Σε ποιο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο είναι κοντά η Ελλάδα - Πότε θα επιλεγεί το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη και στην ομιλία που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πλησιάζει η ώρα για τα αποκαλυπτήρια του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η κάθε χώρα στην Ε.Ε, με την Ελλάδα να έχει προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την κρίσιμη θέση του Επιτρόπου. Και μπορεί το θέμα του χαρτοφυλακίου να κλείνει άμεσα καθώς έχουν προχωρήσει οι ευρωπαϊκές διεργασίες, ωστόσο μία άλλη συζήτηση εντός συνόρων παίρνει παράταση για αργότερα. Παρά την σεναριολογία που έχει πάρει φωτιά η ανακοίνωση του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα (άλλωστε η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει το 2025).
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην ομιλία που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το Μαξίμου θέλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που θα ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2027 που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.
Παράλληλα με τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα ληφθούν σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Με την Ελλάδα να διεκδικεί έναν τομέα ευθύνης που θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε κρίσιμους τομείς- όπως για παράδειγμα η οικονομία- αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο που έχει η χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσα τελικά να πάρει η ελληνική πλευρά είναι αυτό της «Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδέεται με την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από αυτό περνάει σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ (διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν κι άλλα χαρτοφυλάκια).Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Politico το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα ονομασία, που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια Κομισιόν, που εστιάζει στις επενδύσεις (για παράδειγμα θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Περιφερειακές Επενδύσεις»).
Υπενθυμίζεται εδώ πως από το Μαξίμου δίνουν βαρύτητα σε μία διπλή σύγκλιση και ειδικότερα στην περαιτέρω προσέγγιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στα εισοδήματα και σε άλλες κατηγορίες) αλλά και στη σύγκλιση μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μάλιστα από την κυβέρνηση δρομολογούνται συγκεκριμένες δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, όπως φάνηκε ήδη από τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.
Να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει σενάρια και για κάποια άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική πλευρά, όπως το «Διεύρυνσης», των «Μεταφορών» (που το προηγούμενο διάστημα ήταν και το επικρατέστερο), της «Αγροτικής Πολιτικής» ή της «Στεγαστικής πολιτικής». Και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες στην Ε..Ε., ενώ να σημειωθεί πως ισχυροί διεκδικητές υπάρχουν για τα χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με την οικονομία.
Τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλέγει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και πιθανότατα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος της χρονιάς. Πάντως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από την πήχη που είχε βάλει, έχουν αυξηθεί οι γαλάζιες φωνές που ζητούν στενότερη προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου του κόμματος.
Μάλιστα υπάρχουν «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν ξεκάθαρα πει πως θέλουν μία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Και κάποιοι εξ’αυτών στέλνουν «μήνυμα» πως δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου σε περίπτωση που προταθεί εκ νέου.
Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.
Βέβαια σε καμία περίπτωση στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο. Έτσι όλα δείχνουν πως τελικά θα επιλεγεί ένα πρόσωπο, που θα μπορεί να «μιλήσει» στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να μπουν αναχώματα σε ενδεχόμενες διαρροές.
Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά, αν και από την κυβέρνηση κρατάνε ασφυκτικά κλειστά τα χαρτιά τους. Πάντως ένα όνομα που εκτιμάται πως παίζει δυνατά είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει σενάρια και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε χθες από μια αναφορά του Βασίλη Κικίλια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως κ. Δένδιας είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε τη Δευτέρα - απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - πως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση -πρόταση. Μάλιστα επεσήμανε πως είναι εξαιρετικά πρόωρη και αντιπαραγωγική οποιαδήποτε συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr