Συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας: «Ναι» από ΠΑΣΟΚ, «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπη αντιπολίτευση
Οι θέσεις των εισηγητών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Υπερ της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας αναμένεται να ψηφίσουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευση αναμένεται να πουν «όχι» στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.
Οι θέσεις των εισηγητών
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια επωφελή σύμβαση για την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημόσιο, τους φορολογουμένους, τους καταθέτες και τους μετόχους των δύο τραπεζών -Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Κατά τον ίδιο πλέον «δημιουργείται ένας ισχυρός 5ος τραπεζικός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό κλάδο».
Εξηγώντας τα τεχνικά σημεία της συμφωνία είπε ότι θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 735 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest μαζί με ιδιώτες επενδυτές και το ΤΜΕΔΕ. Με το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier 2 ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, λήξης 2028, του οποίου - αν δεν γινόταν η συμφωνία - θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του. Για το κ. Πέτσα από τη συμφωνία βγαίνει το Δημόσιο κερδισμένο καθώς δεν θα καταβάλλει άλλα 44 εκ. ευρώ ενώ η τράπεζα θα κληθεί να αποπληρώσει πρόωρα τα αξιόγραφα που το Δημόσιο ανέλαβε με την παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3723/2008 (Α' 250).
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο. «Δεν είμαστε κατά των επενδυτών και της δημιουργίας πέμπτου πυλώνα, αλλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα στοιχεία που φέρατε στις επιτροπές», σημείωσε ο ίδιος και ζήτησε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το τι συμβαίνει στον τραπεζικό τομέα, με τον ύψος του αναβαλλόμενου φόρου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και με το spread των επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τον ανταγωνισμό, διότι έτσι θα σπάσει το ολιγοπώλιο αλλά -όπως είπε- «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ή διαβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Εμείς έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τα καρτέλ σε όλη την οικονομία. Το Δημόσιο με τα δικά του κεφάλαια θα μπορούσε να εξυγιάνει την τράπεζα και να προσελκύσει επενδυτές. Δεν είμαστε κατά της δημιουργίας του 5ου πυλώνα, κατά των επενδυτών αλλά δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη».
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος επισήμανε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 1.
«Τρεις μέρες για ένα Νομοσχέδιο που δεν έχει καν δημόσια διαβούλευση, για να ξέρει ο κόσμος τι κάνουμε εδώ. Και τρεις μέρες μάς απαντάτε ότι πιστεύετε πως αν δεν γίνει η συμφωνία, είμαστε καταδικασμένοι σε ολιγοπώλια και θα χαθούν καταθέσεις. Τρεις μέρες ο μπαμπούλας τού τι δεν θα γίνει και ούτε κουβέντα για το τι μπορεί, και τι έχετε διασφαλίσει, να γίνει. Αλλά αν δεν το ψηφίσουμε, θα είμαστε εμείς οι λαϊκιστές. Ε, φτάνει πια με αυτήν την καραμέλα. Πείτε μου ένα πράγμα στην ομιλία μου, που δείχνει λαϊκισμό. Δεν θα βρείτε. Όπως, δεν βρίσκω εγώ τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Και ο ελληνικός λαός, επίσης. Σας δίνουμε λοιπόν, μια τελευταία ευκαιρία. Απαντήστε στα ερωτήματά μας, τώρα. Αλλιώς, για μια ακόμα φορά, μας οδηγείτε να ψηφίσουμε ναι επί της αρχής, για να μην σταματήσουμε τα θετικά της σύμβασης, αλλά παρόν στην ίδια τη σύμβαση, για να σας στείλουμε ένα μήνυμα: «Επιτέλους, σοβαρευτείτε και επιτέλους, σεβαστείτε τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr