Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τι έδειξε το ραντεβού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ποια θέματα μπήκαν στο τραπέζι
α ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται πως θα διατηρηθούν το επόμενο διάστημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται πως θα διατηρηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξαν πως θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν για περίπου 45 λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Μάλιστα έχει ήδη κλειστεί το επόμενο ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στη χθεσινή συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε μία σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον Μάιο στην Άγκυρα. Με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Παράλληλα μπροστά μπαίνει μια θετική ατζέντα και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Ουσιαστικά φαίνεται πως και οι δύο πλευρές θέλουν να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου. Στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν τα δύσκολα θέματα.
Τι ειπώθηκε για το Κυπριακό
Στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν άλλωστε αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Ερντογάν επιμένει στην σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Να σημειωθεί εδώ πως την ημέρα εκείνη στην Κύπρο πρόκειται να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη χθεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη. Και αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα το Κυπριακό πρόκειται να συζητηθεί αύριο στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Τέλος να επισημανθεί πως χθες ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συζητήσαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Τα …. μηνύματα σε Βόρεια Μακεδονία
Με σαφή μηνύματα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που συνεχίζει την οδό των προκλήσεων, ήταν η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη συνεδρίαση των συμμάχων. Να σημειωθεί εδώ ότι πριν την συνεδρίαση ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μίλησε για μια ακόμα φορά για «Μακεδονία» χωρίς να χρησιμοποιήσει την συνταγματική ονομασία της χώρας. Και συνέχισε σε ανάλογο ύφος, μιλώντας για «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό».
Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, που επέτρεψε όπως είπε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικότερα τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.
Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά πως η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Και αναφέρθηκε στην Λατινική έκφραση «Pacta sunt servanda» (σημείωση: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), λέγοντας «αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι».
Οι αναφορές στις αμυντικές δαπάνες
«Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές δαπάνες μας» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του NATO Public Forum, αναφέρθηκε στον κατακερματισμό που υπάρχει στην ευρωπαΐκή αμυντική βιομηχανία και στο γεγονός πως πολλά οπλικά συστήματα δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους.
Παράλληλα μίλησε για την πρόταση που έχει υποβάλει μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για έναν ευρωπαϊκό «Σιδερένιο Θόλο», ο οποίος θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες δυνατότητες αεράμυνας και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. «Έχω την αίσθηση ότι αν συγκεντρώσαμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, για να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητά μας και για να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας, θα ήταν λογικό να μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα σαφώς μικρότερο ποσό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr