένη και «κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και δεν έχει σταθερή διάρκεια». Αυτό που επισημαίνεται από το Μαξίμου είναι πως το μήνυμα ελήφθη και στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παθογένειες ετών και να επιταχυνθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων
Τα γαλάζια «ραντάρ» στρέφονται στις ομιλίες Καραμανλή - Σαμαρά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Οι ομιλίες αυτές γίνονται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία λίγο μετά τις ευρωεκλογές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στην ίδια εκδήλωση. Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, ωστόσο είχαν επιλέξει να μην πάρουν τον λόγο.
Τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι ποια θέματα θα επιλέξουν να αναδείξουν στις ομιλίες τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και ποια…μηνύματα θα στείλουν. Πάντως στην εκδήλωση αναμένεται μαζική συμμετοχή βουλευτών, ενώ παρόντες θα είναι και υπουργοί της κυβέρνησης (για παράδειγμα ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πει πως θα παρευρεθεί στην εκδήλωση).
«Άνοιξε» η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ανάψει η συζήτηση γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς μερίδα βουλευτών θέλει μία υποψηφιότητα από τον χώρο της κεντροδεξιάς που θα εκπέμψει και τα ανάλογα μηνύματα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Να σημειωθεί εδώ πως βουλευτές έχουν ήδη αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα σε τοποθετήσεις τους, με το Νότη Μηταράκη να κάνει την αρχή.
Το Μαξίμου πάντως θέλει να κλείσει σε αυτή τη συγκυρία την σχετική συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι το κατάλληλο timing. «Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες, ίσως και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr