ΣΥΡΙΖΑ: Η ήρεμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έκρυψε επικείμενες φουρτούνες
Μπορεί δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης να μην θέλησε να οξύνει τα πνεύματα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός και ήπιος, ωστόσο οι «87» έκαναν αισθητή την παρουσία τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, κινήθηκε σε ήρεμα νερά, αν και τα ρεύματα κάτω από την επιφάνεια παραμένουν ισχυρά. Μπορεί δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης να μην θέλησε να οξύνει τα πνεύματα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός και ήπιος, ωστόσο οι «87» έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε αυστηρή κριτική από τα περισσότερα μέλη του οργάνου.
Πρωτοφανώς ενωτικός ο Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε επ’ ουδενί σε θέματα που θα μπορούσαν να υποδαυλίσουν την ένταση στην Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «ομόνοια» και «ενότητα», ενώ χαρακτήρισε «ευγενική» τη συζήτηση που έλαβε χώρα. Τι συντέλεσε, όμως, στο να κρατήσει χαμηλούς τόνους;
Αφενός το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται αντικειμενικά «εκτός έδρας» όποτε συνεδριάζουν τα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνολο των 21 μελών του οργάνου, τα απολύτως πιστά σε εκείνον μέλη δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάτι που φάνηκε και στις τοποθετήσεις των περισσότερων στελεχών: Δέχτηκε αυστηρή κριτική, όχι μόνο για τα θέματα που έθιξαν στην επιστολή τους οι «87», αλλά και για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, στα οποία -σύμφωνα με παριστάμενους- αναφέρθηκε εκτενώς ο Νίκος Παππάς.
Αφετέρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο να οξύνει ο ίδιος τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια – γι αυτό φροντίζουν ουκ ολίγοι στενοί τους συνεργάτες, που καθημερινά βάλλουν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών που φέρεται να κινητοποιεί. Εχτές, επί παραδείγματι, ο Γιάννης Μπουρνούς όσο και ο Νίκος Μωραΐτης, αμφότεροι λογογράφοι του Στέφανου Κασσελάκη, επιτέθηκαν σφόδρα στον Θανάση Καρτερό με αφορμή ανάρτησή του για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν πρώτος, χωρίς να τον κατονομάζει, τον χαρακτήρισε «τσομπάνη», ο δε δεύτερος έγραψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πίσω από το «πραξικόπημα» των «87».
Διαφώνησαν ξανά για τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν είναι καλό, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ηγεσία και στελέχη των «87» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν καν για το εάν διεξήχθη ψηφοφορία στο πέρας της διαδικασίας. Αρχικά στελέχη που είχαν υπογράψει το κείμενο των «87» γνωστοποίησαν ότι καταψήφισαν την εισήγηση που παρουσιάστηκε εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου. Ακολούθως πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας δεν έλαβε χώρα κάποια τέτοια διαδικασία, οπότε ουδείς καταψήφισε, παρά μόνον κάποια στελέχη διατύπωσαν την διαφωνία τους σε επιμέρους ζητήματα.
Το ethnos.gr πληροφορήθηκε πως στο πέρας της διαδικασίας επτά κορυφαία στελέχη, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Ελένη Συμεωνίδου δήλωσαν πως διαφωνούν με την εισήγηση που παρουσιάστηκε, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο πως ουσιαστικά καταψηφίζουν το εν λόγω κείμενο.
Οι «87» εγκαινίασαν την ομάδα τους
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτέλεσε ουσιαστικά την πρόβα τζενεράλε για την εμφάνιση μιας νέας ομάδας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις διαφορετικές πορείες και καταβολές των μελών της, θα κινείται από τούδε και στο εξής πιο ενεργά. Πληροφορίες φέρουν την εν λόγω ομάδα, που εκπροσωπεί περίπου το 30-35% των εκλεγμένων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμη να ασκήσει στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πιο σφοδρή και αυστηρή κριτική, διαφοροποιούμενη από την πολιτική Κασσελάκη σε μείζονα θέματα.
Φαίνεται πάντως ότι δεν επιθυμούν προς ώρας να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις σε βαθμό που θα προκαλέσουν νέες συζητήσεις περί «υπονομευτών». Αντιθέτως, πέντε στελέχη που υπέγραψαν την επίμαχη επιστολή θα συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές στο καταστατικό προ προσεχές οργανωτικό συνέδριο του Φθινοπώρου. Πρόκειται για τους Κώστα Ζαχαριάδη, Διονύση Καλαματιανό, Μαρία Ρεπούση, Παναγιώτη Παναγιώτου και Παναγιώτη Κορμά. Είναι άλλωστε προφανής η στόχευση Κασσελάκη να χρεώσει σε όσους και όσες διαφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει, πως είναι θεσιθήρες.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr