ΣΥΡΙΖΑ: Την νηνεμία θα ακολουθήσει καταιγίδα - «Γκρίζες» εκτιμήσεις στελεχών πριν τη συνεδρίαση των οργάνων
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα αποτελέσει το πρώτο προανάκρουσμα της σφοδρής σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε κατάσταση σοκ τελεί η Κουμουνδούρου, μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία επιτέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα και με την οποία του καταλόγισε ουσιαστικά πως υποκινεί την υπονόμευσή του.
Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τον πρόεδρό του κόμματος να αφιχθεί στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης, ενώ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη θα αποτελέσει το πρώτο προανάκρουσμα της σφοδρής σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή.
Η στοχοποίηση του Τσίπρα αναβάθμισε την κρίση
Μετα την καταιγίδα έρχεται η νηνεμία. Ωστόσο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ηρεμία προηγείται συνήθως μιας ακόμα πιο σφοδρής πολιτικής κακοκαιρίας. Τις τελευταίες ώρες, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαμηλώσει δημοσίως τους τόνους είτε αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τα πεπραγμένα και τα μελλούμενα. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε ψυχραιμία, αλλά και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο στις προσεχείς συνεδριάσεις, κάτι που όμως δεν φαίνεται να κάμπτει την οργή για τις κινήσεις Κασσελάκη.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε, άλλωστε, όλα τα σχήματα στοχοποίησης των αντιπάλων του, που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν: Στοχοποίησε όσους ασκούν κριτική, αναπαρήγαγε θεωρίες περί «σκοτεινών κέντρων» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε πρόσωπα κολλώντας τους την ρετσινιά του υπονομευτή.
Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, γιατί και ο στόχος ήταν ιδιαίτερος και εμβληματικός για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας, το πολιτικό πρόσωπο που είναι συνδεδεμένο με την εκτόξευση του άλλοτε μικρού κόμματος της Αριστεράς.
Γιατί επιτέθηκε ο Κασσελάκης στον Τσίπρα
Πολλα στελέχη αναζητούν τους λόγους πίσω από την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χτυπήσει τα «ιερά και τα όσια» του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα εξ αυτών που υπέγραψαν ην επίστολή των «87» θεωρούν πως ο πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί να φτιάξει ένα «κόμμα Κασσελάκη», στο οποίο θα έχει ο ίδιος την απόλυτη εξουσία «ελέω θεού» και θα επικοινωνεί με τα μέλη του αδιαμεσολάβητα, χωρίς ενολητικές εσωκομματικές φωνές και απειλές.
Άλλα έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή προσωπική και πολιτική θέση. Είναι τέτοια τα εμπόδια, λένε, που έχει βρει στο διάβα του τόσο από το στενό του περιβάλλον όσο και από στελέχη του πολιτικο΄του κύκλου, που τον κάνουν να θέλει να διαφύγει των ευθυνών του και να δημιουργήσει ένα νέο δικό του κόμμα.
Όσα στελέχη ενστερνίζονται και τα δύο σενάρια συμφωνούν σε ένα σημείο: Πως ο Στέφανος Κασσελάκης κυριαρχείται από τον φόβο μήπως επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής ενός σχήματος που αντικειμενικά θα θέσει τέρμα στους τυχοδιωκτισμούς του Στέφανου Κασσελάκη. Συμφωνούν, όμως επίσης πως η θρυλούμενη προσέγγιση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι συνάμα στόχος, αλλά και εργαλείο για να προκαλέσει ρήγματα με όλες τις ομάδες εντός του εσωκομματικού σύμπαντος.
Ο ρόλος του Παππά
Όσον αφορά πάντως τη «σιωπή» του Νίκου Παππά και άλλων στενών του συνεργατών στα τελευταία κρίριμα 24ωρα, δεν υπάρχουν διχογνωμίες. «Ψάχνει πώς θα ισορροπήσει, όπως έκανε και στο τελευταίο συνέδριο» λένε στελέχη με μεγάλη εμπειρία στα εσωκομματικά ζητήματα. «Ο Νίκος», λένε, «βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να τον αναδείξει από ρυθμιστή των εξελίξεων σε ενταφιαστή του ΣΥΡΙΖΑ».
Εξηγούν πως ο Νίκος Παππάς έχει τη μεγαλύτερη ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που του επιτρέπει να ρυθμίζει κατά περίπτωση τις εξελίξεις. Συμπληρώνουν όμως πως «πλέον ο Κασσελάκης είναι αποχαλιναγωγημένος, δεν τον ενδιαφέρει κανένα όργανο, ούτε προφανώς η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Έχει, δε, ως γνωστόν ψυχρές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, που φάνηκαν και από το «άδειασμα» που του επιφύλλαξε στο πρόσφατο συνέδριο.
Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό, λένε, ο Νίκος Παππάς να θελήσει πάλι να κρατήσει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά «στο τέλος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρεθεί στο κενό, σε ένα κομματικό μόρφωμα δηλαδή που ουσιαστικά δεν θα υπάρχει».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr