Εκλογές ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης: «Έβγαλα το κόμμα από τις συμπληγάδες του δικομματισμού και τώρα θα έρθουν αυτοί να κάνουν τα εύκολα;»
Μία ανάσα πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία ανάσα από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, και εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN,που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, και τον δείχνει πολύ κοντά με τον συνυποψήφιό του, Χάρη Δούκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως, «επειδή και στο παρελθόν έχουμε δει δημοσκοπήσεις σε εσωκομματικές εκλογές να μην είναι απολύτως ακριβείς, Κυριακή κοντή γιορτή. Εγώ έδωσα ένα αγώνα, άνοιξα μια διαδικασία 30 Ιουνίου γιατί ήθελα να μην βυθιστεί το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια. Δεν ήθελα, ούτε αντεγκλήσεις, ούτε αντιπαραθέσεις και απέδειξα ότι δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα. Πάνω από όλα είναι η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό λοιπόν τρέξαμε όλοι, είπαμε τις απόψεις μας, για την πατρίδα πάνω από όλα - γιατί γι΄ αυτό αξιολογούμαστε, αν μπορούμε ως ο καθένας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσει σωστά την κοινωνία και την πατρίδα. Εγώ λοιπόν είπα αυτά πιστεύω. Έδειξα το έργο μου δυόμισι χρόνια. Νομίζω το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα που το αντιμετώπιζαν όλοι ως κυβερνητικό συμπλήρωμα, πια είναι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Είναι δεύτερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και, από ότι φαίνεται είναι το μόνο κόμμα που μπορεί πραγματικά να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, ας αξιολογεί ο κόσμος τι πετύχαμε μόλις σε δυόμιση χρόνια και ας κρίνει την Κυριακή που μας έρχεται».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε και σχετικά με τη συνέντευξη του Χάρη Δούκα στο κανάλι την Πέμπτη (03/10) κατά την οποία, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρια του κόμματος ισχυρίστηκε ότι, η άνοδος της τάξης τριών μονάδων του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ικανοποιητική. «Καταλαβαίνω την αγωνία των υποψηφίων να αμπαλάρουν τις φιλοδοξίες τους μέσα σε ένα αφήγημα. Αν το ΠΑΣΟΚ έπεσε ή αν έμεινε στάσιμο, το αξιολογεί ο κόσμος που μας βλέπει. Όταν το ανέλαβα, ήταν 41%. Νέα Δημοκρατία, 32% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στις ευρωεκλογές του ’19 είχε πέσει, δεν είχε ανέβει. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ σε δυόμιση μόλις χρόνια, χωρίς οικονομικούς πόρους, με ελάχιστα χρήματα έκανε πέντε εκλογές και στις πέντε εκλογές είχε μια σταθερά ανοδική πορεία. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα; Θα μπορούσε να πάει καλύτερα, αλλά θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί να υποτιμάται. Νομίζω ότι σε δυόμιση χρόνια πετύχαμε αρκετά. Δηλαδή όταν πας σε αυτοδιοικητικές εκλογές φεύγεις από τις μυλόπετρες. Και να σας πω, γιατί καταλαβαίνω, η αγωνία του κάθε υποψηφίου τον κάνει να βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Το ίδιο είναι να ανεβαίνεις μέσα σε μυλόπετρες και το ίδιο από εκεί πέρα; Δηλαδή, τι μου λένε, ότι εγώ έβγαλα το δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης να βγει το ΠΑΣΟΚ από τις μυλόπετρες, από τις συμπληγάδες του δικομματισμού, και τώρα που βγήκε να έρθουν αυτοί να κάνουν τι, το εύκολο κομμάτι; Μα τώρα είναι το εύκολο, το δύσκολο ήταν αυτό που έχει συμβεί τρεις φορές τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: τρεις φορές σε 50 χρόνια έχει καταφέρει το τρίτο κόμμα να «σπάσει» το δικομματισμό. Μία φορά το ‘77 το ΠΑΣΟΚ, μία το ΄12 ο ΣΥΡΙΖΑ και μία τώρα πάλι το ΠΑΣΟΚ. Άρα,το ότι είχαμε αργή αλλά σταθερή άνοδο είναι διότι μας πίεζαν δύο ισχυρά κόμματα, που σήμερα όμως δεν υπάρχουν. Και δεν έγινε αυτόματα. Εμείς τα καταφέραμε, με τον διμέτωπο αγώνα, με την αντιπολίτευση, με τη θεσμική συμπεριφορά».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και σε παλαιότερη δήλωσή του σχετικά με τους συνυποψήφιους του, ότι, αν είχαν τρέξει αρκετά για τις ευρωεκλογές, το κόμμα θα βρισκόταν στο 20%. «Καταρχάς το είπα αυτό και το πίστευα, διότι εγώ θέλω να έχουμε φιλόδοξους στόχους και ήθελα να είμαστε δεύτεροι στις ευρωεκλογές. Δεν άκουσα κανένα συνυποψήφιό μου να λέει ότι, επτά βδομάδες πριν, έκανε κόμμα ο κ. Λοβέρδος. Ότι έκανε ο κ. Λοβέρδος επτά βδομάδες πριν κόμμα, με αποτέλεσμα από τη δεύτερη θέση να βρεθούμε δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, και να πάμε στην τελική ευθεία ως τρίτο κόμμα. Δεν το ακούω. Γιατί προσπαθούν να το αποκρύψουν αυτό; Τόσο πέσαμε (σ.σ. όσο ήταν το ποσοστό του κόμματος Λοβέρδου) στις δημοσκοπήσεις. Ήμασταν δύο μήνες πριν στο 15% και πήγαμε στο 13%. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα. Θα μπορούσαμε και να διορθώσουμε τα λάθη που γίνανε. Αλλά εδώ έχουμε ένα κόμμα που είναι δεύτερο σε όλη την περιφέρεια. Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν πέτυχε πράγματα, όταν ήταν τέταρτο και πέμπτο και είναι δεύτερο σε όλη την περιφέρεια της χώρας, μαζί με τη Θεσσαλονίκη. Αν εξαιρέσουμε το λεκανοπέδιο, έχει πράσινο στο χάρτη μετά από 13 χρόνια, ενώ δεν έχει κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.(Το ΠΑΣΟΚ) πήρε 108 δήμους, τους τρεις μεγαλύτερους, πήρε δύο περιφέρειες στις περιφερειακές εκλογές. Ποια στασιμότητα; Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Εγώ είχα λοιπόν μια πολιτική ενότητα, ανανέωση, πολιτική, αυτονομία από τα συμφέροντα.Αυτή η στρατηγική έφερε αυτά τα αποτελέσματα και αυτήν θέλω να συνεχίσω με βελτιώσεις. Προφανώς πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, και οργανωτικά και επικοινωνιακά. Πήρε 108 δήμους, τους τρεις μεγαλύτερους δήμους, δύο περιφέρειες, περιφερειακές εκλογές. Ποια στασιμότητα; Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Εγώ είχα λοιπόν μια πολιτική ενότητα, ανανέωση, πολιτική, αυτονομία από τα συμφέροντα. Αυτή η στρατηγική πέρα από τα αποτελέσματα αυτής στρατηγική, θέλω να τη συνεχίζω με βελτιώσεις. Προφανώς πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα και οργανωτικά και επικοινωνιακά».
«Ακούω για προσωπικά προγράμματα, ενώ δεν κατέθεσαν μία άποψη, μία ιδέα στο διάλογο»
Για τους ισχυρισμούς Δούκα στο OPEN, ότι η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, τα δυόμισι χρόνια προεδρίας Ανδρουλάκη συνεδρίασε συνολικά τέσσερις φορές, αλλά και τις δηλώσεις Γερουλάνου, για τη λειτουργία του κόμματοςως «περίκλειστης παρέας», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι, «μάλλον ξεχνούν παλιές εποχές, διότι εγώ δεν έχω κάνει κανένα αποκλεισμό στα ψηφοδέλτια. Το συνέδριο ήταν ανοιχτό και ενωτικό. Τα όργανα ήταν εκλεγμένα από τη βάση, δεν τα διόρισα εγώ. Η κεντρική επιτροπή ήταν εκλεγμένη, το πολιτικό συμβούλιο ενωτικό. Συμμετείχαν όλοι αυτοί που λέμε, και στα δυόμισι χρόνια.Το ΠΑΣΟΚ είχε μέσα σε ένα χρόνο πέντε εκλογές. Και τώρα είναι η έκτη αυτή. Δηλαδή τι θα κάναμε; Τη χρονιά αυτή που είχαμε πέντε εκλογές, δεν είναι αντιληπτό ότι ήταν μια ιδιαίτερη συνθήκη; Το πρόγραμμα -γιατί τα κόμματα είναι ιδέες, άνθρωποι και προγράμματα- για πρώτη φορά, ιστορικά, το είχαν στα χέρια τους δέκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Και σήμερα ακούω για προσωπικά προγράμματα, ενώ δεν κατέθεσαν μία άποψη, μία ιδέα στο διάλογο γι αυτά. Αλλά τα ξεπερνάω και βλέπω το μεγάλο γήπεδο, τη μεγάλη εικόνα που είναι η εξής: όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το αντιμετωπίζατε όλοι – media, αντίπαλοι, ολιγαρχία- ως «βολικό» εταίρο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, δυόμιση χρόνια, το ανέτρεψα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι αυτόνομος πόλος, μπορεί να προχωρήσει μόνο του, έχει ανανεώσει το προσωπικό του. Νέοι άνθρωποι στη Βουλή, νέοι άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση, νέοι άνθρωποι στα όργανα. Είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Όπου, για να πάμε στην ουσία, το πρόγραμμά του, είναι αυτό που δείχνει ότι είναι ένα κόμμα χρήσιμο».
Σε κάθε κοινωνικό ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ είχε τις πιο σύγχρονες θέσεις
Ο πρόεδρος του κόμματος, υπογράμμισε ακόμα: «Ποιο κόμμα έθεσε πρώτο, πριν από δύο χρόνια, την ανάγκη ειδικής στεγαστικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τα ενοίκια, που έχουν φτάσει 42% αύξηση για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές; Εγώ, λοιπόν, σε κάθε ζήτημα κοινωνικό -την υγεία, τη στέγαση, την παιδεία, την ανάπτυξη, την πράσινη μετάβαση, τα ενεργειακά- μπορώ να σας πω ότι, αυτό το κόμμα, είχε τις πιο σύγχρονες θέσεις. Που αν μου δώσει ο ελληνικός λαός, πάνω απ’ όλα στις επόμενες εθνικές εκλογές, τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε τη χώρα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βελτιώσει ραγδαία τη ζωή των Ελλήνων. γιατί είναι ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα» ενώ, σε ερώτηση κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να περιμένει πως θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι, «είναι πολύ ρεαλιστικό και να σας πω γιατί. Αν πριν κάποια χρόνια λέγαμε ότι μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να γίνει πρωθυπουργός, θα το υποτιμούσατε. Τώρα που στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι 16% και 17%, η Νέα Δημοκρατία 26% και 27%, δηλαδή κάτω από 10 μονάδες σχεδόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά. Από τις 32, νομίζω οι 13 μονάδες είναι μία τεράστια διαφορά. Αν λοιπόν αυτό το κόμμα έχει επιστρέψει σε αυτά τα ποσοστά και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα γιατί φύγαμε, όπως είπα, από τις συμπληγάδες της πίεσης, πιστεύω ότι ναι, μπορούμε να γίνουμε κυβέρνηση, γιατί όχι; Αλλά θέλει αγώνα, ενότητα, σοβαρότητα, αξιοπιστία και ήθος. Πολιτικό ήθος».
Ο ίδιος, τόνισε σχετικά με το εάν νιώθει έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, πως, «ο καθένας κρίνεται μετά που θα αναλάβει μια ευθύνη, για την ευθύνη που ανέλαβε. Εγώ θέλω να θυμηθείτε ότι, όποτε ο λαός, μου έδωσε μια ευθύνη, έφερα αποτέλεσμα. Τι έκανα ως ευρωβουλευτής, ως πρόεδρος. Δεν έχω αναλάβει μία ευθύνη και τα πράγματα πήγαν προς την χειρότερη κατεύθυνση. Πάμε, λοιπόν, στο σήμερα. Εγώ, λοιπόν, νιώθω έτοιμος γιατί έχω αναδείξει ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με σοβαρότητα και ήθος. Έχουμε ένα πρόγραμμα πάρα πολύ σοβαρό, προοδευτικό, συγκεκριμένο, χωρίς λαϊκισμούς. Σε κάθε θέμα ήμουν συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος. Γιατί δεν σηκώνει η Ελλάδα ούτε άλλο λαϊκισμό, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε άλλο πελατειακό κράτος προς όφελος των ισχυρών, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζεται μία σοβαρή σοσιαλδημοκρατία και νομίζω ότι, ιδεολογικά και πολιτικά, έχω την επάρκεια και το σχέδιο να βοηθήσω ως πρωθυπουργός να πάει η χώρα μας σε καλύτερες μέρες.
«Οι πρωτοβουλίες μου είναι αυτές που δύο φορές ξήλωσαν το μισό Μαξίμου»
«Ωραία είναι τα λόγια, οι πράξεις είναι πιο σημαντικές. Συγκρούστηκα μετωπικά με ένα παρακράτος στο Μαξίμου. Άρα, το να απευθύνονται ερωτήματα σε έναν άνθρωπο ο οποίος, με τις αποκαλύψεις του, με τις πρωτοβουλίες που πήρα για το έγκλημα των Τεμπών. Ποιος, μέχρι τώρα, έχει κερδίσει μέσα και έξω από τη Βουλή τον Μητσοτάκη; Ο κύριος Τσίπρας; Θυμάστε τι γινόταν ενάμιση χρόνο; Ο κύριος Κασσελάκης; Ο κύριος Βελόπουλος, το δεκανίκι του κυρίου Μητσοτάκη στην υπόθεση της ΑΔΑΕ; Οι πρωτοβουλίες μου είναι αυτές που δύο φορές ξήλωσαν το μισό Μαξίμου. Ήταν αυτές που έφεραν να αλλάξουν τα όρια της χρυσής βίζα για να σωθούν τα ακίνητα των Ελλήνων στα αστικά κέντρα. Ήταν αυτές που πήραν το επίδομα μητρότητας για γυναίκες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έχω να πω πάρα πολλά παραδείγματα και συγκρούσεων, αλλά και προτάσεων. Τι λοιπόν αποδεικνύει αυτή τη στάση; Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα χρήσιμο κόμμα, που όταν θα έρθει να κυβερνήσει, θα είναι υπηρέτης του λαού και όχι ένα σύστημα εξουσίας περίκλειστο στο Μαξίμου, με ένα δήθεν επιτελικό κράτος, το οποίο θα προσπαθεί να ελέγχει τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη.
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr