ΔΕΘ 2024 - Μητσοτάκης: Μισθοί και ΕΣΥ τα στοιχήματα της 4ετίας - Δεν έχω πρόθεση να μεταπηδήσω στην Ευρώπη
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της τετραετίας - Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τους δύο βασικούς στόχους της τετραετίας έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ 2024.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών, «κι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια» ενώ ο δεύτερος είναι η βελτίωση του ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι γι’ αυτά τα δύο θα ήθελε να κριθεί σε βάθος 4 ετιας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα για την οποία οραματίζεται θα είναι η εξής:
«Ανεργία κάτω από 8%, μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, με τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων υλοποιούνται. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι απαιτούνται περισσότεροι γιατροί, περισσότερα τμήματα επειγόντων και άλματα στην πρόληψη. Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας καλοπληρωμένοι γιατροί, και το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.
«Θα εξαντλήσω την τετραετία μέχρι την άνοιξη του 2027»
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του αλλά και για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν… συνταξιοδοτείται ενώ όπως είπε εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη… Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μετακίνησης σε κάποια θέση, ευρωπαϊκή ή άλλη. Θα εξαντλήσω την τετραετία μέχρι την άνοιξη του 2027. Όσοι προβλέπουν πρόωρες εκλογές, όπως και στο παρελθόν, θα διαψευστούν. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή από τη ΔΕΘ αλλά και τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη.
«Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου, έχουν απεριόριστη ελευθερία έκφρασης απόψεων, είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ με αυτές. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και συντεταγμένο. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν μάλλον σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εκεί θα βρουν ζητήματα, η ΝΔ μια χαρά είναι», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εσωτερικές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα του Νικήτα Κακλαμάνη (που δεν πήγε επίσης στη ΔΕΘ) αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει καμία δεξιά στροφή. «Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιάς στροφής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους και το πρόγραμμά μας. Ακούμε και τη διαφορετική άποψη. Κάνουμε και αυτοκριτική, ακούμε και τη γκρίνια, αλλά προέχει η διακυβέρνηση. Θα διαψεύσουμε όποιους θεωρούν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό στις επόμενες εκλογές», είπε.
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα παραδέχτηκε ότι μπορεί να στεναχώρησε παραδοσιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους, αλλά θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, παρέπεμψε για τον Ιανουάριο τη συζήτηση σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως θεωρεί άδικο για την ίδια και τον Θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται η συζήτηση για τον επόμενο ή την επόμενη ΠτΔ πριν την ώρα της. Πάντως, ανέφερε ότι το 2025 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά στο τραπέζι δεν πρόκειται να μπουν ζητήματα εις ότι αφορά τη σχέση Κράτους Εκκλησίας και προφανώς οποιοδήποτε συνταγματικό διαχωρισμό τους.
Αντιπολίτευση
Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά τους προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι μολονότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως είπε ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εξαγγελίες ενώ μάλιστα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «κατάσταση πολιτικής αφασίας». Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ενώ θεωρείται δήθεν προοδευτικό κόμμα, δεν υπερψήφισε στη Βουλή σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστήμιων. Επίσης, κάλεσε τα δύο κόμματα να «εξηγήσουν πώς θα δώσουν περισσότερα χωρίς να διαταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία ή πώς αλλιώς θα κατανείμουν τους διαθέσιμους πόρους».
Δικαιοσύνη για τα Τέμπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ξεκαθαρίζοντας ότι θα χυθεί άπλετο φως και επαναλαμβάνοντας ότι η δίκη θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. Πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης αν δεν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεκινήσει αυτή η δίκη το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι όλες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες».
Κινητά στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τα κινητά στα σχολεία ο πρωθυπουργός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ενώ έκανε λόγο για ανάγκη πανευρωπαϊκής ρύθμισης. «Θα επιμείνω πολύ για το ζήτημα του κινητού. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα κινητά δημιουργούν μεγάλη απόσπαση προσοχής. Θέλουμε τα κινητά να είναι στη τσάντα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κλειδώνουν σε λόκερς. Δεν αποκλείω τίποτα στη συνέχεια. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή ρύθμιση και θα θέλαμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», είπε.
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr