Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας - Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την τουρκική πλευρά ταράζουν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη και η προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού έντασης στην περιοχή κοντά στην Κάσο δείχνουν πως η γειτονική χώρα δεν έχει ξεχάσει το αναθεωρητικό της αφήγημα.
Ουσιαστικά σε μία χρονική συγκυρία που υπάρχει έντονη κινητικότητα για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του. Ταυτόχρονα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο υιοθετεί εκ νέου μια ρητορική έντασης, ανοίγοντας το ένα θέμα μετά το άλλο. Ωστόσο, φαίνεται πως ταυτόχρονα επιθυμεί να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας, καθώς δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη σχέση του με τη Δύση.
Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο Αιγαίο
Να σημειωθεί εδώ πως οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο, όπως φάνηκε τελικά από τις εξελίξεις στην περιοχή κοντά στην Κάσο όπου αποκλιμακώθηκε η ένταση. Υπενθυμίζεται πως το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιούσε έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Όπως ανέφεραν την Τρίτη διπλωματικές πηγές «η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων». Τελικά, όπως έγινε γνωστό, το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας και στη συνέχεια αναχώρησε για το Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αντικατάσταση του πληρώματος.
Οι κινήσεις της Άγκυρας δεν ήταν τυχαίες, καθώς είναι εμφανές πως η γειτονική χώρα επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Πώς απάντησε η Αθήνα στις αναφορές Ερντογάν περί «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη
Παράλληλα και χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του συνέχισε να ανοίγει θέματα. Ειδικότερα αποκάλεσε την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης «τουρκική», ενώ επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή ισχυρίστηκε πως ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση».
Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας». Προσέθεταν επίσης «ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».
Αναφορικά με το Κυπριακό σημείωναν «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν «παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμιζαν πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».
Οι επόμενες κινήσεις
Στην Αθήνα παρακολουθούν με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις τελευταίες κινήσεις της γείτονος, καθιστώντας σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, ωστόσο παράλληλα επισημαίνεται πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στα λεγόμενα εύκολα θέματα που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα η συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον κ.α. Επίσης, στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με την τουρκική πλευρά στο μεταναστευτικό, όπου καταγράφεται σημαντική μείωση ροών.
Από εκεί και πέρα ερωτηματικό παραμένει το πώς θα πορευτεί ο Τούρκος πρόεδρος το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να γίνει ένα ακόμα ραντεβού των δύο ηγετών στην Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης το ΟΗΕ και μένει να φανεί αν θα μπορέσει η συζήτηση να μπει και σε πιο βαριά θέματα.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr