Γιατί ο Μητσοτάκης μίλησε για «πατριώτες της φακής» - Τι λέει η Αθήνα για ελληνοτουρκικό διάλογο και μεταναστευτικό
Αποφασισμένη να απαντά στην κριτική που δέχεται εκ δεξιών για τα εθνικά θέματα είναι η κυβέρνηση.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αποφασισμένη να απαντά στην κριτική που δέχεται εκ δεξιών για τα εθνικά θέματα είναι η κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε για «υπερπατριώτες» και αναφέρθηκε σε «ακραίες φωνές».
Δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, από την Αθήνα τονίζουν τις κόκκινες γραμμές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ. Σχολίασε δε αιχμηρά «πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο;». Συνέχισε σε ανάλογο ύφος επισημαίνοντας «που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ξανά για «πατριώτες της φακής» , ενώ σημείωσε πως η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της την ακραία ρητορική που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε δε «σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες» και καυστικά επεσήμανε «υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Με τις αναφορές αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μιλήσει σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο… πολιορκούν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως τα κόμματα στα δεξιά - που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά από 15% έως 20 % - ασκούν όλο και εντονότερη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Αυτό πάντως που από το κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει είναι πως δεν θα μένουν αναπάντητα τα βέλη που εξαπολύονται εκ δεξιών.
Οι αναφορές στον Σαμαρά
Την ίδια στιγμή νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων πυροδότησαν οι «βολές» του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο. «Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες» ήταν μία τις αιχμηρές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού.
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ.Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά, ενώ υπογράμμισε πως οι απόψεις του κ. Σαμαρά είναι σεβαστές. Πάντως υπενθύμισε πως ο τέως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν, ενώ προσέθεσε με νόημα πως «επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο το τι συνέβαινε».
Οι κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά
Δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η τουρκική στάση θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την Τουρκία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε μεταξύ άλλων. Άλλωστε από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίζεται πως «το γεγονός πως συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει πως συμφωνούμε».
Η κρίσιμη ευρωπαϊκή συζήτηση για το μεταναστευτικό
Στο θέμα των επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως επεσήμανε «αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών». Τόνισε μάλιστα ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις.
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση για το μοντέλο που ακολουθεί η Ιταλία, δημιουργώντας κλειστά κέντρα στην Αλβανία. Όπως επεσήμανε είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και δεν είναι μία απόφαση η οποία σε αυτό το επίπεδο έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Υπογράμμισε πάντως πως «είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα λύση, εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα».
Με αφορμή την ευρωπαϊκή συζήτηση που γίνεται για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν για τις επιστροφές και στις λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. «Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής την βρίσκω θετική και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετήσουμε» είπε.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr