Πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ιαπωνία έπειτα από 23 χρόνια
Η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου φιλοδοξεί να προσδώσει νέα ουσία στις ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις. Θα εστιάσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος (Δίκαιο της Θάλασσας) αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στη μακρινή Ιαπωνία βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πραγματοποιώντας μια διήμερη επίσκεψη (15-16 Απριλίου) που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιστορική».
Η επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου ξεχωρίζει ως η πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έπειτα από… 23 χρόνια, από το 1996 και μετά, ενώ παράλληλα συμπίπτει και με την επέτειο της συμπλήρωσης 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας.
Κατά την παραμονή του στο Τόκυο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχεις συναντήσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο, με επιχειρηματικούς και οικονομικούς φορείς καθώς και με εκπροσώπους ιαπωνικών ΜΜΕ. Είναι προγραμματισμένο, επίσης, να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία υπήρξαν διαχρονικά ανέφελες, με μεγάλο της δυναμικής τους ωστόσο να παραμένει αναξιοποίητο.
Η Ιαπωνία από την πλευρά της διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού φιλοδοξεί να προσδώσει νέα ουσία στις ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις και θα εστιάσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς για τους οποίους και οι δύο χώρες διαθέτουν όχι μόνο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Θέματα όπως η ελευθερία και η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και της ναυσιπλοΐας, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η προσέλκυση επενδύσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην Ιαπωνία.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται, επίσης, να απευθύνει και πρόσκληση για συμμετοχή ιαπωνικών εταιρειών σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων με την προσδοκία της προσέλκυσης επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι πίσω στην Αθήνα, μόλις την περασμένη Παρασκευή, 12 Απριλίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσαν, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σεμινάριο με θέμα «Η Ιαπωνία ως σημαντικός εταίρος της ΕΕ και της Ελλάδας».
«Τείνουμε να ξεχνάμε πως η Ιαπωνία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μάλιστα σε μία περίοδο που ούτως η άλλως το ‘αποτύπωμα’ της Ασίας έχει μεγεθυνθεί σημαντικά μέσα στα περασμένα 20 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Δρ Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr